Tudomány

Eredmények megjelenítése 1181-től 1200-ig 1346 találatból.

5,3 milliárdos forrásból épül természettudományi bázis Egerben

Tudomány - 2010-03-09

A Líceum a természettudományért címet viselő pályázat projektnyitó rendezvényét tartották meg március 5-én az egri Eszterházy Károly Főiskolán. A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretein belül a felsőoktatási tevékenységek színvonalának emeléséhez szükséges infrastrukturális és informatikai fejlesztések indulnak meg a főiskolán 5,3 milliárd forintos uniós összegből.

Fejlődő, európai színvonalú reálképzés Debrecenben

Tudomány - 2010-02-22

Elindulnak a közel 5 milliárdos EU-támogatással megvalósuló természettudományi-műszaki fejlesztések a Debreceni Egyetemen

Az északkeleti régió informatikai és munkaerő-piaci versenyképességének megteremtésében is szerepet vállal a Debreceni Egyetem a TIOP 1.3.1 pályázat keretében  induló természettudományi-műszaki fejlesztéseivel.

Magyar-román kutatóprogram indul a fenntartható életminőségért

Tudomány - 2010-02-08

Gazdasági és politikai döntések iránymutatója lehet az az ökológiai kutatási program, melyet Magyarország és Románia indít a két ország területét egységesen érintő fenntartható tájhasználat kialakítására és az életminőség javítására. A Szegedi Tudományegyetem és román partnerintézményének uniós kutatóprogramja többek között a hatékony regionális politika előtt is utat nyit az ország mezőgazdasági tengelyét jelentő alföldi régió feltérképezésével. Az uniós pályázati programot február 8-án mutatták be.

Zöldül az informatika a Debreceni Egyetem Napján

Tudomány - 2010-02-07

Klímaintelligens információs társadalomról, környezetbarát informatikáról és a környezetvédelem kutatás-fejlesztésben betöltött szerepéről is szó esett 2010. február 6-án, a Debreceni Egyetem Napján. Az eseményen sor került a keleti régió info-kommunikációs hálózatának (DCIX) kiépítését támogató szándéknyilatkozat, valamint a Debreceni Egyetem és a Magyar Telekom közötti – kutatás-fejlesztést elősegítő –együttműködési szerződés ünnepélyes aláírására is.

Magyarország részvételével indul a neutronkutató nemzetközi tervezése

Tudomány - 2010-02-05

A magyar, svéd és dán kormányzati egyeztetés eredményeként, az Európai Neutronkutató Központ (ESS) Irányító Tanácsa (IT) felkérte Magyarországot, hogy IT-tagként vegyen részt a 2010. február 3-i ülésen és vállaljon aktív szerepet a tervezési munkákban.

25 középiskolát felkereső tudománynépszerűsítő roadshow indult

Tudomány - 2010-01-26

Tudományos előadások, interaktív foglalkozások, innovációs és kísérleti programok, filmvetítések, felsőoktatási tájékoztató, kvízjáték - ezek közül a programok közül válogathatnak a diákok a TudományNapon a Tudástársadalom Alapítvány szervezésében. A sorozat során huszonöt középiskolában keresik a jövő tudósait a program kezdeményezői.

Már pályázhatnak az intézmények a kutatóegyetem címre

Tudomány - 2010-01-13

Január 11-én tette nyilvánossá honlapján az Oktatási és Kulturális Minisztérium a kutatóegyetemi címre pályázás feltételeit. A pályázatokat január 29-ig kell benyújtani, az eredményeket pedig február 10-én hirdetik ki. Az első hároméves ciklusban a támogatás összesen 26 milliárd forint lesz - mondta el korábban Manherz Károly szakállamtitkár.

Világhírű rákkutató kapta idén a Debrecen Díjat

Tudomány - 2009-12-12

A világhírű rákkutató, Prof. Axel Ullrich, a melltumorok gyógyítására használt rákellenes gyógyszer felfedezője kapta meg 2009. december 11-én a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért díjat, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma által alapított nemzetközi kitüntetést.

Három kutató kapta a Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjat

Tudomány - 2009-12-02

Huszonkét jelölt közül három kutatónak adták át december 1-jén a Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjat - írja a hirado.hu. A Simonyi család által 2000-ben alapított díjat Kollár László pécsi kémikus, Simon István szegedi biológus és S. Varga Pál debreceni irodalomtudós vehette át a fejenként 3-3 millió forinttal.

Két magyar egyetem szerepel a sanghaji rangsorban

Tudomány - 2009-11-17

Idén is megtartotta helyezését a Szegedi Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem a sanghaji Jiao Tong University által évente elkészített nemzetközi rangsorban. A két intézmény a legjobb 300-400 között foglal helyet - írja a szegedindex.hu. A világ 400 legjobb egyetemének ranglistáját három amerikai egyetem: a Harvard University, a Stanford University és a University of California, Berkeley vezeti, a legjobb európai egyetem a Cambridge, amely a negyedik helyen áll.

Demokráciaértelmezések és előítéletesség

Tudomány - 2009-11-16

A Magyar Szociológiai Társaság a Debreceni Egyetemen rendezte meg november 13-14-én éves közgyűlését, melynek középpontjában idén a rendszerváltás és az aktuális gazdasági válság állt.

