Színházak

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 116 találatból.

Tíz bemutató a Nemzeti Színház következő évadában

Színházak - 2021-06-08

Kilenc saját és egy vendégelőadás bemutatójával - többek között Bulgakov, Szabó Magda, Hobo és Euripidész darabjaival - készül a 2021/2022-es évadra a Nemzeti Színház, amely pénteken a Rómeó és Júlia premierjével nyit újra.

Új színházat kap London

Színházak - 2021-05-14

2025-ben nyílhat meg az Olympia, amely 45 év óta a legnagyobb új színház lesz Londonban - adta hírül a a BBC News.Az 1575 férőhelyes színház létrehozása a nyugat-kensingtoni Olympia London kiállítási központ több mint egymilliárd fontból megvalósuló átalakítási projektjének része.

Színházi világnap - Helen Mirren angol színésznő írt üzenetet az idén

Színházak - 2021-03-26

A színház csodálatos, és addig létezik, amíg ember él a Földön - hangsúlyozza Helen Mirren angol színésznő a színházi világnapra megfogalmazott üzenetében, amelyet a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) felkérésére írt.

Elhunyt Olsavszky Éva színművész

Színházak - 2021-02-28

Kilencvenkét éves korában elhunyt Olsavszky Éva Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, a Katona József Színház alapító tagja - tudatta honlapján a Katona József Színház.

Olsavszky Éva 1947-ben lépett először színpadra, hosszú pályája alatt a drámairodalom prózai és operettfőszerepeinek sokaságát játszotta el.

Olsavszky Éva pályáját 1947-ben a Jókai Színházban kezdte, 1949-50-ben a Bányász Színház, 1950-től 1954-ig a Magyar Néphadsereg Színházának tagja volt. Évekig játszott vidéki színházakban, Győrben, Szolnokon, Szegeden, Kaposváron, Debrecenben.

Online színházi konferencia: a streaming egy párhuzamosan fennmaradó műfaj lesz

Színházak - 2021-02-08

A streaming a koronavírus-járvány után is az élő előadásokkal párhuzamosan fennmaradó műfaj lesz, a színház láthatóságát biztosíthatja és közönségépítésre is használható - hangzott el a Magyar Teátrumi Társaság hétfői beszélgetéssorozatán, amelyet az online színházi tartalomközvetítés lehetőségeiről, kérdéseiről rendeztek.

Debreceni Egyetemi Színház: 115 pályamű érkezett az első műfordítói pályázatra

Színházak - 2021-02-03

Első alkalommal hirdetett műfordítói pályázatot a Debreceni Egyetemi Színház (DESzínház); az "egy sima - egy fordított" pályázatra 115 pályamű érkezett - közölték a szervezők az egyetem honlapján szerdán.

Kern András kapta a 2020-as Ruttkai Éva-emlékgyűrűt

Színházak - 2020-12-30

- A Vígszínház társulatának titkos szavazása alapján Kern András kapta az idei Ruttkai Éva-emlékgyűrűt Az apa című előadásban nyújtott alakításért - közölte a színház szerdán. A Ruttkai Éva-emlékgyűrűt 1986-ban alapították a Kossuth-díjas színésznő, a Vígszínház egykori vezető művésze emlékére. A díjat általában Ruttkai Éva születésnapját megelőző nap adják át annak a színművésznek, aki a társulat szerint az adott évben a legkiemelkedőbb művészi teljesítményt nyújtotta.

Harsányi Sulyom László és Szabó Tibor pályázik a Weöres Sándor Színház igazgatói posztjára

Színházak - 2020-09-17

Harsányi Sulyom László rendező és Szabó Tibor színművész pályázik a Weöres Sándor Színház januárban megüresedő igazgatói posztjára. Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész, a teátrum alapítója és jelenlegi igazgatója többször jelezte, hogy nem pályázik újra.

Hat premiert mutat be az új évadban a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház

Színházak - 2020-08-28

Hat premiert mutat be a 2020/2021-es évadban a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház, lesz továbbá egy ifjúsági, egy gyermek- és három felolvasószínházi bemutató, így összesen 11 új darabot láthatnak a nézők a szeptember 18-án kezdődő szezonban - mondta el a színház igazgatója pénteken sajtótájékoztatón.

Négy bemutatót tervez az új évadban a Székesfehérvári Balett Színház

Színházak - 2020-08-28

- Négy bemutatót tervez az új évadban a Székesfehérvári Balett Színház, az első a tervek szerint októberben lesz - mondta el a pénteki évadnyitó társulati ülésen a teátrum igazgatója.

Évadnyitó a debreceni Csokonai Színházban

Színházak - 2020-08-26

A debreceni színházi beruházásokról is beszélt a cívisváros polgármestere szerdán, a Csokonai Színház évadnyitó társulati ülésén. A színház közleménye szerint Papp László (Fidesz-KDNP) azt mondta, jelenleg Debrecenben zajlik az ország legnagyobb színházfejlesztési projektje, amely a város hosszú távú stratégiai érdekeit szolgálja.

