Tudomány

Eredmények megjelenítése 1201-től 1220-ig 1296 találatból.

A Debreceni Egyetem új díszdoktorai

Tudomány - 2007-11-26

Novembre 24-én, ünnepélyes doktos és díszdoktoravatást tartottak a debreceni Egyetemen. A mostani ünnepség azért volt különleges, mert ismét kitüntetéses doktoravatásra került sor, a kitüntetést személyesen Sólyom László köztársasági elnök adta át. Az egyetem több új díszdoktort is avatott.

A  Debreceni Egyetem emeritus tanácsadója: Dr. Sztaricskai Ferenc

Tudomány - 2007-11-26

Dr. Sztaricskai Ferenc a Magyar Tudományos Akadémia alkalmazásában több mint 43 éve dolgozik a debreceni Egyetemen. 1985-ben címzetes egyetemi tanár, 1996-ban egyetemi magántanár címet kapott. Az általa 18 éven keresztül irányított Antibiotikum-kémiai Kutatócsoport négy cikluson keresztül nyerte el az MTA támogatását. Évtizedeken keresztül számos egyetemi és akadémiai bizottságban munkálkodott.

Junior Prima Díj

Tudomány - 2007-11-24

    Első alkalommal adták át a Junior Prima Díjakat a Szépművészeti Múzeumban péntek este. A Prima Primissima Díj ebben az évben a tehetséges fiatalok díjazásával egészült ki. A Junior Prima Díj Társalapítói három kategóriában, harminc fiatalt díjaztak. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. a "Magyar tudomány", a Vodafone Magyarország a "Magyar oktatás és köznevelés", a MKB Bank (MKB) Zrt. a "Magyar sport" kategóriában adta át a fiataloknak a díjakat.

Doktor- és díszdoktoravató ünnepség a Debreceni Egyetemen

Tudomány - 2007-11-24

A Debreceni Egyetem Doktor- és díszdoktoravató ünnepségét november 24-én szombaton 11 órától tartja. A kitüntetéses doktoravatáson Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke köztársasági gyűrűt ad át a tanulmányai során mindvégig kitűnő eredményt elérő Nyul Gábor matematikusnak.

Doktori (PhD) fokozatot ért el 75 kutató, habilitált doktorrá 13 szakember avatnak.

Biológiai felfedezés, melyet a Gömböc motivált

Tudomány - 2007-10-25

A Gömböc - a magyar matematikai találmány, - melyet Domokos Gábor és Várkonyi Péter talált fel és alkotott meg, most egy újabb nemzetközi tudományos sikerhez vezetett. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatóinak felfedezését a Brit Tudományos Akadémia biológiai lapja tette közzé melyben a teknősök geometriájáról alkotott elképzeléseiket fejtik ki.

Útnak indult a Discovery amerikai űrrepülőgép

Tudomány - 2007-10-24

Útnak indult kedden a Discovery amerikai űrrepülőgép, amely várhatóan két nap múlva kapcsolódik össze a Nemzetközi Űrállomással (ISS). A Discovery hétfős legénységgel a fedélzetén - közép-európai idő szerint - kedden délután indult útnak a floridai Cape Canaveral űrrepülőtérről. A legénység tagjai között két nő is van, egyikük a 46 éves Pam Melroy parancsnok.

Ismét meghosszabbították a két amerikai Mars-autó küldetését

Tudomány - 2007-10-17

Ismét, immár ötödször meghosszabbították a Spirit és az Opportunity amerikai Mars-autók küldetését, és a két önjáró szerkezet a várakozások szerint legalább 2009-ig aktív marad - jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A két kutatószonda 2004 januárjában érkezett meg a vörös bolygó felszínére, és akkor irányítói 90 napos garanciát adtak működésükre.

Kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatok 85 milliárd forint értékben

Tudomány - 2007-10-16

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében szerdán összesen 85 milliárd forint értékben jelennek meg kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatok - hangzott el a Magyar Rektori Konferencia budapesti ülésén. Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter azt mondta, hogy Magyarország számára a jövő a tudásban van, s az uniós források jelentős részét kívánják arra fordítani, hogy második gazdasági szerkezetváltás valósulhasson meg.

Gerhard Ertl német tudós kapta idén a kémiai Nobel-díjat

Tudomány - 2007-10-10

Gerhard Ertl német kutató kapta a 2007. évi kémiai Nobel-díjat - jelentette be szerdán Stockholmban a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Az akadémia indoklása szerint Ertl kutatásai segítenek megérteni, hogyan működik az autók katalizátora, hogyan működnek az üzemanyagcellák és miért rozsdásodik a vas.

Nobel-díj a merevlemezek technikájáért

Tudomány - 2007-10-10

A kitüntetéssel az "óriás mágneses ellenállás" (GMR) felfedezését ismerik el, amely lehetővé tette a számítógépes merevlemezek radikális miniatürizálását, illetve a rajtuk tárolható információk mennyiségének jelentős növelését.

