Tudomány

Eredmények megjelenítése 1181-től 1200-ig 1296 találatból.

Debreceni Egyetem: minden eddiginél nagyobb létszám

Tudomány - 2008-09-06

A Debreceni Egyetem első évfolyamán minden eddiginél többen, összesen 7500-an kezdik meg tanulmányaikat. A 2008/2009-es tanévet minden korábbinál nagyobb létszámmal, több, mint 32 ezer hallgatóval kezdi meg. Az egyetem magyar nyelvű képzéseire – a fellebbezések lezárulása előtti adatok szerint – idén összesen 7100-an nyertek felvételt.

 Nemzetközi matematikaversenyt nyert az ELTE csapata

Tudomány - 2008-08-12

Tizenötödik alkalommal rendezték meg az Egyetemisták Nemzetközi Matematikaversenyét július 25. és 31. között a Bulgáriában található Blagojevgrádban, ahol az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) csapat az első helyen végzett, illetve annak egyik tagja, Rácz Béla András szerezte meg az abszolút első helyezettnek járó díjat is.

Génmutáció vizsgálatok az új molekuláris genetikai laboratóriumban a Debreceni Egyetemen

Tudomány - 2008-07-31

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának támogatásával, valamint sajáterős forrásából megépült az Egyetem Infektológiai és Gyermekimmunológiai Tanszékének 263 m2 alapterületű laboratóriuma. Az új, korszerű technikával felszerelt Molekuláris Genetikai és Immundiagnosztikai Laboratórium – a magas színvonalú kutatói és diagnosztikai tevékenység mellett – lehetővé teszi génmutáció vizsgálatok elvégzését nemcsak a magyarországi, de a kelet-európai országok betegei számára is.

Fábián István lett a DE Tudományegyetemi Karok elnöke

Tudomány - 2008-06-24

A Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok (TEK) tanácsa zárt szavazáson prof. dr. Fábián István vegyészt, a TEK korábbi kutatási, fejlesztési és innovációs elnökhelyettesét választotta meg a hét karból álló központ elnökévé június 23-án.

Az új elnök három évig vezetheti a TEK centrumát.

Sugárkárosodás biomolekuláris rendszerekben nemzetközi konferencia

Tudomány - 2008-06-16

A Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézete (ATOMKI) a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karokkal közösen rendezte meg, június 13-15. között a RADAM, azaz a Sugárkárosodás biomolekuláris rendszerekben című nemzetközi konferenciát.

 Nem dőlt meg a világcsúcs, de masszív tésztahidakat építettek

Tudomány - 2008-06-10

Negyedszer rendezte meg a Kárpát Medencei Tésztahíd Építő Bajnokságot a Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara május 30-án. A Reccs eddigi történetének kiemelkedően színvonalas versenyében nem kevesebb mind tíz híd teherbírása lépte át a lélektani száz kilogrammos határt.

Regionális munkaerő-piaci kutatás a Debreceni Egyetemen

Tudomány - 2008-05-31

2006. nyarán indult egy kétéves kutatási projekt munkaerő-piaci kérdéskörben Modellértékű kutatás címmel a Debreceni Egyetemen, amelyet a Debreceni Universitas Kht. a Közgazdaságtudományi Karhoz tartozó négyfős kutatócsoporttal (Faragó Ádám, Gáll József, Kotsis Ágnes, Madarasi Veronika) együtt végez. Az első évben két jelentős felmérés zárult le, melynek eredményeiről most számoltak be a kutatók.

Magyar kutatók a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumában

Tudomány - 2008-05-28

Az univerzummal kapcsolatos kérdésekre keresi a válaszokat a világ legnagyobb tudományos vállalkozása, a CERN – Nukleáris Kutatás Európai Szervezete. A vizsgálatokban hazai tudósok, így a Debreceni Egyetem Kísérleti Fizika Tanszékének kutatói, valamint az ATOMKI, az MTA Atommagkutató Intézetének munkatársai is részt vesznek.

