Tudomány

Eredmények megjelenítése 1301-től 1320-ig 1397 találatból.

Hosszú távú kutatási megállapodás a Magyar Tudományos Akadémia és a Debreceni Egyetem között

Tudomány - 2007-11-30

2007. november 29-én Dr. Pléh Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkár-helyettese és Dr. Fésüs László, a Debreceni Egyetem rektora ünnepélyes keretek között írta alá a két intézmény között létrejött, az MTA egyetemen működő kutatócsoportjai 2007-2011 időszakra szóló támogatásáról szóló megállapodást.

A Debreceni Egyetem új díszdoktorai

Tudomány - 2007-11-26

Novembre 24-én, ünnepélyes doktos és díszdoktoravatást tartottak a debreceni Egyetemen. A mostani ünnepség azért volt különleges, mert ismét kitüntetéses doktoravatásra került sor, a kitüntetést személyesen Sólyom László köztársasági elnök adta át. Az egyetem több új díszdoktort is avatott.

A  Debreceni Egyetem emeritus tanácsadója: Dr. Sztaricskai Ferenc

Tudomány - 2007-11-26

Dr. Sztaricskai Ferenc a Magyar Tudományos Akadémia alkalmazásában több mint 43 éve dolgozik a debreceni Egyetemen. 1985-ben címzetes egyetemi tanár, 1996-ban egyetemi magántanár címet kapott. Az általa 18 éven keresztül irányított Antibiotikum-kémiai Kutatócsoport négy cikluson keresztül nyerte el az MTA támogatását. Évtizedeken keresztül számos egyetemi és akadémiai bizottságban munkálkodott.

Junior Prima Díj

Tudomány - 2007-11-24

    Első alkalommal adták át a Junior Prima Díjakat a Szépművészeti Múzeumban péntek este. A Prima Primissima Díj ebben az évben a tehetséges fiatalok díjazásával egészült ki. A Junior Prima Díj Társalapítói három kategóriában, harminc fiatalt díjaztak. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. a "Magyar tudomány", a Vodafone Magyarország a "Magyar oktatás és köznevelés", a MKB Bank (MKB) Zrt. a "Magyar sport" kategóriában adta át a fiataloknak a díjakat.

Doktor- és díszdoktoravató ünnepség a Debreceni Egyetemen

Tudomány - 2007-11-24

A Debreceni Egyetem Doktor- és díszdoktoravató ünnepségét november 24-én szombaton 11 órától tartja. A kitüntetéses doktoravatáson Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke köztársasági gyűrűt ad át a tanulmányai során mindvégig kitűnő eredményt elérő Nyul Gábor matematikusnak.

Doktori (PhD) fokozatot ért el 75 kutató, habilitált doktorrá 13 szakember avatnak.

Biológiai felfedezés, melyet a Gömböc motivált

Tudomány - 2007-10-25

A Gömböc - a magyar matematikai találmány, - melyet Domokos Gábor és Várkonyi Péter talált fel és alkotott meg, most egy újabb nemzetközi tudományos sikerhez vezetett. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatóinak felfedezését a Brit Tudományos Akadémia biológiai lapja tette közzé melyben a teknősök geometriájáról alkotott elképzeléseiket fejtik ki.

Útnak indult a Discovery amerikai űrrepülőgép

Tudomány - 2007-10-24

Útnak indult kedden a Discovery amerikai űrrepülőgép, amely várhatóan két nap múlva kapcsolódik össze a Nemzetközi Űrállomással (ISS). A Discovery hétfős legénységgel a fedélzetén - közép-európai idő szerint - kedden délután indult útnak a floridai Cape Canaveral űrrepülőtérről. A legénység tagjai között két nő is van, egyikük a 46 éves Pam Melroy parancsnok.

Ismét meghosszabbították a két amerikai Mars-autó küldetését

Tudomány - 2007-10-17

Ismét, immár ötödször meghosszabbították a Spirit és az Opportunity amerikai Mars-autók küldetését, és a két önjáró szerkezet a várakozások szerint legalább 2009-ig aktív marad - jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A két kutatószonda 2004 januárjában érkezett meg a vörös bolygó felszínére, és akkor irányítói 90 napos garanciát adtak működésükre.

Kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatok 85 milliárd forint értékben

Tudomány - 2007-10-16

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében szerdán összesen 85 milliárd forint értékben jelennek meg kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatok - hangzott el a Magyar Rektori Konferencia budapesti ülésén. Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter azt mondta, hogy Magyarország számára a jövő a tudásban van, s az uniós források jelentős részét kívánják arra fordítani, hogy második gazdasági szerkezetváltás valósulhasson meg.

Gerhard Ertl német tudós kapta idén a kémiai Nobel-díjat

Tudomány - 2007-10-10

Gerhard Ertl német kutató kapta a 2007. évi kémiai Nobel-díjat - jelentette be szerdán Stockholmban a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Az akadémia indoklása szerint Ertl kutatásai segítenek megérteni, hogyan működik az autók katalizátora, hogyan működnek az üzemanyagcellák és miért rozsdásodik a vas.