Kiemelte: a Csokonai Színház rekonstrukciója és a Latinovits Színház belső tereinek párhuzamosan zajló megújulása révén két és fél év múlva Debrecen lesz az a vidéki város, ahol komplex, szerteágazó lehetőségeket megjelenítő színházi élet kialakulására nyílik lehetőség.

Idén is családi fesztivállal indul a Kolibri Színház új évada

Színházak - 2020-08-26

Ősszel megtartja elmaradt bemutatóit és új előadásokkal is készül a Kolibri Színház, amely a szeptember 5-i Kolibri Fesztivállal nyitja meg 2020/2021-es évadát - közölte a gyermek- és ifjúsági színház szerdán.

Örkény Színház: tíz bemutató a 2020/2021-es évadban

Színházak - 2020-08-26

Az előző évadban elmaradt három produkció mellett hét új bemutatóval készül új évadára az Örkény Színház. Útjára indul az Örkény Stream és a járvány miatt új biztonsági intézkedések lépnek életbe. A társulat pótolja az előző évad három elmaradt bemutatóját. Szeptember 18-án az Örkény Stúdióban Orwell disztópiájának színpadi adaptációja kerül színre '84 címmel Widder Kristóf rendezésében, majd ugyanott október 9-én Racine Andromakhéját láthatja a közönség. Az előadás rendezője Gáspár Ildikó. Ugyancsak október 9-től látható a nagyszínpadon a Zűrzavar 2045, amely Lev Birinski Bolondok tánca című tragikomédiájából készült és Polgár Csaba rendezi.

Október 24-én a Kiváló dolgozók című darabot mutatják be, szerzői Boross Martin (ő a rendező is), Neudold Júlia és Szabó-Székely Ármin.

Rendhagyó évadra készül a Békéscsabai Jókai Színház

Színházak - 2020-08-25

Rendhagyó módon zárta az előzőt, és 2020-21-ben is rendhagyóra, a nemzeti összetartozás évadára készül a Békéscsabai Jókai Színház - mondta a teátrum keddi, díjkiosztókkal egybekötött nyilvános évadzáró és évadnyitó társulati ülésén Seregi Zoltán igazgató.

József Attila Színház: hat plusz egy bemutató az új évadban

Színházak - 2020-08-25

- Hat plusz egy bemutatót tart új évadában a tervek szerint a fővárosi József Attila Színház. A teátrum 2020/2021-ben a szerelem és a szenvedély témáját állítja a középpontba.

Az Akárkivel indul a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri műsora

Színházak - 2020-07-22

- A 15. században íródott, Akárki című moralitásjátékkal kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri műsora, a darabot Bodolay Géza állítja színpadra .

Megkapták a közös működtetésű színházak az állami támogatást

Színházak - 2020-07-10

- Hét budapesti és 29 vidéki kőszínház megkapta a közös működtetésű teátrumok hosszútávú működéséhez szükséges állami támogatást - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Sajtó-és Kommunikációs Főosztálya pénteken

Kilenc bemutatót tervez a Vígszínház a jövő évadban

Színházak - 2020-07-01

- Kilenc bemutatót tervez a jövő évadban a Vígszínház, amely augusztus 21-től újra várja a közönséget; műsorra tűzik a járvány miatt elmaradt előadásokat és az új bemutatókat.

Rudolf Péter, aki hivatalosan július 1-jétől a Vígszínház igazgatója, a jövő évadról tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a 2020/2021-es évadban is hirdetnek bérletet, amelyben három vígszínházi és három Pesti színházi bemutató szerepel. Emellett két házi színpadi premier és egy, a Vígszínház alapításának 125. évfordulójára tervezett nagyszínpadi zenés produkció található meg a programban.

Tizenhárom bemutatóval készül az új évadra a debreceni Csokonai Színház

Színházak - 2020-06-10

A debreceni Csokonai Színház tizenhárom új bemutatóval készül a következő évadra - mondta el Gemza Péter igazgató a művészeti programot ismertető sajtótájékoztatón szerdán, Debrecenben.

Olyan klasszikusokat is láthat majd a közönség, mint Erkel Ferenc Bánk bán című operája Vidnyánszky Attila és Arany János Toldija Valcz Péter rendezésében, de színre viszik A kaméliás hölgy történetét is. Ismét meghívást kapott Pass Andrea, aki a hatalmi visszaéléseken alapuló abúzusokról ír darabot, bemutatják Bornemisza Magyar Elektráját és Dürrenmatt-tól Az öreg hölgy látogatását is.

Kilenc bemutatót tervez a jövő évadban a Nemzeti Színház

Színházak - 2020-05-25

Kilenc bemutatót tervez a jövő évadban a budapesti Nemzeti Színház, ahol Szabó K. István, Berettyán Nándor, Márkó Eszter, Szász János, Vidnyánszky Attila, Eirik Stubo, Aleksandar Popovski és Rátóti Zoltán rendezését is láthatja majd a közönség, és ahol már a héten felváltja az online próbákat a személyes munka.