Tudomány

Eredmények megjelenítése 1241-től 1260-ig 1399 találatból.

Világhírű rákkutató kapta idén a Debrecen Díjat

Tudomány - 2009-12-12

A világhírű rákkutató, Prof. Axel Ullrich, a melltumorok gyógyítására használt rákellenes gyógyszer felfedezője kapta meg 2009. december 11-én a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért díjat, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma által alapított nemzetközi kitüntetést.

Három kutató kapta a Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjat

Tudomány - 2009-12-02

Huszonkét jelölt közül három kutatónak adták át december 1-jén a Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjat - írja a hirado.hu. A Simonyi család által 2000-ben alapított díjat Kollár László pécsi kémikus, Simon István szegedi biológus és S. Varga Pál debreceni irodalomtudós vehette át a fejenként 3-3 millió forinttal.

Két magyar egyetem szerepel a sanghaji rangsorban

Tudomány - 2009-11-17

Idén is megtartotta helyezését a Szegedi Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem a sanghaji Jiao Tong University által évente elkészített nemzetközi rangsorban. A két intézmény a legjobb 300-400 között foglal helyet - írja a szegedindex.hu. A világ 400 legjobb egyetemének ranglistáját három amerikai egyetem: a Harvard University, a Stanford University és a University of California, Berkeley vezeti, a legjobb európai egyetem a Cambridge, amely a negyedik helyen áll.

Demokráciaértelmezések és előítéletesség

Tudomány - 2009-11-16

A Magyar Szociológiai Társaság a Debreceni Egyetemen rendezte meg november 13-14-én éves közgyűlését, melynek középpontjában idén a rendszerváltás és az aktuális gazdasági válság állt.

Változás.Válság.Váltás.Hu – ezt a címet viselte a Magyar Szociológiai Társaság által a hétvégén a Debreceni Egyetemen rendezett konferencia.

 

Megújul a Debreceni Egyetem Botanikus kertje

Tudomány - 2009-10-30

A Debreceni Egyetem Botanikus Kertjében a kerítés építésével megkezdődtek azok a munkálatok, melyek európai uniós támogatással 195 millió forintos fejlesztést tesznek lehetővé. Három év alatt a Pálma-, Orchidea- és Kaktuszház fűtési rendszerének korszerűsítése, 8 hektár terület öntözőrendszerének kiépítése, komplex környezetvédelmi és élőhely-rekonstrukciós munkálatok valósulnak meg.

Közgazdasági teóriákat oktató intézetet hoz létre Soros

Tudomány - 2009-10-30

Oktatási és kutatási feladatokat is ellátna az az intézmény, melyet Soros György 10 év alatt 50 millió dollárból hoz létre a közgazdasági nézetek megalapozására és erősítésére - jelentette be a magyar származású üzletember a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) tartott előadásán, október 27-én. A Dunatv.hu-n olvasható, hogy a Közgazdasági Gondolkodás Intézet néven említett intézményt a Közép-európai Egyetemen keresztül finanszírozná Soros.

A zárolás feloldását és az egyetemi klinikák plusz forrásait követelik

Tudomány - 2009-10-22

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) Elnöksége felszólítja a kormányt, hogy az év végéig oldja fel a korábbi 4 milliárd forintos zárolást, mert szerintük az nem képezheti a következő évre meghatározott költségvetés alapját - olvasható az MRK közleménye az Origon. Emellett levélben fordult a Szegedi Tudományegyetem az illetékes miniszterekhez, hogy az intézményhez tartozó Klinikai Központ hiányát ne az oktatásra fordítandó forrásból kelljen finanszíroznia.

A fizika Nobel-díjasai - Charles K. Kao, Willard S. Boyle és George E. Smith

Tudomány - 2009-10-06

A 2009-es fizikai Nobel-díj felét Charles K. Kao-nak ítélték oda az optikai szálakon keresztül történő fénytovábbítás területén elért alapvető eredményeiért, a díj másik felét pedig megosztva kapta Willard S. Boyle és George E. Smith egy képalkotó félvezető detektor, a CCD-szenzor feltalálásáért. A díjat odaítélő Svéd Királyi Tudományos Akadémia bejelentése szerint mindhárom tudós amerikai állampolgár, Kao emellett brit, míg Boyle kanadai állampolgársággal is rendelkezik.  

Amerikai tudósok kapták az orvosi Nobel-díjat

Tudomány - 2009-10-05

Az amerikai Elizabeth Blackburn, Carol W. Greider és Jack W. Szostak kapták megosztva az idei orvosi Nobel-díjat - jelentette be a svéd Karolinska Intézet Nobel-bizottsága hétfőn Stockholmban.

A Szeged-Prága-Bukarest pályázat nyerte a szuperlézert

Tudomány - 2009-10-01

Bajnai Gordon miniszterelnök, Botka László polgármester és Szabó Gábor rektor közösen jelentették be, hogy az Extreme Light Infrastructure (ELI) elnevezésű szuperlézer megépítésére alakult EU-Irányító Testület ma Prágában ülésezett és pozitív döntést hozott a közös magyar-cseh-román pályázatról. A 100 milliárd forintos beruházás elnyerésével Szeged és a projektben résztvevő országok felkerülnek a világ tudományos térképére. Most először épül nagy, közös kutatóintézet az új EU- tagországokban.

