Tudomány

Eredmények megjelenítése 1281-től 1300-ig 1389 találatból.

Magyar kutatók a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumában

Tudomány - 2008-05-28

Az univerzummal kapcsolatos kérdésekre keresi a válaszokat a világ legnagyobb tudományos vállalkozása, a CERN – Nukleáris Kutatás Európai Szervezete. A vizsgálatokban hazai tudósok, így a Debreceni Egyetem Kísérleti Fizika Tanszékének kutatói, valamint az ATOMKI, az MTA Atommagkutató Intézetének munkatársai is részt vesznek.

A modern gyephasználat kilátásai és kihívásai - konferencia Debrecenben

Tudomány - 2008-05-22

A hazánkban nagy múltra visszatekintő gyephasznosítás jelentősége a különböző ökológiai funkciók - a talaj- és vízvédelem vagy a tájvédelem - előtérbe kerülése miatt különösen felértékelődött. A Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma által szervezett szakmai tudományos tanácskozás a modern gyephasználat sokoldalúságát járja körül, bemutatva az agrár- és vidékpolitika szerepét az ágazatban.

Együttműködési megállapodás a versenyképességi pólusért

Tudomány - 2008-05-22

Együttműködési megállapodást kötött Franciaország legnagyobb élettudományok területén működő versenyképességi pólusa, a párizsi központú Medicen és a Debreceni Egyetem.  A különböző - terápiás területekkel és technológiákkal foglalkozó Medicen és a Debreceni Egyetem együttműködésének a lényege, hogy a francia fél adja a Debreceni Egyetem számára a tudást és a tapasztalatot, amely egy sikeres, az élettudományok területén működő pólus létrehozásához és működtetéséhez szükséges.

Pálinkás József az MTA új elnöke

Tudomány - 2008-05-07

Az MTA közgyűlése Pálinkás Józsefet, az MTA rendes tagját választotta meg a Magyar Tudományos Akadémia elnökének.

Az elnöki posztra három jelöltet terjesztett a közgyűlés elé a Szántay Csaba rendes tag által vezetett Jelölőbizottság.

Észak-Alföld monográfia

Tudomány - 2008-04-04

Megjelent a Kárpát-medence régiói sorozat legújabb kötete, az Észak-Alföld című monográfia, melyet 2008. április 3-án mutattak be egy sajtótájékoztató keretein belül. A kötet ismerteti az Észak-alföldi régió rendszerváltást követő gazdasági, területi és társadalmi folyamatait.

A Debreceni Egyetem professzora részesült idén az ESCI rangos nemzetközi elismerésében

Tudomány - 2008-03-29

Az Európai Klinikai Kutatásért Társaság idén Dr. Nagy László akadémikusnak, a Debreceni Egyetem kutató professzorának ítélte oda az Orvosbiológiai Kutatások Kiválósági Díjat kiemelkedő szakmai teljesítményéért. Az ünnepélyes díjátadásra 2008. március 28-án Genfben, a társaság 42. tudományos ülésén került sor.

Hidrobiológus mesterszak indul a Debreceni Egyetemen

Tudomány - 2008-03-21

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Hidrobiológiai Tanszéke sikeres akkreditáció után hidrobiológus mesterszakot (MA, MSc) indíthat 2009 szeptemberétől. A szak kialakításának feltételei az országban egyedülállóan a Debreceni Egyetemen alakultak ki, így a bolognai alapképzésben tanuló hallgatók csak a debreceni intézményben válhatnak okleveles hidrobiológussá.

XIII. Kardiológiai Napok a Debreceni Egyetem szervezésében

Tudomány - 2008-03-06

Immár tizenharmadik alkalommal lesz március első hétvégéjén Debrecen város legnagyobb orvoskongresszusa, a Debreceni Kardiológiai Napok továbbképző konferencia. A népszerű rendezvény hamar túlnőtte a regionális kereteket, és mára az egyik legrangosabb hazai posztgraduális kardiológiai fórummá vált. Az első évben öt-hatezren vettek részt az eseményen, azóta ez a szám megháromszorozódott.

Grid felhasználói és alkalmazás-fejlesztő kurzus a Debreceni Egyetem Informatikai Karán

Tudomány - 2008-01-29

A Debreceni Egyetem Informatikai Karán 2008. január 29-31 között, háromnapos képzés keretében sajátítják el a felhasználók a legelterjedtebb Grid technológiákat, azok működését, használati és programozási módszereit.

A Grid heterogén számítógépek, tárolóegységek és szolgáltatások együttese. Földrajzilag elosztott, kezelhetőség tekintetében mégis centralizált, az átlagos internet-felhasználó számára is elérhető.

Marie Curie nemzetközi ösztöndíj a Debreceni Egyetem kutatójának

Tudomány - 2007-12-20

Dr. Gáspár Attila, hazánk első Marie Curie nemzetközi ösztöndíjas kutatója hazatérve a Los Angeles-i Kaliforniai Állami Egyetemről augusztus óta a Debreceni Egyetemen hasznosítja a külföldön elsajátított ismereteket. A tudós szakterülete a Magyarországon még alig ismert lab-on-a-chip, mikrofluidikai kutatás. A kutató célja ennek a témának a műveléséhez egy laboratórium kiépítése és egy kutatócsoport felállítása az egyetemen.

