Tudomány

Eredmények megjelenítése 1201-től 1220-ig 1326 találatból.

Hivatalos együttműködésre törekszik a Tudapest Kabinet a Fővárosi Közgyűléssel

Tudomány - 2008-12-14
"A városok az egyetemekre szerveződnek, a tudásalapú társadalom egyik igen fontos szereplője a felsőoktatás" - mondta el a budapesti székhelyű Európai Technológiai Intézet Igazgató Tanácsának tagjaként Magyar Bálint a Tudásváros Budapest nevet viselő konferencián december 12-én, mely találkozón a fővárosi felsőoktatás innovációs és a kampusszá válási folyamatairól osztották meg tapasztalataikat az előadók.

Doktor- és díszdoktoravató ünnepség a Debreceni Egyetemen

Tudomány - 2008-11-29
A Debreceni Egyetem tehetséggondozási programjának és doktori képzésének sikerességét jelzi, hogy idén 77-en doktori (PhD) fokozatot, nyolcan pedig habilitált doktori címet szereztek. Az egyetem tudományos tevékenységének nemzetközi elismertséghez jelentős módon járul hozzá azonban az oktatók szakmai tevékenysége is. 2008-ban a Debreceni Egyetem három, a műszaki, a természettudományos és a zenei felsőoktatás területén kiemelkedőt alkotó professzort emel díszdoktorai közé

"A tudomány az élhető Földért".

Tudomány - 2008-11-23

Ez a témája a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozatnak, amelynek  keretében a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal  rendezett konferenciát  a fenntartható vízgazdálkodás, az ennek érdekében folytatott és folytatandó kutatások, fejlesztések, a vízgazdálkodás társadalmi és gazdasági hatásai, az éghajlatváltozás hatásai, az árvízi veszélytérképezés, valamint az árvíz, a belvíz és az aszály összehangolásának kérdéseiről.

Gyakorlati, versenyképes tudás a vegyész és vegyészmérnök képzésen

Tudomány - 2008-11-12

Egy éves előkészületi munka után sikeresen zárult a Debreceni Egyetem és a Teva Gyógyszergyár Zrt. által közösen alapított Gyógyszeripari Kihelyezett Tanszék első féléve. A 2008/2009-es tanévben elindított új típusú együttműködés versenyképes tudás megszerzését teszi lehetővé, ezáltal javítva a fiatal szakemberek – a vegyész és a vegyészmérnök szakos hallgatók – munkaerő-piaci esélyeit.

A brüsszeli Jean Monnet Alapítvány kutatóbázisai a Debreceni és a Nagyváradi Egyetemen

Tudomány - 2008-11-10

Míg Nyugat-Európában már hagyománya van annak, hogy egy kutatóintézet nemcsak több helyszínen, hanem több országban is rendelkezik kirendeltséggel, a brüsszeli Jean Monnet Alapítvány segítségével létrehozott euró-regionális intézet, az Institute for Euroregional Studies (IERS) Közép-Európában egyedülálló.

Analitikai  szolgáltató laboratórium a Debreceni Egyetemen

Tudomány - 2008-10-29

A Debreceni Egyetem Biotechnológiai Minta-Inkubátorközpontjában megkezdte működését az az új Analitikai Kémiai Szolgáltató Laboratórium. A biotechnológiai cégek számára színvonalas kutatói és tudományos bázist kínáló inkubátor projekt keretében megvalósult új fejlesztés további cégeket ösztönözhet arra, hogy beköltözzenek az egyetemre, -mondta Dr. Fábián István, a Tudományegyetemi Karok elnöke.

Hatvani-díjas: DR. MÓDIS LÁSZLÓ

Tudomány - 2008-10-24

1963-tól munkatársa a Debreceni Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének. Egyetemi tanári kinevezést 1992-ben kapott. Oktatói munkássága kiemelkedő. Évtizedek óta több nyelven oktat. Témavezetése alatt számos díjazott diákköri pályamunka készült. 1973 és 1989 között a Debreceni Orvostudományi Egyetem Tudományos Diákköri Tanácsának titkára.

Hatvani-díjas: DR. FACHET JÓZSEF

Tudomány - 2008-10-24

A Hatvani-díjat a közgyűlés azon személyeknek adományozza, akik a város fejlesztése érdekében a természettudományok, a gazdasági élet, az egészségügy, a szociális tevékenység, az idegenforgalom és a környezetvédelem területén kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki, valamint átfogó életmű elismeréseként.

A MAB ismét elnyerte öt évre európai akkreditációját

Tudomány - 2008-10-16

A felsőoktatási minőségbiztosítási szervezetek európai szövetségének (ENQA - European Association for Quality Assurance in Higher Education) sztenderdjei szerint a bolognai folyamathoz csatlakozott tagországok akkreditációs bizottságainak az irányelveknek megfelelő működését ötévente, egy független külső értékeléssel bizonyítani kell.

Ismét Kutatók Éjszakája az ELTE-n

Tudomány - 2008-09-17

Ismét kinyílnak az egyetemek és laboratóriumok kapui szeptember 26-án, hogy a Kutatók Éjszakája elnevezésű európai rendezvénysorozat keretében a magyar nagyközönség is betekintést nyerhessen a tudomány misztikus világába. Soprontól Debrecenig látványos kísérletek és mutatványok sorakoznak fel az "észbontó" éjszaka során: 16 város és egyetem több száz programja ingyenesen várja 26-án délutántól kezdve a látogatókat.

