Tudomány

Eredmények megjelenítése 1281-től 1300-ig 1334 találatból.

A tudomány önmagáról

Tudomány - 2006-11-22

Az Egyesület a Felsőoktatásért és a Kutatásért nov. 17.-én konferenciát szervezett A Tudomány önmagáról címmel. A konferencián neves kutatók szólaltak fel a tudomány intézményrendszere, finanszírozása, a tudományos igazság, valamint a tudomány és a nyilvánosság kapcsolatának kérdésében.

Tuberkulózis elleni gyógyszert fejlesztenek

Tudomány - 2006-11-21

Ígéretesek azok a magyar gyógyszerfejlesztések, amelyeknek a tuberkulózis legyőzése a célja, s körülbelül hat-hét év múlva megjelenhet a piacon a betegség elleni gyógyszer is - mondta el Kéri György, a Semmelweis Egyetem professzora hétfőn az MTI-nek.

Új sziget született a Csendes-óceánon

Tudomány - 2006-11-10

Egy új sziget emelkedett ki a Csendes-óceánból a Tongához tartozó Ha’apai-szigetek és Vava’u-szigetek között. A sziget keletkezése egy víz alatti vulkánkitörésnek köszönhető, melynek nyomán hatalmas mennyiségű horzsakő is felszínre került.

Elhunyt Litván György történész

Tudomány - 2006-11-09

 Elhunyt Litván György történész; az MTA Történettudományi Intézetének Széchenyi-díjas kutatóját, egyetemi tanárt szerdán, 77 éves korában érte a halál.

Litván György a XX. századi magyar progresszió formálója és historikusa, Jászi Oszkár és Szabó Ervin monográfusa, az 1956-os forradalom aktív részese, a forradalom eszmei-politikai örökségének következetese képviselője volt.

Egy tengeri lény vezet el közös ősünkhöz

Tudomány - 2006-11-05

Egy az óceán mélyéről származó féregszerű lény genetikai elemzése egy új törzs felfedezését jelentette, ami rendkívüli eseménynek számít egy olyan korban, amikor a legtöbb organizmus már megtalálta a helyét a fő evolúciós táblán.

Az élelmezést is veszélyezteti a környezetszennyezés

Tudomány - 2006-11-03

Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, a fogyasztásra alkalmas halak és a rákfélék 2050-re kihalnak az óceánokból - figyelmeztetnek a Science amerikai magazinban megjelenő cikket jegyző környezetvédelmi szakértők és közgazdászok.

Az MTA közgyűlése megszavazta a testület reformjának folytatását

Tudomány - 2006-10-31

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendkívüli közgyűlése hétfőn megszavazta a tudós testület reformjának folytatásáról szóló előterjesztést Budapesten. Folytatódhat az MTA reformja, miután a tudós testület rendkívüli közgyűlése elfogadta az erről szóló előterjesztést és az annak mellékletében megfogalmazott elveket.

Meghalt Bence György filozófus

Tudomány - 2006-10-30

Meghalt Bence György filozófus - tette közzé az általa alapított Metazin című internetes magazin vasárnap. A közlemény szerint Bence György szombaton, 65 éves korában hunyt el tragikus hirtelenséggel. Az ELTE Bölcsészettudományi karának professzora volt.

Hatvani-díjat kapott: Dr. Csizmazia Zoltán  professzor

Tudomány - 2006-10-29

Az 1993-ban alapított Hatvani-díjat a közgyűlés azon személyeknek adományozza, akik a város fejlesztése érdekében a természettudományok, a gazdasági élet, az egészségügy, a szociális tevékenység, az idegenforgalom és a környezetvédelem területén kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki, valamint átfogó életmű elismeréseként.

Debrecen Város Csokonai-díjasa: Dr. Bitskey István irodalomtörténész egyetemi tanár

Tudomány - 2006-10-29

A hazai és debreceni irodalomtörténet-írás kiemelkedő és példamutató alakja, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Kutatási területe a régi magyar irodalom, érdeklődésének középpontjában a barokk kor magyar irodalma áll. A magyar barokk irodalom és művelődés itáliai kapcsolatait feldolgozó munkáját a római La Sapienza Tudományegyetem olaszul is kiadta.

