Szó szerint idézve

Eredmények megjelenítése 81-től 100-ig 2161 találatból.

Gyurcsány Ferenc: Történelmi zsákutcába vezeti az országot a miniszterelnök a vétóval

A magyar miniszterelnök mai rádióinterjújában háborúba hívta a nemzetét, bebizonyította, hogy tisztességes, partneri konzultáció helyett háborúban gondolkodik, amelyben túszként szeretné felhasználni saját nemzetét. Orbán azonban téved: nem az Európai Unió a túsz, hanem a magyarok, akik legalább 14 ezer milliárd forinttól esnek el a kormányfő vétója miatt. Ez 4-5 év öregségi nyugdíj értékével egyenlő, sokkal több, mint amennyit egy évben valamennyi magyar bérként hazavisz.

Már a járvány harmadik hullámára készülnek Izraelben

- Már a koronavírus-járvány harmadik hullámára készülnek Izraelben - jelentette a helyi média pénteken.

Merkely Béla: a személyes találkozások csökkentése a legfontosabb

A higiéniai szabályok betartása mellett a legfontosabb, hogy a személyes találkozások számát 60-90 százalékban csökkentsük - mondta a Semmelweis Egyetem rektora csütörtök reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Uniós biztos: Az LMBTQI-emberek jogegyenlősége prioritás az Európai Bizottság száma

- A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTQI) emberek jogegyenlősége prioritás az Európai Bizottság számára - jelentette ki Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén, a testület LMBTQI-stratégiájával kapcsolatos vita keretében.

Koronavírus - DK: nem kapnak megfelelő védőfelszerelést a tesztelésbe bevont orvostanhallgatók

Az elmúlt napokban több orvostanhallgató is azzal kereste meg a DK-t, hogy úgy küldik el őket két hétre az iskolákba tesztelni, sokszor a lakóhelyüktől többszáz kilométerre, hogy közben nem kapnak sem ételt, sem megfelelő védőfelszerelést. A kivezénylésük miatt ráadásul a vizsgáikra sem tudnak megfelelően készülni, amelyek változatlanul lesznek, tekintet nélkül arra, hogy napi 12 órában fognak tesztelni.

Szakértő: évekbe telhet behozni a távoktatás miatti lemaradást

Egy friss kutatás szerint a tavaszi távoktatás komolyan visszavetette a holland diákok iskolai teljesítményét. Csapó Benő neveléstudományi kutató Magyarországon is hasonlóra számít.

Egy átlagos holland általános iskolásnak mintegy két hónapnyi tanulás esett ki a járványhelyzet miatt bevezetett 8 hetes tavaszi távoktatás alatt – erre jutott egy frissen publikált tanulmány. A vizsgálat szerint a hátrányos helyzetű és a kevésbé képzett szülők gyerekei az átlagosnál is rosszabbul teljesítettek. Ráadásul a távoktatás alatt a diákok matematikához vagy szövegértéshez szükséges készségei sem fejlődtek.

A Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének egyetemi tanára szerint a tavaszi távoktatás miatt Magyarországon is van lemaradás. Csapó Benő kiemelte: bár pontos eredményeket csak 2–3 éve múlva kapnak a kutatók, korábban a szünidő alatt végzett vizsgálatok bebizonyították, hogy minél fiatalabb egy diák, annál nagyobb a lemaradás

Újabb politikussal bővül a Demokratikus Koalíció

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, a párt frakcióvezetője vasárnap sajtótájékoztató keretében mutatta be a DK új politikusát, Benedek Szilvesztert. A DK elnöke emlékeztetett, hogy az elmúlt hónapokban jó párszor jelentették be új emberek csatlakozását a párthoz.

Gyurcsány Ferenc elmondta, Benedek Szilveszter 33 éves, de már jelentős szakmai múltja van a mezőgazdaságban, és ennek közpolitikai hátterében. Benedek elmondta, agrármérnökként végzett és egy mezőgazdasági céget vezet. Szakpolitikusként pedig az a célja, hogy a hazai agrárélet jelenlegi igazságtalan rendszerén változtasson - kiemelve például a támogatások elosztásának mostani visszás helyzetét.

Történelmi esélyt adott az Európai Uniónak Orbán vétója

Orbán Viktor egyik kedvenc szófordulata mostanában, hogy „az Európai Uniót nem azért hoztuk létre ……”. Nem árt tudni ilyenkor, hogy az 1993. november 1-én létrejött Európai Unió alapításához, az alapítók akaratához a magyaroknak, és így Orbán Viktornak sem volt – sajnos – semmi közünk, hasonlóan a többi csatlakozó országhoz. Ezért kizárólag az alapítóknak (Németország, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Belgium és Luxemburg) van morális joguk ahhoz, hogy kijelentsék, hogy Ők az Uniót nem azon nemtelen érdekek segítése érdekében hozták létre, amelyeket a magyar és a lengyel kormányfő képvisel, hanem éppen azon politikai fellépések tagadására.

