Szó szerint idézve

Eredmények megjelenítése 21-től 40-ig 1979 találatból.

LMP: a tisztifőorvos beismerte a hazaküldött betegek kezének elengedését

Az LMP szerint az országos tisztifőorvos beismerte, hogy a kormány elengedte azoknak a betegeknek a kezét, akiket egyik napról a másikra küldtek haza a járványkórházak kialakításakor - mondta az ellenzéki párt elnökségének titkára vasárnap, online sajtótájékoztatóján.

Kanász-Nagy Máté kifejtette, Müller Cecília egy írásban feltett kérdésükre válaszolva azt közölte, nem tart szükségesnek további hatósági intézkedéseket a hazaküldött betegekkel kapcsolatban.

- Áder: nemzeti összefogásra van szükség!

Nemzeti összefogásra van szükség ahhoz, hogy az élet minél gyorsabban visszatérjen a rendes kerékvágásba - mondta Áder János államfő szombaton a parlament ünnepi ülésén, ahol az Országgyűlés 30 évvel ezelőtti megalakulására emlékeztek a képviselők.

A köztársasági elnök az ajánlotta, hogy a koronavírus-járvány miatt ránk váró feladatok megoldásához használjuk erőforrásként mindazt, amit az elmúlt 30 évben elértünk és amit az elmúlt hetekben megtapasztaltunk, "hogy hamarosan újra élvezhessük a szabadságot". Kiemelte: az elmúlt hetekben a járvány nem csak törékenységünkre figyelmeztetett, de a társadalmi összefogás erejét is megmutatta.

Május 1. - DK: több jogot és emberibb életet kell adni a munkásoknak!

Az utóbbi hónapokból, a koronavírus-járványból azt is meg kell tanulni, hogy több jogot, több védelmet, könnyebb megélhetést és emberibb életet kell adni a munkásoknak - mondta Gyurcsány Ferenc május 1-jei beszédében.

Washington fontolgatja a vírustesztek bevezetését néhány nemzetközi légi járaton

Washington fontolgatja a koronavírus-tesztek bevezetését bizonyos nemzetközi repülőjáratokon - mondta az amerikai elnök újságíróknak helyi idő szerint kedden délután a Fehér Házban.

A versenyhivatal 2,5 milliárd forintos bírságot szabott ki a Booking.com üzemeltetőjére

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2,5 milliárd forintos bírságot szabott ki a Booking.com online szállásfoglaló portál üzemeltetőjére, egyúttal megtiltotta a holland vállalatnak agresszív értékesítési módszereinek folytatását - közölte a versenyhivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a GVH a versenyfelügyeleti bírság megállapításánál figyelembe vette a vállalkozás jogsértéssel érintett, magyar foglalások utáni jutalékbevételét.

Koronavírus - M1: megtörtént az első beteg vérplazma-terápiája

- Biztató az állapota annak a fertőzött betegnek, akinek elsőként adtak be koronavírusból kigyógyult betegek vérplazmáiból kivont antitesteket Magyarországon - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

DK: a kormány lépései semmire sem jelentenek valódi megoldást

A Demokratikus Koalíció szerint a kormány lépései semmire sem jelentenek valódi megoldást a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben - mondta László Imre, a párt egészségügyi szakpolitikusa, a XI. kerület polgármestere szombati online sajtótájékoztatóján.

Koronavírus: a betegek nyolcvan százaléka tünetmentesen gyógyul fel

A koronavírusos betegek nyolcvan százaléka szinte tünetek nélkül gyógyul fel, tíz százalékuk enyhe tüneteket produkál, a többiek, a súlyos betegek azonban egy általános gyulladásos állapotba kerülnek, amit úgy hívnak, hogy citokinvihar - ismertette a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

Nádasdy Ádám kapja az idei Aegon Irodalmi Díjat

Nádasdy Ádám költő kapja az idei Aegon Irodalmi Díjat és a vele járó nettó hárommillió forintot Jól láthatóan lógok itt című verseskötetéért, amelyet a Magvető Könyvkiadó jelentetett meg.

