Tudomány

Eredmények megjelenítése 1341-től 1360-ig 1417 találatból.

Lopásbiztos adatátvitel Szegedről

Tudomány - 2007-06-24

Az adatlopás, az információk lenyúlása hatalmas károkat okozhat, amely ellen védekezni kell. Ez az adatvédelemre berendezkedett vállalkozások számára nagy üzlet. Érdekeikkel ellentétes minden olyan fejlesztés, amely "lopásbiztos" kommunikációt ígér. Szegedi fizikusok mégis egy ilyen megoldással álltak elő - a New Scientist azonnal lecsapott a hírre.

Az amerikai képviselőház támogatja az őssejtkutatás finanszírozását

Tudomány - 2007-06-08

Az amerikai képviselőház jóváhagyta csütörtökön az embrionális őssejtkutatás szövetségi finanszírozását támogató törvényjavaslatot. A képviselőház 247-176 arányban hagyta jóvá a szenátus által már áprilisban elfogadott javaslatot, amelynek az a célja, hogy feloldja az embrionális őssejtkutatás szövetségi finanszírozásának jelenlegi korlátozásait.

E-Books kipróbálás az Elsevier kiadótól

Tudomány - 2007-05-31

Az Elsevier kiadó 2007 szeptemberében 4000 elektronikus könyvvel indítja el eBooks programját. Kelet-Közép Európában elõször Magyarországon teremt ingyenes tesztlehetõséget július 31-ig, így kipróbálható több mint ötszáz tudományos szakkönyv elektronikus formában.

Új MTA tagok a Szegedi Tudományegyetemről

Tudomány - 2007-05-16

A Magyar Tudományos Akadémia május 7-8-án tartotta 177. közgyűlését. A közgyűlés első napján került sor az MTA új tagjainak megválasztására. Az MTA rendes tagja lett a Szegedi Tudományegyetem hat tanára, valamint az akadémia levelező tagjává választotta az egyetem további egy tanárát.

MTA: Magyarország nem szán elég pénzt a kutatásokra

Tudomány - 2007-05-08

Magyarország nem szán elég pénzt kutatásra és fejlesztésre - hangsúlyozta Meskó Attila, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkára a tudós testület 177. közgyűlésén tartott beszámolójában, kedden Budapesten.

Kiszínezett vonalkód

Tudomány - 2007-04-20

A Microsoft kifejlesztette a vonalkód új generációs változatát, amely szép színes, és kétszer annyi adatot hordoz, mint fekete-fehér elődje. A nagy teljesítményű színes vonalkód (High Capacity Color Barcode, HCCB) négy vagy nyolc különböző színben pompázik. Apró, színes háromszögekből áll, amelyek mindig fordítva állnak, mint a mellettük lévő.

Baleset történt a genfi Európai Nukleáris Kutatóközpontban

Tudomány - 2007-04-06

Baleset történt a genfi székhelyű Nukleáris Kutatás Európai Szervezete (CERN) kutatási központjában, a kontinens legnagyobb részecskefizikai kutatóintézetében, emiatt várhatóan a tervezettnél később kezdődhetnek a részecskegyorsítóban végzendő kísérletek - közölte a CERN sajtóosztálya.

16 milliárdos űripari tesztközpont épül a Zsámbéki-medencében

Tudomány - 2007-04-04

A Talentis Zrt. irányításával létrehozott Talentis csoport az idén 16 milliárd forint összértékű fejlesztést indít a Zsámbéki-medencében - jelentette be Takács Ernő, a holding elnök-vezérigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. A Talentis Zrt. és a Bonn Magyarország Kft. szerdán aláírt megállapodásával a Talentis program első projektjeként a holding űripari technológiai- és tesztközpont létrehozását kezdi meg 2007-ben.

K+F és innováció: 500 milliárd forint közfinanszírozás

Tudomány - 2007-03-30

A kutatás-fejlesztési (K+F) és innovációs programok közfinanszírozására 2007-2013. között mintegy 500 milliárd forint forrás célirányos befektetésére lesz lehetőség - közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM), valamint a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH).

Közlemény Magyarország középtávú tudomány-, technológia- és innovációpolitikai stratégiájáról

Tudomány - 2007-03-19
  A Magyar Innovációs Szövetség 2007. február 20-i közgyűlésén örömmel üdvözölte a GKM szakállamtitkárának azt a bejelentését, mely szerint a kormány másnap várhatóan elfogadja Magyarország középtávú tudomány-, technológia- és innovációpolitikai stratégiáját. Szövetségünk aggodalmát fejezi ki, ugyanis a régóta várt stratégiát a kormány nem fogadta el.

