Tudomány

Eredmények megjelenítése 1261-től 1280-ig 1399 találatból.

Új magyar világszabadalom: sejtműködést regeneráló polarizáltfény-terápiás rendszer

Tudomány - 2009-06-10
Fenyő Márta biofizikus, a Bioptron lámpa, és általában a polarizáltfény-terápia feltalálójának, Klein Péternek és egy magyar fejlesztő csapat munkájának eredményeként  született meg a Sensolite sejtműködést regeneráló polarizáltfény-terápiás rendszer, orvostechnikai eszköz, melynek segítségével az emberi test teljes felületére kiterjeszthető a polarizált fény.

Kutatóegyetemek, kutatókarok koncepciója készül

Tudomány - 2009-06-04

Mivel a kutatóegyetemek, kutatókarok koncepcióját jelenleg a felsőoktatás más szereplői nem kezelik kiemelten, a bölcsész dékánok munkaanyagot készítenek elő következő ülésükre. Abban  bemutatják elképzeléseiket arról, hogy a magyar felsőoktatás bölcsészettudományi képzésének túlnyomó részét lefedő hat kar milyen finanszírozási és oktatási-kutatási koncepcióval látná megoldhatónak a magas színvonalú, modern bölcsészettudományi képzést.

Piaci kutatólaborok működnek a Debreceni Egyetem területén

Tudomány - 2009-05-14

A Debreceni Egyetem területén alapított kutatólaboratóriumokat a Biosystems International Kft. Az Orvos- és Egészségtudományi Centrum elméleti tömbjében alapított kutatólaborok az egyetemi képzés gyakorlatorientáltságát segítik, és az elért eredmények várhatóan a gyógyításban is megjelennek majd, míg a cég K+F tevékenységét a valós felhasználói igények, illetve orvosi fejlesztések megjelenésében fejleszti az együttműködés - írja a Napi Online.

Ötödik Kárpát Medencei Tésztahíd Építő Bajnokság a BMF-en

Tudomány - 2009-05-14

A Budapesti Műszaki Főiskola (BMF) Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának Gépszerkezettani és Biztonságtechnikai Intézete határainkon belüli és azon túli mérnökhallgatóinak részvételével május 22-én 11 órai kezdettel rendezi meg az 5. Kárpát Medencei Hídépítő versenyt, a RECCS 2009-et, mely az eddigi négy versenyen született eredmények alapján a világ egyik legszínvonalasabb tésztahídépítő versenye.

Hét pályázattal 2,6 milliárd forint támogatást nyert a szegedi egyetem

Tudomány - 2009-05-08
A magyar felsőoktatási intézmények közül a Szegedi Tudományegyetem nyerte el a legnagyobb összeget - összesen 20,2 milliárd forintot - a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség eddig lezárult pályázatain. Májusban a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében hét pályázaton összesen 2,6 milliárd forintot nyert az intézmény. Az egyetem hat kutatócsoportja informatikai, orvosi, gyógyszer- és természettudományos kutatási tevékenységéhez nyert el több mint 2 milliárd forintot.

Dream Makers díj egy debreceni professzornak

Tudomány - 2009-04-23
Az immunhiányos betegségek felismerését és kezelését segítő Jeffrey Modell Alapítvány nemzetközi elismerését, a Dream Makers díjat 2009. április 23-án New Yorkban vehette át Dr. Maródi László, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának professzora. A díjjal idén először tüntették ki azokat a szakembereket, akik munkásságukkal világszerte kiemelkedően sokat tettek az immunhiányos betegek gyógyításáért.

Országos Tudományos Diákköri Konferencia Debrecenben

Tudomány - 2009-04-03

Az országból több mint hétszáz hallgató méretteti meg magát három különböző szekció 54 tagozatában a Debreceni Egyetemen megrendezendő Országos Tudományos Diákköri Konferencián. A gazdasági, az informatikai és vegyészeti tanulmányokat folytató hallgatókat április második hetében látja vendégül az intézmény.

A magyar matematikusok doyenjére emlékeznek a Debreceni Egyetemen

Tudomány - 2009-03-26

2009. március 27-én, születésének 100. évfordulóján emléktábla avatással, faültetéssel és kiállítással emlékeznek a Debreceni Egyetemen Gyires Bélára, a magyar matematikusok egyik doyenjére. Az egyetem egykori professzorának meghatározó szerepe volt abban, hogy a felsőfokú matematikai oktatás szerves részét képezik az olyan fontos és modern szakterületek, mint a valószínűségszámítás, a számítógéptudomány és az informatika.

4 kontinens, 26 országából 250 gazdasági szakember

Tudomány - 2009-03-25

Négy kontinens huszonhat országából mintegy 250 gazdasági és informatikai szakember vesz részt az alkalmazott gazdaságtudományok és az informatika témakörben megrendezendő AVA nemzetközi kongresszuson 2009. március 26-27. között. A Debreceni Egyetem Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Kara által szervezett szakmai fórum célja, hogy nemzetközi platformot teremtsen a menedzsment, az informatika, a turizmus és a vidékfejlesztés területét érintő kutatási eredmények ismertetésére.

Pályázik a Debreceni Egyetem

Tudomány - 2009-02-07

A  Debreceni Egyetem több projektje is sikeresen továbbjutott az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázatainak első fordulóin. A nemzetközi tudományos élet felpezsdítését megcélzó, Innovatív Kutatói Teamek létrehozását megalapozó pályázatot – a nagy érdeklődésre való tekintettel – már az egyetemen belül szigorú elbírálás alá vetették és szakmai, valamint versenyképességi kritériumok alapján megszűrték, melynek eredményeként a legkiválóbb hét projektet adták be Innovatív Kutatói Teamek létrehozására.