Példátlan összefogás Debrecenben

- Példátlan összefogás jellemzi a koronavírus-járvány elleni küzdelmet Debrecenben: élelmiszert, digitális eszközöket, védőfelszereléseket és saját munkájukat is folyamatosan ajánlják fel azok, akik szeretnének segíteni - közölte a városháza sajtószolgálata kedden.

Közleményük szerint a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe jutottak támogatását több mint egy hónappal ezelőtt indította el a város önkormányzata, a kezdeményezéshez szinte azonnal csatlakoztak a Debreceni Karitatív Testület tagszervezetei, de számos cég, civil szervezet és magánszemély is a jó ügy mellé állt.

Koronavírus Magyarországon: ezért készül a kormány a legrosszabbra

Miközben Magyarországon van hivatalosan az egyik legalacsonyabb koronavírus-esetszám Európában, és a halottak száma sem kimagasló, addig hatalmas készültség van a magyar kórházakban és a kormány a járvány miatt rendkívül rövid idő alatt, a fokozatosság elvét nagyrészt figyelmen kívül hagyva alapjaiban alakítja át az egészségügyi ellátórendszert. A két dolog látszólag nem fér meg egymás mellett, cikkünkben bemutatjuk, hogy mi lehet a magyarázata annak, hogy a kormány a „legrosszabb forgatókönyv” bekövetkezésére készül a kórházakban, felvállalva annak beláthatatlan következményeit. Egyúttal arra is rámutatunk, hogy ez a mostani taktika miért nem előnyös a jövőben várható korlátozó intézkedések feloldásakor.

Kezdjük az adatokkal!

Amikor ezt a cikket írom. hivatalosan 1916 koronavírus-esetről és 189 halottról tudunk Magyarországon. Milyen megállapításokat lehet mindezek alapján tenni?

Egymillió főre vetítve az igazolt esetszám Európában az egyik legalacsonyabb (190) és a halottak száma is önmagában nagyon alacsonynak mondható.

A nyers halálozási ráta (halálesetek/igazolt esetek) tekintetében viszont nagyon nem állunk jól: a közel 10%-os magyar adat régiós összevetésben kimagasló, de az összeurópai képen is inkább a drámai nyugat-európai értékekhez hasonlít. A halálozási arányszám 1 millió főre vetített értéke sem alacsony régiós összevetésben, itt csak Szlovénia és Románia előz bennünket.

A hivatalos esetszám és a halottak száma mellett sokat árul el az adott országban zajló járványügyi helyzetről az elvégzett tesztek száma. A cikk készülésének pillanatában Magyarországon 46 353 koronavírus-tesztet végeztek el. Mekkora ez a szám nemzetközi összevetésben?

  • A nominális szám nem kimondottan alacsony, viszont ha az 1 millió főre vetítjük, akkor a 4544-es érték egész Európában az egyik legalacsonyabb. Csak Szerbia, Bulgária, Moldova, Ukrajna van mögöttünk

Szerbia enyhít az elővigyázatossági intézkedéseken, a többi nyugat-balkáni ország egyelőre kitart a szigorú előírások mellett

Szerbia már keddtől fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány megelőzését célzó szigorú intézkedéseken, a nyugat-balkáni országok többsége azonban április végénél, május elején előbb nem szándékozik visszavonni a korlátozásokat.

- Országos tisztifőorvos: Magyarország még a járvány felszálló ágában van

Magyarország még a koronavírus-járvány felszálló ágában van - jelentette ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília azt mondta: nincs oka kétségbe esni annak, akit megfertőz a vírus, mivel változatlanul igaz, hogy az érintettek 80 százaléka nagyon enyhe tünetekkel esik át a betegségen.Az idősotthonok folyamatosan készülnek a járvány elleni védekezésre - mondta. Hozzátette: azokra az egészségügyi intézményekre is kiemelten kell figyelni, ahol koronavírusos betegeket gyógyítanak.