Orbán Viktorral szemben az őt leginkább bíráló Holland miniszterelnöknek valóban megvan a morális alapja ahhoz, hogy az általuk alapított szövetséghez, az Országgyűlés döntését követően, melyet Orbán Viktor is megszavazott, Magyarország 1994. április 1-én nyújtotta be csatlakozási szándékát azzal, hogy vállalja az ország jogrendjének átalakítását úgy, hogy az megfeleljen az Alapítók által megfogalmazott céloknak.

Magyarország ekkor elismerte, hogy az ország nemzeti jogrendje nem felel meg az Unió alapértékeinek, de vállalta, hogy azt átalakítja, mert számára az Unió alapértékei olyanok, amelyek a magyar emberek számára jobbak és követendőbbek, mint amivel a nemzeti jogrendünk rendelkezett.

Debreceni Egyetem: gyógyszereket eredményezhetnek a szív- és érkutatások

- A fiatal kutatóknak jövőképet, a betegeknek reménységet: új terápiát, új gyógyszereket jelenthet az az egyedülálló szív- és érkutatási program, amely az Európai Unió 1,2 milliárd forintos támogatásával már négy éve tart a Debreceni Egyetemen (DE) - közölte a program szakmai vezetője csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Felhívás az Európai Tanács elnökéhez, az Európai Bizottság elnökéhez és a Tanács soros elnökségéhez

Mi, a magyar demokratikus ellenzék erői, tekintettel a magyar kormány romboló politikája miatt előállt helyzet súlyosságára, szükségesnek tartjuk kinyilvánítani az Európai Unió valamennyi nemzete, állampolgára s az Európai Unió vezetése számára, hogy Orbán Viktor és kormánya nem egyenlő Magyarországgal. Azzal, hogy az Orbán-kormány akadályozza az európai, benne a magyar válságkezelést, az európai és a magyar polgárok érdekeivel és jogos elvárásaival szemben cselekszik.

Mi, magyarok nem azért vetettünk véget az egypártrendszernek, és nem azért csatlakoztunk – államalapító Szent István király és nemzetünk nagyjai örökségéhez méltóan – az európai államok értékközösségéhez, hogy büszke, európai ország helyett egy korrupt, antidemokratikus rezsim ejtse foglyul Európát és Magyarországot, megfosztva a magyar és az európai polgárokat a nekik járó jogoktól és támogatásoktól. A magyar ellenzék pártjainak elnökeiként összeköt bennünket a demokrácia, a jogállamiság, az európai értékek tisztelete. Közös értékeink köteleznek bennünket arra, hogy együttes erővel szerezzünk érvényt mielőbb a jog uralmának hazánkban.

Koronavírus - Orosz tisztifőorvos: a vírus új mutációja lehet kialakulóban Szibériában

- A koronavírus új mutációja lehet kialakulóban Szibériában - jelentette ki Anna Popova orosz tisztifőorvos, a fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője egy keddi járványügyi virtuális szimpóziumon, miközben az egynapos országos halálozási adat megdöntötte a korábbi rekordot.

Koronavírus - A DK közérdekű adatigényléssel kéri ki az ősszel kórházban elhunytak számát

A Demokratikus Koalíció közérdekű adatigényléssel kéri ki az októberben és novemberben kórházban elhunytak számát, mert a párt attól tart, hogy a kormány "kozmetikázza" az adatokat és eltitkolja, hányan haltak meg a koronavírus miatt.

Ujhelyi: a Fidesz képviselői nem szavazták meg a jövő évi uniós költségvetésről szóló dokumentumot

- Egyedül a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselői nem szavazták meg a néppárti oldalon azt a javaslatot, amely az Európai Unió (EU) jövő évi költségvetéséről szól - közölte vasárnapi online sajtótájékoztatóján az MSZP EP-képviselője.

Ujhelyi István azt mondta: a fideszes politikusok azt a dokumentumot nem szavazták meg, amely a 2021-es uniós költségvetés kereteivel kapcsolatban meghatározta az EP álláspontját. Hozzátette: az EU következő hétéves költségvetése és az ehhez kapcsolódó újjáépítési csomag kapcsán Orbán Viktor vétót ígért, amennyiben továbbra is jogállami keretekhez kötnék az uniós pénzek kifizetését.

Intenzív terápiás osztályok – Realitás

Egy ágy nem lesz intenzív terápiás ágy attól, hogy betoljuk egy „Intenzív osztály” feliratú ajtó mögé.