A génterápia úttörője kapta 2007-ben a Debreceni Egyetem nemzetközi díját

Tudomány - 2007-12-16

Dr. Alain Fischer módszerének, a hibás gének kicserélésének köszönhetően a veleszületett immunhiány betegségek eredményesen kezelhetők A Debreceni Egyetemen 2007. december 14-én ünnepélyes keretek között adták át a génterápia úttörőjének, Dr. Alain Fischernek a „Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért” nemzetközi díjat. A tízezer eurót jelentő elismerést a tudós kiemelkedő kutatómunkájáért kapta.

Új gyógyszer a rák egyes módozataira

Tudomány - 2007-12-13

A REVLIMID(R) (Lenalidomide) és RITUXIMAB együttes alkalmazása az esetek 70 százalékában bizonyult eredményesnek a visszaeső/súlyosbodó takarósejt lymphoma kezelésében .

 A Celgene International Sarl (NASDAQ: CELG) bejelentette, hogy az M.D. Anderson Cancer Center, Houston, TX, rákkutató központ kutatói bemutatták a visszaeső/súlyosbodó takarósejt lymphoma (mantle cell lymphoma, MCL) kezelésére végzett lenalidomide plusz rituximab kezelés I/II-fázisú klinikai tesztje eredményességének első bizonyítékait.

Hosszú távú kutatási megállapodás a Magyar Tudományos Akadémia és a Debreceni Egyetem között

Tudomány - 2007-11-30

2007. november 29-én Dr. Pléh Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkár-helyettese és Dr. Fésüs László, a Debreceni Egyetem rektora ünnepélyes keretek között írta alá a két intézmény között létrejött, az MTA egyetemen működő kutatócsoportjai 2007-2011 időszakra szóló támogatásáról szóló megállapodást.

A Debreceni Egyetem új díszdoktorai

Tudomány - 2007-11-26

Novembre 24-én, ünnepélyes doktos és díszdoktoravatást tartottak a debreceni Egyetemen. A mostani ünnepség azért volt különleges, mert ismét kitüntetéses doktoravatásra került sor, a kitüntetést személyesen Sólyom László köztársasági elnök adta át. Az egyetem több új díszdoktort is avatott.

A  Debreceni Egyetem emeritus tanácsadója: Dr. Sztaricskai Ferenc

Tudomány - 2007-11-26

Dr. Sztaricskai Ferenc a Magyar Tudományos Akadémia alkalmazásában több mint 43 éve dolgozik a debreceni Egyetemen. 1985-ben címzetes egyetemi tanár, 1996-ban egyetemi magántanár címet kapott. Az általa 18 éven keresztül irányított Antibiotikum-kémiai Kutatócsoport négy cikluson keresztül nyerte el az MTA támogatását. Évtizedeken keresztül számos egyetemi és akadémiai bizottságban munkálkodott.

Junior Prima Díj

Tudomány - 2007-11-24

    Első alkalommal adták át a Junior Prima Díjakat a Szépművészeti Múzeumban péntek este. A Prima Primissima Díj ebben az évben a tehetséges fiatalok díjazásával egészült ki. A Junior Prima Díj Társalapítói három kategóriában, harminc fiatalt díjaztak. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. a "Magyar tudomány", a Vodafone Magyarország a "Magyar oktatás és köznevelés", a MKB Bank (MKB) Zrt. a "Magyar sport" kategóriában adta át a fiataloknak a díjakat.

Doktor- és díszdoktoravató ünnepség a Debreceni Egyetemen

Tudomány - 2007-11-24

A Debreceni Egyetem Doktor- és díszdoktoravató ünnepségét november 24-én szombaton 11 órától tartja. A kitüntetéses doktoravatáson Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke köztársasági gyűrűt ad át a tanulmányai során mindvégig kitűnő eredményt elérő Nyul Gábor matematikusnak.

Doktori (PhD) fokozatot ért el 75 kutató, habilitált doktorrá 13 szakember avatnak.

Biológiai felfedezés, melyet a Gömböc motivált

Tudomány - 2007-10-25

A Gömböc - a magyar matematikai találmány, - melyet Domokos Gábor és Várkonyi Péter talált fel és alkotott meg, most egy újabb nemzetközi tudományos sikerhez vezetett. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatóinak felfedezését a Brit Tudományos Akadémia biológiai lapja tette közzé melyben a teknősök geometriájáról alkotott elképzeléseiket fejtik ki.

Útnak indult a Discovery amerikai űrrepülőgép

Tudomány - 2007-10-24

Útnak indult kedden a Discovery amerikai űrrepülőgép, amely várhatóan két nap múlva kapcsolódik össze a Nemzetközi Űrállomással (ISS). A Discovery hétfős legénységgel a fedélzetén - közép-európai idő szerint - kedden délután indult útnak a floridai Cape Canaveral űrrepülőtérről. A legénység tagjai között két nő is van, egyikük a 46 éves Pam Melroy parancsnok.

Ismét meghosszabbították a két amerikai Mars-autó küldetését

Tudomány - 2007-10-17

Ismét, immár ötödször meghosszabbították a Spirit és az Opportunity amerikai Mars-autók küldetését, és a két önjáró szerkezet a várakozások szerint legalább 2009-ig aktív marad - jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A két kutatószonda 2004 januárjában érkezett meg a vörös bolygó felszínére, és akkor irányítói 90 napos garanciát adtak működésükre.