Nobel-díj a merevlemezek technikájáért

Tudomány - 2007-10-10

A kitüntetéssel az "óriás mágneses ellenállás" (GMR) felfedezését ismerik el, amely lehetővé tette a számítógépes merevlemezek radikális miniatürizálását, illetve a rajtuk tárolható információk mennyiségének jelentős növelését.

Albert Fert francia és Peter Grünberg német kutató kapta idén a fizikai Nobel-díjat - jelentette be kedden Stockholmban a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

Két amerikai és egy brit tudós kapta idén az orvosi Nobel-díjat

Tudomány - 2007-10-10

Két amerikai és egy brit kutató, Mario Capecchi és Oliver Smithies, illetve Martin Evans kapta idén az orvosi Nobel-díjat, az őssejtkutatás terén elért eredményeiért - jelentette be hétfőn Stockholmban a Karolinska Institut illetékes bizottsága.

Dr. Lovász László matematikus kapta a Bolyai-díjat

Tudomány - 2007-10-01

A magyar tudományos élet egyik legrangosabb díját, a Bolyai-díjat szeptember 30-án, vasárnap adták át negyedszer a díj története során, ezúttal Dr. Lovász László matematikus professzornak, az ELTE TTK Matematika Intézete igazgatójának. A Bolyai-díjátadó gálaműsoron Dr. Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke - aki egyben a Bolyai-díj 2007 Díjbizottságának elnöke - adta át a díjat a Vígszínházban. Az elismeréssel 50 ezer euró pénzjutalom jár.

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA

Tudomány - 2007-09-28

A Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság által támogatott, egész Európában igen népszerű fesztivál, amelynek célja, hogy az embereket megismertesse, közelebb hozza a tudományhoz, és ezzel együtt növelje a tudományos karrier vonzerejét a fiatalok körében. Szeptember utolsó péntekjén Európa-szerte 29 ország több mint 150 városában zajlanak majd hasonló szórakoztató-ismeretterjesztő események.

Sólyom László egyetemi tanári kinevezéseket adott át

Tudomány - 2007-09-04

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn 90 egyetemi tanárnak adta át kinevezését Hiller István oktatási miniszterrel együtt a Néprajzi Múzeum aulájában.

 Az alábbiakban közöljük a kinevezettek névsorát:

Magyar szoftver fut az újonnan bemutatott Sony PSP navigációs rendszeren!

Tudomány - 2007-08-23

Augusztus 22-én mutatták be Lipcsében a Sony Computer Entertainment Europe legújabb termékét, a Go!Explore-t, mely nem más, mint a PSP™ (hordozható PlayStation®) eszközön használható műholdas navigációs rendszer. A program a magyar Nav N Go Kft. saját fejlesztésű szoftver-alkalmazását használja.

Kilencven ország tudósai tanácskoznak a stresszről Budapesten

Tudomány - 2007-08-10

Kilencven ország több mint ezer tudósa vitatja meg augusztus 23. és 26. között Budapesten a stresszel kapcsolatos legfrissebb kutatási eredményeket - a tanácskozást Selye János, a stresszelmélet kidolgozója születésének centenáriuma tiszteletére rendezik.

Első útjára indult a világ legmodernebb tengeralattjárója

Tudomány - 2007-07-31

Elindult első bevetésére hétfőn az U33 jelzésű német tengeralattjáró, amelyet a világ legmodernebb nem nukleáris tengeralattjárójaként jellemez a német haditengerészet. A 212A típusú U33 nem bocsát ki égésterméket és szinte teljesen hangtalan. Egy ugyanilyen típusú tengeralattjárójáról, az U32 jelzésűről májusban azt adta hírül a német hadsereg, hogy világrekordot döntött: két hétig nem merült fel a felszínre levegő-utánpótlásért.

A debreceni Bioinkubátorközpont megkezdte működését

Tudomány - 2007-06-29

A Debreceni Egyetem és az Euro-Régió Ház Kht. együttműködésének eredményeként nyitotta meg kapuit a debreceni Bioinkubátor Központ. A DEOEC Elméleti Tömbjében, illetve a DETEK Kémia Épületében kialakított központ olyan biotechnológiai cégek számára kínál betelepülési lehetőséget, melyek az egyetemi környezet által biztosított szellemi légkört és infrastrukturális lehetőségeket kívánják felhasználni.

Még 2,5 milliárd euró hiányzik a Galileo finanszírozásához

Tudomány - 2007-06-27
A Galileo műholdas navigációs rendszer kiépítéséhez még 2,5 milliárd euró hiányzik, közölte a német közlekedési miniszter. A Galileo 2012-es startjához összesen 3,5 milliárd euró kellene, az Európai Bizottság becslései szerint. Ebből egyelőre csak egymilliárd áll biztosan rendelkezésre.