 Prostituáltakon is tesztelik az AIDS-vakcinát

Tudomány - 2007-02-20

Egy New Jerseyben (Egyesült Államok) működő gyógyszercég nyolc országban háromezer emberen teszteli új AIDS-ellenes készítményét, köztük a Dominikai Köztársaságban, ahol főként prostituáltak vállalkoztak a négy éven át tartó kísérletre.

Átadták a Talentum Akadémiai Díjakat

Tudomány - 2007-02-18

Öt évvel ezelőtti alapítása óta hagyományosan minden év februárjában az Akadémia Felolvasótermében adja át az MTA elnöke a kitüntetéseket. A díjat évente három olyan fiatal kutató veheti át, aki a tudomány és társadalom számára egyaránt kiemelkedő fontosságú munkát végzett.

 Egységesítik a magyarországi digitális gyűjteményeket

Tudomány - 2007-02-15

Tavasszal megkezdődik a magyarországi, digitális gyűjteménnyel rendelkező intézmények adatbázisainak ellenőrzése - közölte az európai uniós projektben részt vevő Nemzeti Digitális Adattár (NDA) sajtóreferense. Kató Linda  az MTI-nek elmondta: a kulturális intézmények digitális gyűjteményeit annak érdekében nézik át, hogy az ott tárolt adatok megfeleljenek az egységes uniós szabványnak.

Mikrohullámú sütőben fertőtleníthetőek a mosogatószivacsok

Tudomány - 2007-01-25

Az otthoni ételmérgezések megelőzhetőek lennének, ha a mosogató szivacsokat naponta 2 percig mikrohullámú sütőben melegítve sterilizálnák, ez ugyanis elegendő ahhoz, hogy a hőhatás megölje a szivacsokban, dörzsikben illetve konyharuhákban tenyésző kórokozók 99 százalékát - állítják amerikai tudósok.

Évtizedes sejtést igazoltak a Műegyetemen

Tudomány - 2007-01-24

Magyar találmány szerepel a Mathematical Intelligencer című, tekintélyes nemzetközi folyóirat legújabb számának címlapján. Utoljára 1979-ben fordult elő ilyen, amikor a Rubik kocka volt a címlapsztori. Ezúttal a Gömböc váltott ki nemzetközi elismerést.

 Deloitte: nő az igény a videó tartalmak mobilról való továbbítására

Tudomány - 2007-01-22

 Bár a mobiltávközlési szektor egyik legnagyobb reménysége a mobil televízió, az optimizmus alaptalan lehet - véli a Deloitte, tanulmányában, amelyben rámutat: ahelyett, hogy a televíziót próbálná a mobiltelefonba integrálni, a szektornak inkább az adatáramlás megfordítására kellene koncentrálnia, tehát a videó tartalom telefonról televízióra vagy egyéb, megfelelő monitorral rendelkező eszközre történő továbbítására.

Deloitte: az idén az internet elérheti kapacitásának csúcsát

Tudomány - 2007-01-20
Az idén az internet  elérheti kapacitásának csúcsát, aminek oka részben a kereslet  robbanásszerű emelkedése lesz a növekvő mozgókép forgalom miatt,  részben pedig az, hogy nem építenek ki elég új kapacitást a  szolgáltatók.    

A következő 50 év tudománya

Tudomány - 2007-01-04

Az elmúlt ötven évben elképesztő mennyiségű tudományos eredmény születésének lehettünk tanúi. Ezek a felfedezések jelentős hatással voltak ránk, és megváltoztatták a saját magunkról, a világról és a benne elfoglalt helyünkről alkotott képünket. De mit tartogat számunkra a jövő?Meddig jut el ötven év alatt a tudomány? Milyen területen várhatók nagy áttörések a következő ötven évben?

 Új kutató és kísérleti innovációs központok kezdhetik meg működésüket.

Tudomány - 2006-12-22

Az elmúlt hónapban megszületett döntések eredményeként a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) hét pályázatán 47 pályázó összesen 3,44 milliárd forint támogatást nyert el. A gazdasági szektor szerepvállalása kimagaslóan magas volt a pályázatokon, a támogatások 76,2 százalékát vállalkozások, 23,2 százalékát költségvetési kutatóhelyek, 0,6 százalékát non-profit kutatóhelyek kapják.

Pályázat cigány származású fiataloknak

Tudomány - 2006-12-20

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke a cigány származású fiatalok tudományos fokozat szerzésének érdekében pályázatot hirdetett tudományos segédmunkatársi munkakör betöltésére. A kuratórium döntése alapján az állást Boros Julianna szociálpolitikus töltheti be.