 2,7 milliárd forint EU-támogatás kutatásra, innovációra

Tudomány - 2009-09-30

Az őssejtek diagnosztikai és terápiás felhasználását, a geotermikus rendszerek megfelelő hasznosítását, a szennyezett talajvíz és vízzáró rétegek megtisztításának lehetőségeit, valamint a gép és az ember közötti kommunikáció sajátosságainak feltérképezését is célozzák a Debreceni Egyetem 2009. szeptember 30-án bemutatott kutatás-fejlesztési projektjei.

Kutatók éjszakája az egyetemeken is

Tudomány - 2009-09-26
"A kutatók köztünk élnek" - kívánja tudatosítani az átlagemberben a Kutatók Éjszakája, melyet szeptember 25-én ötödik alkalommal rendeznek meg. A tavaly összesen 45 ezer látogatót vonzó rendezvény idén tizenkilenc város egyetemén, laboratóriumában és kutatóhelyén enged bepillantást a találmányok és szabadalmak mögötti lenyűgöző titkokba.

Tizennyolc egyetemi tanár Debrecenből

Tudomány - 2009-09-18

Sólyom László köztársasági elnök adta át szeptember 14-én a budapesti Néprajzi Múzeumban az új egyetemi professzorok kinevezéséről szóló okleveleket. A köztárasági elnök, aki köszöntőjében az egyetemi képzés színvonalának emelése mellett emelt szót. A Debreceni Egyetemről tizennyolc professzor kapta meg kinevezését; ilyen magas számot az Eötvös Loránd Tudományegyetem mondhat még magáénak.

Díjazott magyar egyetemisták az EU Fiatal Tudósok Versenyén

Tudomány - 2009-09-18
Az EU Fiatal Tudósok Versenyének sorrendben 21. nemzetközi döntőjét szeptember 11. és 15. között rendezték meg Párizsban. A 30 ezer, 15-20 év közötti fiatalból kiválasztott 124 pályázó között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2008/2009. évben megrendezett 18. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny két első díjas pályázója képviselte.

Kutatóegyetemi hálózat létrehozását szorgalmazta Hiller a szegedi tanévnyitón

Tudomány - 2009-09-08
A magyar felsőoktatásban véget ért a mennyiségi korszak, a színvonal ideje jött el. Az egész világ a megszerzett és alkalmazható tudásról szól, és ennek teljesítése a mi feladatunk is - jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter az országos felsőoktatási tanévnyitón szombaton a Szegedi Tudományegyetemen.

Nemzetközi orvostudományi együttműködést írtak alá Debrecenben

Tudomány - 2009-09-03

Neves orvostudományi egyetemek dékánjai és neurológiai központjainak vezetői többoldalú nemzetközi együttműködési szerződést írtak alá szeptember 2-án a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában (DE OEC). A megállapodás a debreceni intézmény, az izraeli Tel-Avivi Sourasky Orvostudományi Centrum, a román Iuliu Hatieganu Orvos- és Gyógyszerésztudományi Egyetem, a szerb Belgrádi Egyetem Orvostudományi Kara, valamint a budapesti Semmelweis Egyetem Orvostudományi Kara között jön létre.

A gravitációs hullámok kutatásában közreműködik az ELTE

Tudomány - 2009-09-01

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Természettudományi Karán alapított Eötvös Gravity Research Group (EGRG) egy olyan különleges, a gravitációs hullámok kimutatásánál is használt mérőberendezést (infrahang-mikrofont) fejlesztett ki, amely elősegíti az Univerzum korai szakaszából, az Ősrobbanásból származó jelek érzékelését - jelentette be Frei Zsolt egyetemi docens, a kutatói csoport vezetője.

Nemzetközi Magyar Nyelvészeti Konferencia – New York után Debrecenben

Tudomány - 2009-08-28

2009. augusztus 30. és szeptember 1. között Debrecenben lesz a 9. Nemzetközi Magyar Nyelvészeti Konferencia (9th International Conference on the Structure of Hungarian - ICSH9), amelyet kétévente rendeznek a magyar nyelv szerkezetével foglalkozó nyelvészek számára.

Duna Kutató és Információs Központot hoznak létre

Tudomány - 2009-07-04
Kutatói adatbázis és információs központ építését jelentették be tegnap azon a nemzetközi konferencián, amelyet az európai Duna-régió környezetvédelmi, logisztikai, víz- és energiagazdálkodási, turisztikai, közlekedésügyi, területfejlesztési és gazdasági fejlesztésének interregionális lehetőségeiről tartottak július 1-2-án a Dunaújvárosi Főiskolán.

A Modern Filológiai Társaság az év legjobb szakdolgozatát díjazta

Tudomány - 2009-06-30

A Magyar Tudományos Akadémia Modern Filológiai Társasága idén először, hagyományteremtő céllal pályázatot hirdetett Az év szakdolgozata címmel. A társaság azoknak a végzett vagy végzős hallgatóknak a jelentkezését várta, akik legfeljebb két éve, 2007-ben védték meg szakdolgozatukat nyelvtudomány, irodalomtudomány vagy kommunikáció- és médiatudomány témakörben.