Albert Fert francia és Peter Grünberg német kutató kapta idén a fizikai Nobel-díjat - jelentette be kedden Stockholmban a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

Két amerikai és egy brit tudós kapta idén az orvosi Nobel-díjat

Tudomány - 2007-10-10

Két amerikai és egy brit kutató, Mario Capecchi és Oliver Smithies, illetve Martin Evans kapta idén az orvosi Nobel-díjat, az őssejtkutatás terén elért eredményeiért - jelentette be hétfőn Stockholmban a Karolinska Institut illetékes bizottsága.

Dr. Lovász László matematikus kapta a Bolyai-díjat

Tudomány - 2007-10-01

A magyar tudományos élet egyik legrangosabb díját, a Bolyai-díjat szeptember 30-án, vasárnap adták át negyedszer a díj története során, ezúttal Dr. Lovász László matematikus professzornak, az ELTE TTK Matematika Intézete igazgatójának. A Bolyai-díjátadó gálaműsoron Dr. Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke - aki egyben a Bolyai-díj 2007 Díjbizottságának elnöke - adta át a díjat a Vígszínházban. Az elismeréssel 50 ezer euró pénzjutalom jár.

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA

Tudomány - 2007-09-28

A Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság által támogatott, egész Európában igen népszerű fesztivál, amelynek célja, hogy az embereket megismertesse, közelebb hozza a tudományhoz, és ezzel együtt növelje a tudományos karrier vonzerejét a fiatalok körében. Szeptember utolsó péntekjén Európa-szerte 29 ország több mint 150 városában zajlanak majd hasonló szórakoztató-ismeretterjesztő események.

Sólyom László egyetemi tanári kinevezéseket adott át

Tudomány - 2007-09-04

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn 90 egyetemi tanárnak adta át kinevezését Hiller István oktatási miniszterrel együtt a Néprajzi Múzeum aulájában.

 Az alábbiakban közöljük a kinevezettek névsorát:

Magyar szoftver fut az újonnan bemutatott Sony PSP navigációs rendszeren!

Tudomány - 2007-08-23

Augusztus 22-én mutatták be Lipcsében a Sony Computer Entertainment Europe legújabb termékét, a Go!Explore-t, mely nem más, mint a PSP™ (hordozható PlayStation®) eszközön használható műholdas navigációs rendszer. A program a magyar Nav N Go Kft. saját fejlesztésű szoftver-alkalmazását használja.

Kilencven ország tudósai tanácskoznak a stresszről Budapesten

Tudomány - 2007-08-10

Kilencven ország több mint ezer tudósa vitatja meg augusztus 23. és 26. között Budapesten a stresszel kapcsolatos legfrissebb kutatási eredményeket - a tanácskozást Selye János, a stresszelmélet kidolgozója születésének centenáriuma tiszteletére rendezik.

Első útjára indult a világ legmodernebb tengeralattjárója

Tudomány - 2007-07-31

Elindult első bevetésére hétfőn az U33 jelzésű német tengeralattjáró, amelyet a világ legmodernebb nem nukleáris tengeralattjárójaként jellemez a német haditengerészet. A 212A típusú U33 nem bocsát ki égésterméket és szinte teljesen hangtalan. Egy ugyanilyen típusú tengeralattjárójáról, az U32 jelzésűről májusban azt adta hírül a német hadsereg, hogy világrekordot döntött: két hétig nem merült fel a felszínre levegő-utánpótlásért.

A debreceni Bioinkubátorközpont megkezdte működését

Tudomány - 2007-06-29

A Debreceni Egyetem és az Euro-Régió Ház Kht. együttműködésének eredményeként nyitotta meg kapuit a debreceni Bioinkubátor Központ. A DEOEC Elméleti Tömbjében, illetve a DETEK Kémia Épületében kialakított központ olyan biotechnológiai cégek számára kínál betelepülési lehetőséget, melyek az egyetemi környezet által biztosított szellemi légkört és infrastrukturális lehetőségeket kívánják felhasználni.

Még 2,5 milliárd euró hiányzik a Galileo finanszírozásához

Tudomány - 2007-06-27
A Galileo műholdas navigációs rendszer kiépítéséhez még 2,5 milliárd euró hiányzik, közölte a német közlekedési miniszter. A Galileo 2012-es startjához összesen 3,5 milliárd euró kellene, az Európai Bizottság becslései szerint. Ebből egyelőre csak egymilliárd áll biztosan rendelkezésre.

Lopásbiztos adatátvitel Szegedről

Tudomány - 2007-06-24

Az adatlopás, az információk lenyúlása hatalmas károkat okozhat, amely ellen védekezni kell. Ez az adatvédelemre berendezkedett vállalkozások számára nagy üzlet. Érdekeikkel ellentétes minden olyan fejlesztés, amely "lopásbiztos" kommunikációt ígér. Szegedi fizikusok mégis egy ilyen megoldással álltak elő - a New Scientist azonnal lecsapott a hírre.