A szegedi lézerközpontért fogott össze a város és az egyetem

Tudomány - 2009-02-04

Az ELI (Extreme Light Infrastructure) projekt keretében megvalósuló szuperlézer megépítésére Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter helyszínértékelő bizottságot állított fel, amely szakmailag legalkalmasabbnak Szeged városát találta. A berendezéssel a magfizikától az asztrofizikán, a kozmológián, a nagy energiájú fizikán keresztül a gyógyításig számtalan területen lehet majd élvonalbeli kutatást végezni.

Kampány a központért

Tudomány - 2009-02-02

Filmekkel  és konferenciákkal reklámozzák Debrecen gazdasági, szabadidős és oktatási lehetőségeit a következő hónapokban, azért, hogy a városnak egyenlő esélyei legyenek az Európai Neutronkutatóért folytatott versenyben. Debrecennek több reklámra van szüksége ahhoz, hogy meggyőzzék a neutronkutató leendő tudósait arról, érdemes itt dolgozni és élni.

A Debreceni Egyetem Napja

Tudomány - 2009-01-06

Új kezdeményezésként a Debreceni Egyetem február első szombatját a Debreceni Egyetem napjaként tölti meg tartalmas szakmai, kulturális programokkal. .Konszenzus konferenciát szerveznek a természettudományos oktatás nehézségeinek feltárására, a sokféle javaslat közötti egyeztetések megvalósítására.

A környező országok magyar nyelven felsőoktatást végző intézményeinek fórumának célja a tapasztalatok kicserélése, az együttműködések erősítése a Debreceni Egyetemmel.

Hivatalos együttműködésre törekszik a Tudapest Kabinet a Fővárosi Közgyűléssel

Tudomány - 2008-12-14
"A városok az egyetemekre szerveződnek, a tudásalapú társadalom egyik igen fontos szereplője a felsőoktatás" - mondta el a budapesti székhelyű Európai Technológiai Intézet Igazgató Tanácsának tagjaként Magyar Bálint a Tudásváros Budapest nevet viselő konferencián december 12-én, mely találkozón a fővárosi felsőoktatás innovációs és a kampusszá válási folyamatairól osztották meg tapasztalataikat az előadók.

Doktor- és díszdoktoravató ünnepség a Debreceni Egyetemen

Tudomány - 2008-11-29
A Debreceni Egyetem tehetséggondozási programjának és doktori képzésének sikerességét jelzi, hogy idén 77-en doktori (PhD) fokozatot, nyolcan pedig habilitált doktori címet szereztek. Az egyetem tudományos tevékenységének nemzetközi elismertséghez jelentős módon járul hozzá azonban az oktatók szakmai tevékenysége is. 2008-ban a Debreceni Egyetem három, a műszaki, a természettudományos és a zenei felsőoktatás területén kiemelkedőt alkotó professzort emel díszdoktorai közé

"A tudomány az élhető Földért".

Tudomány - 2008-11-23

Ez a témája a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozatnak, amelynek  keretében a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal  rendezett konferenciát  a fenntartható vízgazdálkodás, az ennek érdekében folytatott és folytatandó kutatások, fejlesztések, a vízgazdálkodás társadalmi és gazdasági hatásai, az éghajlatváltozás hatásai, az árvízi veszélytérképezés, valamint az árvíz, a belvíz és az aszály összehangolásának kérdéseiről.

Gyakorlati, versenyképes tudás a vegyész és vegyészmérnök képzésen

Tudomány - 2008-11-12

Egy éves előkészületi munka után sikeresen zárult a Debreceni Egyetem és a Teva Gyógyszergyár Zrt. által közösen alapított Gyógyszeripari Kihelyezett Tanszék első féléve. A 2008/2009-es tanévben elindított új típusú együttműködés versenyképes tudás megszerzését teszi lehetővé, ezáltal javítva a fiatal szakemberek – a vegyész és a vegyészmérnök szakos hallgatók – munkaerő-piaci esélyeit.

A brüsszeli Jean Monnet Alapítvány kutatóbázisai a Debreceni és a Nagyváradi Egyetemen

Tudomány - 2008-11-10

Míg Nyugat-Európában már hagyománya van annak, hogy egy kutatóintézet nemcsak több helyszínen, hanem több országban is rendelkezik kirendeltséggel, a brüsszeli Jean Monnet Alapítvány segítségével létrehozott euró-regionális intézet, az Institute for Euroregional Studies (IERS) Közép-Európában egyedülálló.

Analitikai  szolgáltató laboratórium a Debreceni Egyetemen

Tudomány - 2008-10-29

A Debreceni Egyetem Biotechnológiai Minta-Inkubátorközpontjában megkezdte működését az az új Analitikai Kémiai Szolgáltató Laboratórium. A biotechnológiai cégek számára színvonalas kutatói és tudományos bázist kínáló inkubátor projekt keretében megvalósult új fejlesztés további cégeket ösztönözhet arra, hogy beköltözzenek az egyetemre, -mondta Dr. Fábián István, a Tudományegyetemi Karok elnöke.

Hatvani-díjas: DR. MÓDIS LÁSZLÓ

Tudomány - 2008-10-24

1963-tól munkatársa a Debreceni Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének. Egyetemi tanári kinevezést 1992-ben kapott. Oktatói munkássága kiemelkedő. Évtizedek óta több nyelven oktat. Témavezetése alatt számos díjazott diákköri pályamunka készült. 1973 és 1989 között a Debreceni Orvostudományi Egyetem Tudományos Diákköri Tanácsának titkára.