Müller Cecília a fővárosi Pesti úti idősek otthonával kapcsolatban elmondta, a lakóknál jelenleg is zajlik a második körös mintavétel, ami azt jelenti, hogy vasárnap vesznek mintát az ott lakóktól, a laborvizsgálatok eredményei hétfőre várhatóak.

A posta megemelte az utalványok háznál történő kézbesítésének összeghatárát

A Magyar Posta 150 ezer forintra emelte az utalványok háznál történő kézbesítésének összeghatárát - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

- Párbeszéd: szakmai bizottság döntsön a kórházi ágyak felszabadításáról!

A Párbeszéd arra kéri a kormányt, hogy független szakmai bizottságok döntsék el, a kórházakban milyen ütemben és hány ágyat kell felszabadítani a koronavírus-járvány miatt.A párt társelnöke-frakcióvezetője egy csütörtöki, online sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a 36 ezer kórházi ágy felszabadításáról szóló döntésével tízezrek életét veszélyezteti.

- Mintegy ezer előadóművész segélyezése kezdődött meg

- Elindult mintegy ezer előadóművész gyorssegélyének átutalása. A koronavírus-járvány hatásainak enyhítésére az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) hozott létre rendkívüli szociális támogatási keretet.

Koronavírus - Szakszervezetek: a veszélyhelyzet végéig ne tárgyalják a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosítását!

Az érintett szakszervezetek azt kérik az Országgyűlés elnökétől, hogy a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosítását ne tárgyalja a parlament, míg véget nem ér a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet, és lehetőség nem nyílik a részletes és ütemezett társadalmi vita lefolytatására az ügyben - közölte a Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés kedden az MTI-vel.

IMF: száz éve nem látott gazdasági válság jön

A világjárvánnyal párhuzamosan súlyosbodnak a gazdasági előrejelzések is. Az IMF 189 tagállama közül legalább 170-nek jelentős gazdasági visszaeséssel kell számolnia. A nemzetközi pénzügyi szervezet vezérigazgatója sokkal sötétebben látja a helyzetet, mint akár csak egy-két héttel ezelőtt.

Kristalina Georgieva szerint egyértelmű, hogy a globális gazdasági növekedés zuhanórepülésbe kezd már idén, ez benne lesz a jövő héten megjelenő világgazdasági előrejelzésükben is. A helyzet az, hogy a múlt század eleji nagy gazdasági világválsághoz hasonló krízisre számítanak.

A Nemzetközi Valutaalap úgy számol, hogy a kormányok eddig bejelentett, összesen körülbelül 7300 milliárd eurónyi gazdasági segélyének többszörösére lesz szükség.

A KKDSZ tiltakozik a kulturális dolgozók közalkalmazotti jogviszonyának tervezett megszüntetése ellen

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) tiltakozik a kulturális dolgozók közalkalmazotti jogviszonyának tervezett megszüntetése ellen. Egyúttal érdemi érdekegyeztetést követelnek.

A szakszervezet elnöksége az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: megdöbbenéssel és felháborodással fogadták a kormányzat legújabb törvénymódosítási tervét, amely megváltoztatná a kulturális területen dolgozók jogállását. A kormány megszüntetné az ágazatban dolgozók közalkalmazotti jogviszonyát, azt munkaviszonnyá alakítaná át.

A maffia élelmiszerrel szerez új tagokat a járványban Dél-Olaszországban

A szicíliai Palermóban éppúgy mint Nápolyban a helyi szervezett bűnözés élelmiszerrel megpakolt bevásárlószatyrokkal segít a koronavírus-járványban munka nélkül maradt családokon, így kötelezve el őket a maffiának Francesco Lo Voi palermói maffiaellenes államügyész szerint, aki a nemzetközi sajtó képviselőinek, köztük az MTI-nek nyilatkozott.