Debreceni Egyetem: minden eddiginél nagyobb létszám

Tudomány - 2008-09-06

A Debreceni Egyetem első évfolyamán minden eddiginél többen, összesen 7500-an kezdik meg tanulmányaikat. A 2008/2009-es tanévet minden korábbinál nagyobb létszámmal, több, mint 32 ezer hallgatóval kezdi meg. Az egyetem magyar nyelvű képzéseire – a fellebbezések lezárulása előtti adatok szerint – idén összesen 7100-an nyertek felvételt.

 Nemzetközi matematikaversenyt nyert az ELTE csapata

Tudomány - 2008-08-12

Tizenötödik alkalommal rendezték meg az Egyetemisták Nemzetközi Matematikaversenyét július 25. és 31. között a Bulgáriában található Blagojevgrádban, ahol az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) csapat az első helyen végzett, illetve annak egyik tagja, Rácz Béla András szerezte meg az abszolút első helyezettnek járó díjat is.

Génmutáció vizsgálatok az új molekuláris genetikai laboratóriumban a Debreceni Egyetemen

Tudomány - 2008-07-31

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának támogatásával, valamint sajáterős forrásából megépült az Egyetem Infektológiai és Gyermekimmunológiai Tanszékének 263 m2 alapterületű laboratóriuma. Az új, korszerű technikával felszerelt Molekuláris Genetikai és Immundiagnosztikai Laboratórium – a magas színvonalú kutatói és diagnosztikai tevékenység mellett – lehetővé teszi génmutáció vizsgálatok elvégzését nemcsak a magyarországi, de a kelet-európai országok betegei számára is.

Fábián István lett a DE Tudományegyetemi Karok elnöke

Tudomány - 2008-06-24

A Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok (TEK) tanácsa zárt szavazáson prof. dr. Fábián István vegyészt, a TEK korábbi kutatási, fejlesztési és innovációs elnökhelyettesét választotta meg a hét karból álló központ elnökévé június 23-án.

Az új elnök három évig vezetheti a TEK centrumát.

Sugárkárosodás biomolekuláris rendszerekben nemzetközi konferencia

Tudomány - 2008-06-16

A Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézete (ATOMKI) a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karokkal közösen rendezte meg, június 13-15. között a RADAM, azaz a Sugárkárosodás biomolekuláris rendszerekben című nemzetközi konferenciát.

 Nem dőlt meg a világcsúcs, de masszív tésztahidakat építettek

Tudomány - 2008-06-10

Negyedszer rendezte meg a Kárpát Medencei Tésztahíd Építő Bajnokságot a Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara május 30-án. A Reccs eddigi történetének kiemelkedően színvonalas versenyében nem kevesebb mind tíz híd teherbírása lépte át a lélektani száz kilogrammos határt.

Regionális munkaerő-piaci kutatás a Debreceni Egyetemen

Tudomány - 2008-05-31

2006. nyarán indult egy kétéves kutatási projekt munkaerő-piaci kérdéskörben Modellértékű kutatás címmel a Debreceni Egyetemen, amelyet a Debreceni Universitas Kht. a Közgazdaságtudományi Karhoz tartozó négyfős kutatócsoporttal (Faragó Ádám, Gáll József, Kotsis Ágnes, Madarasi Veronika) együtt végez. Az első évben két jelentős felmérés zárult le, melynek eredményeiről most számoltak be a kutatók.

Magyar kutatók a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumában

Tudomány - 2008-05-28

Az univerzummal kapcsolatos kérdésekre keresi a válaszokat a világ legnagyobb tudományos vállalkozása, a CERN – Nukleáris Kutatás Európai Szervezete. A vizsgálatokban hazai tudósok, így a Debreceni Egyetem Kísérleti Fizika Tanszékének kutatói, valamint az ATOMKI, az MTA Atommagkutató Intézetének munkatársai is részt vesznek.

A modern gyephasználat kilátásai és kihívásai - konferencia Debrecenben

Tudomány - 2008-05-22

A hazánkban nagy múltra visszatekintő gyephasznosítás jelentősége a különböző ökológiai funkciók - a talaj- és vízvédelem vagy a tájvédelem - előtérbe kerülése miatt különösen felértékelődött. A Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma által szervezett szakmai tudományos tanácskozás a modern gyephasználat sokoldalúságát járja körül, bemutatva az agrár- és vidékpolitika szerepét az ágazatban.

Együttműködési megállapodás a versenyképességi pólusért

Tudomány - 2008-05-22

Együttműködési megállapodást kötött Franciaország legnagyobb élettudományok területén működő versenyképességi pólusa, a párizsi központú Medicen és a Debreceni Egyetem.  A különböző - terápiás területekkel és technológiákkal foglalkozó Medicen és a Debreceni Egyetem együttműködésének a lényege, hogy a francia fél adja a Debreceni Egyetem számára a tudást és a tapasztalatot, amely egy sikeres, az élettudományok területén működő pólus létrehozásához és működtetéséhez szükséges.