A lege artis intenzív terápiás ellátáshoz szükséges feltételekből, legelső sorban is a szakképzett szakápolókból már a járványt megelőzően is hiány volt. Ezt a problémát különböző helyeken különböző módokon kezelték: csökkentették az ágyak számát, melyek betelése esetén az illető ITO telt házat jelentett, nem szakképzett és tanulónővérekkel töltötték fel az állományt, akik a tapasztaltak keze alatt és irányításával dolgoztak – legkevésbé szerencsére a minimumfeltételek (2-2,5 ITO-s betegre 1 nővér éjjel-nappal) felpuhításával, figyelmen kívül hagyásával oldották meg.

Az „intermedier osztályok”, „step down unit”-ok, subintenzív ellátó helyek a legtöbb helyen már szintén a járvány előtt is hiányoztak, az intenzív terápiát már nem, de intenzív ápolást még igénylő betegeket alig volt hova kiadni, hosszan az ITO-n maradtak vagy kihelyezve nagy arányban rövidesen állapotromlást követően meghaltak vagy visszavételre kerültek.

A járvány mindezen problémákat sokszoros hatványra emelte.

"Rettenetes, tűrhetetlen, végveszélyig sodró állapotban" a COVID-ellátás - A DK magyarázatot követel

Megdöbbentő képet festettek a koronavírus-betegek intenzív ellátásának állapotáról az intenzív osztályok vezetői egy internetes beszélgetés keretében. A 444 által is szemlézett beszélgetésben a pécsi kórház professzora azt mondta: “rettenetes, tűrhetetlen, végveszélyig sodró állapotban" van az intenzív ellátás.

A kormány hétről-hétre egyre több intenzív ágy hadrendbe állítását kéri az intenzív osztályoktól, ezt azonban az orvos- és szakasszisztenshiány miatt nem tudják megtenni. Orbán Viktor tehát még akkor is kozmetikázta a valóságot, amikor azt mondta, hogy 50% esély van az egészségügy összeomlására.

A Demokratikus Koalíció magyarázatot követel a kormánytól: hogyan lehetséges, hogy az intenzív ellátás már most elérte teljesítőképessége határát? Miért hazudták azt az országnak, hogy “szinte korlátlan kórházi kapacitás áll rendelkezésre"? Hány ember fog azért meghalni, mert a kormány nem tudja biztosítani az intenzív ellátást?

OGY - Négy ellenzéki párt bojkottálja a házbizottság üléseit Kövér László kijelentései miatt

A Demokratikus Koalíció (DK), a Jobbik, az MSZP és a Párbeszéd csütörtökön bejelentette, nem vesznek részt az Országgyűlés házbizottságának ülésein, mivel szerintük Kövér László házelnök méltatlanná vált a testület vezetésére.

A négy ellenzéki párt az MTI-hez eljuttatott, közös közleményében úgy fogalmazott, Kövér László "az elmúlt napokban még magához képest is ijesztő verbális ámokfutásba kezdett".

Koronavírus - Letölthető a kijárási tilalom alatti munkavégzésről szóló igazolás mintája

- Letölthető a kijárási tilalom alatti munkavégzésről szóló igazolás formanyomtatványa - közölte a koronavirus.gov.hu szerda reggel.

Koronavírus - Ismét fagyasztott importcikkről származó koronavírus okozhatott fertőződést Kínában

Fagyasztott importcikk okozhatott koronavírus-fertőződést az észak-kínai Tiencsinben, ahol vasárnap, hónapok óta először belföldi fertőzésből eredő esetet azonosítottak - írta hétfőn a China Daily című kínai lap a helyi hatóságok közlésére hivatkozva.

A fertőzött egy kikötői rakodómunkás, aki Németországból származó, fagyasztott sertéshústermék kirakodásában vett részt. A munkás fertőzöttségét azt követően szűrték ki, hogy az áru csomagolásán kimutatták a SARS-CoV-2 koronavírus jelenlétét, ezért mindenkin elvégezték a vírustesztet, aki kapcsolatba került az áruval.

Kína legkevesebb nyolc országból felfüggesztette átmenetileg a külföldiek beutazását

Kína legkevesebb nyolc országból felfüggesztette átmenetileg a külföldiek beutazását az ottani koronavírus-járvány helyzet miatt - derül ki az érintett országokban állomásozó kínai nagykövetségek csütörtöki közleményeiből.

Tizenegy alkotót választottak a Nemzet Művészének

Hét kategóriában összesen tizenegy alkotó nyerte el a legrangosabb magyarországi művészeti elismerésnek számító Nemzet Művésze díjat csütörtökön.

Az Országgyűlés 2013-ban alapította a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kezdeményezésére a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából a Nemzet Művésze díjat, amelyet 2014-ben ítélt oda első alkalommal a díj bizottsága - emlékeztetett az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében az MMA.