Fiatal magyar tudós nemzetközi elismerése

Tudomány - 2006-10-16

Nagyszabású ünnepség keretében vehette át Prágában dr. Tamás Gábor szegedi kutató 24 fiatal európai tudós mellett, egyetlenként a kontinens keleti feléről a kutatásaihoz elnyert 1 millió eurós (272,5 millió forintos) díjat.

Teleportáltak egy testet!

Tudomány - 2006-10-15

Szenzációs eredményről közölt tanulmányt múlt héten a Nature, a talán legrangosabb tudományos folyóirat. Koppenhágában, a Niels Bohr intézetben dán és német kutatók két különböző közeg segítségével valósítottak meg kvantumteleportálást, az egyik, a \"repülő\" közeg fény, az álló test pedig billió atom együttese volt. A fény hordozta, az anyag tárolta az információt.

Debreceni Aneszteziológiai Napok

Tudomány - 2006-10-12

A Debreceni Aneszteziológiai Napokat idén negyedik alkalommal rendezi a DE OEC Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszéke – tájékoztatott Dr. Fülesdi Béla egyetemi tanár, a tanszék igazgatója.

Az anyatej és az intelligencia

Tudomány - 2006-10-11

A közel nyolcvanéves vita végére szeretnének pontot tenni brit kutatók, akik szerint a válasz egyértelmű nem.

Halálos baktérium fenyegeti Európát

Tudomány - 2006-10-11

Egészségügyi tisztviselők riadót fújtak Európában: arra figyelmeztetnek, hogy a tuberkulózis egy antibiotikumokkal szemben ellenálló, minden korábbinál halálosabb változata fenyegeti a kontinenst. A betegség komolyabb veszélyt jelent a lakosságra most, mint bármikor az elmúlt fél évszázadban.

Amerikai kutató kapta a közgazdasági Nobel-díjat

Tudomány - 2006-10-11

Az amerikai Edmund S. Phelpsnek ítélte oda a Svéd Királyi Tudományos Akadémia az idei közgazdasági Nobel-díjat makroökonómiai elemzései elismeréseként, hétfőn. Indoklásában az akadémia kiemelte, hogy Phelps munkássága lényegesen hozzájárult a gazdaságpolitika rövid és hosszú távú hatása közötti összefüggések megértéséhez.

Az amerikai Roger Kornberg kapta a kémiai Nobel-díjat

Tudomány - 2006-10-06

Az amerikai Roger D. Kornberg kapja idén a kémiai Nobel-díjat - jelentette be szerdán Stockholmban a svéd királyi tudományos akadémia. Óriási jelentőségű felfedezésről van szó, amely az őssejt-kutatástól, a betegségek működési mechanizmusának megismerésén át a biotechnológiáig mindenütt hasznosítható a gyakorlatban.

Két amerikai tudós kapja idén a fizikai Nobel-díjat

Tudomány - 2006-10-04

John C. Mather és George F. Smoot személyében két amerikai tudós kapja idén a fizikai Nobel-díjat - jelentette be kedden Stockholmban a svéd királyi akadémia.

Két amerikai kapta az orvosi Nobel-díjat

Tudomány - 2006-10-02

Andrew Z. Fire és Craig C. Mello amerikai tudós kapja idén az orvosi Nobel-díjat - jelentette be hétfőn Stockholmban a Karolinska intézet illetékes bizottsága.

Figyelje meg Ön is a madárvonulást!

Tudomány - 2006-09-28

Tavasszal és ősszel vonuló madarak milliói utazzák be a Földgolyót. Ez a határokat, kontinenseket átívelő természeti jelenség, bioszféránk egyik leglátványosabb eseménye. Legyen Ön is részese az élménynek, és figyelje meg a vonuló madarakat az Európai Madármegfigyelő Napok rendezvényein 2006. október 7-8-án!