Változás.Válság.Váltás.Hu – ezt a címet viselte a Magyar Szociológiai Társaság által a hétvégén a Debreceni Egyetemen rendezett konferencia.

 

Megújul a Debreceni Egyetem Botanikus kertje

Tudomány - 2009-10-30

A Debreceni Egyetem Botanikus Kertjében a kerítés építésével megkezdődtek azok a munkálatok, melyek európai uniós támogatással 195 millió forintos fejlesztést tesznek lehetővé. Három év alatt a Pálma-, Orchidea- és Kaktuszház fűtési rendszerének korszerűsítése, 8 hektár terület öntözőrendszerének kiépítése, komplex környezetvédelmi és élőhely-rekonstrukciós munkálatok valósulnak meg.

Közgazdasági teóriákat oktató intézetet hoz létre Soros

Tudomány - 2009-10-30

Oktatási és kutatási feladatokat is ellátna az az intézmény, melyet Soros György 10 év alatt 50 millió dollárból hoz létre a közgazdasági nézetek megalapozására és erősítésére - jelentette be a magyar származású üzletember a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) tartott előadásán, október 27-én. A Dunatv.hu-n olvasható, hogy a Közgazdasági Gondolkodás Intézet néven említett intézményt a Közép-európai Egyetemen keresztül finanszírozná Soros.

A zárolás feloldását és az egyetemi klinikák plusz forrásait követelik

Tudomány - 2009-10-22

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) Elnöksége felszólítja a kormányt, hogy az év végéig oldja fel a korábbi 4 milliárd forintos zárolást, mert szerintük az nem képezheti a következő évre meghatározott költségvetés alapját - olvasható az MRK közleménye az Origon. Emellett levélben fordult a Szegedi Tudományegyetem az illetékes miniszterekhez, hogy az intézményhez tartozó Klinikai Központ hiányát ne az oktatásra fordítandó forrásból kelljen finanszíroznia.

A fizika Nobel-díjasai - Charles K. Kao, Willard S. Boyle és George E. Smith

Tudomány - 2009-10-06

A 2009-es fizikai Nobel-díj felét Charles K. Kao-nak ítélték oda az optikai szálakon keresztül történő fénytovábbítás területén elért alapvető eredményeiért, a díj másik felét pedig megosztva kapta Willard S. Boyle és George E. Smith egy képalkotó félvezető detektor, a CCD-szenzor feltalálásáért. A díjat odaítélő Svéd Királyi Tudományos Akadémia bejelentése szerint mindhárom tudós amerikai állampolgár, Kao emellett brit, míg Boyle kanadai állampolgársággal is rendelkezik.  

Amerikai tudósok kapták az orvosi Nobel-díjat

Tudomány - 2009-10-05

Az amerikai Elizabeth Blackburn, Carol W. Greider és Jack W. Szostak kapták megosztva az idei orvosi Nobel-díjat - jelentette be a svéd Karolinska Intézet Nobel-bizottsága hétfőn Stockholmban.

A Szeged-Prága-Bukarest pályázat nyerte a szuperlézert

Tudomány - 2009-10-01

Bajnai Gordon miniszterelnök, Botka László polgármester és Szabó Gábor rektor közösen jelentették be, hogy az Extreme Light Infrastructure (ELI) elnevezésű szuperlézer megépítésére alakult EU-Irányító Testület ma Prágában ülésezett és pozitív döntést hozott a közös magyar-cseh-román pályázatról. A 100 milliárd forintos beruházás elnyerésével Szeged és a projektben résztvevő országok felkerülnek a világ tudományos térképére. Most először épül nagy, közös kutatóintézet az új EU- tagországokban.

 2,7 milliárd forint EU-támogatás kutatásra, innovációra

Tudomány - 2009-09-30

Az őssejtek diagnosztikai és terápiás felhasználását, a geotermikus rendszerek megfelelő hasznosítását, a szennyezett talajvíz és vízzáró rétegek megtisztításának lehetőségeit, valamint a gép és az ember közötti kommunikáció sajátosságainak feltérképezését is célozzák a Debreceni Egyetem 2009. szeptember 30-án bemutatott kutatás-fejlesztési projektjei.

Kutatók éjszakája az egyetemeken is

Tudomány - 2009-09-26
"A kutatók köztünk élnek" - kívánja tudatosítani az átlagemberben a Kutatók Éjszakája, melyet szeptember 25-én ötödik alkalommal rendeznek meg. A tavaly összesen 45 ezer látogatót vonzó rendezvény idén tizenkilenc város egyetemén, laboratóriumában és kutatóhelyén enged bepillantást a találmányok és szabadalmak mögötti lenyűgöző titkokba.

Tizennyolc egyetemi tanár Debrecenből

Tudomány - 2009-09-18

Sólyom László köztársasági elnök adta át szeptember 14-én a budapesti Néprajzi Múzeumban az új egyetemi professzorok kinevezéséről szóló okleveleket. A köztárasági elnök, aki köszöntőjében az egyetemi képzés színvonalának emelése mellett emelt szót. A Debreceni Egyetemről tizennyolc professzor kapta meg kinevezését; ilyen magas számot az Eötvös Loránd Tudományegyetem mondhat még magáénak.