A modern gyephasználat kilátásai és kihívásai - konferencia Debrecenben

Tudomány - 2008-05-22

A hazánkban nagy múltra visszatekintő gyephasznosítás jelentősége a különböző ökológiai funkciók - a talaj- és vízvédelem vagy a tájvédelem - előtérbe kerülése miatt különösen felértékelődött. A Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma által szervezett szakmai tudományos tanácskozás a modern gyephasználat sokoldalúságát járja körül, bemutatva az agrár- és vidékpolitika szerepét az ágazatban.

Együttműködési megállapodás a versenyképességi pólusért

Tudomány - 2008-05-22

Együttműködési megállapodást kötött Franciaország legnagyobb élettudományok területén működő versenyképességi pólusa, a párizsi központú Medicen és a Debreceni Egyetem.  A különböző - terápiás területekkel és technológiákkal foglalkozó Medicen és a Debreceni Egyetem együttműködésének a lényege, hogy a francia fél adja a Debreceni Egyetem számára a tudást és a tapasztalatot, amely egy sikeres, az élettudományok területén működő pólus létrehozásához és működtetéséhez szükséges.

Pálinkás József az MTA új elnöke

Tudomány - 2008-05-07

Az MTA közgyűlése Pálinkás Józsefet, az MTA rendes tagját választotta meg a Magyar Tudományos Akadémia elnökének.

Az elnöki posztra három jelöltet terjesztett a közgyűlés elé a Szántay Csaba rendes tag által vezetett Jelölőbizottság.

Észak-Alföld monográfia

Tudomány - 2008-04-04

Megjelent a Kárpát-medence régiói sorozat legújabb kötete, az Észak-Alföld című monográfia, melyet 2008. április 3-án mutattak be egy sajtótájékoztató keretein belül. A kötet ismerteti az Észak-alföldi régió rendszerváltást követő gazdasági, területi és társadalmi folyamatait.

A Debreceni Egyetem professzora részesült idén az ESCI rangos nemzetközi elismerésében

Tudomány - 2008-03-29

Az Európai Klinikai Kutatásért Társaság idén Dr. Nagy László akadémikusnak, a Debreceni Egyetem kutató professzorának ítélte oda az Orvosbiológiai Kutatások Kiválósági Díjat kiemelkedő szakmai teljesítményéért. Az ünnepélyes díjátadásra 2008. március 28-án Genfben, a társaság 42. tudományos ülésén került sor.

Hidrobiológus mesterszak indul a Debreceni Egyetemen

Tudomány - 2008-03-21

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Hidrobiológiai Tanszéke sikeres akkreditáció után hidrobiológus mesterszakot (MA, MSc) indíthat 2009 szeptemberétől. A szak kialakításának feltételei az országban egyedülállóan a Debreceni Egyetemen alakultak ki, így a bolognai alapképzésben tanuló hallgatók csak a debreceni intézményben válhatnak okleveles hidrobiológussá.

XIII. Kardiológiai Napok a Debreceni Egyetem szervezésében

Tudomány - 2008-03-06

Immár tizenharmadik alkalommal lesz március első hétvégéjén Debrecen város legnagyobb orvoskongresszusa, a Debreceni Kardiológiai Napok továbbképző konferencia. A népszerű rendezvény hamar túlnőtte a regionális kereteket, és mára az egyik legrangosabb hazai posztgraduális kardiológiai fórummá vált. Az első évben öt-hatezren vettek részt az eseményen, azóta ez a szám megháromszorozódott.

Grid felhasználói és alkalmazás-fejlesztő kurzus a Debreceni Egyetem Informatikai Karán

Tudomány - 2008-01-29

A Debreceni Egyetem Informatikai Karán 2008. január 29-31 között, háromnapos képzés keretében sajátítják el a felhasználók a legelterjedtebb Grid technológiákat, azok működését, használati és programozási módszereit.

A Grid heterogén számítógépek, tárolóegységek és szolgáltatások együttese. Földrajzilag elosztott, kezelhetőség tekintetében mégis centralizált, az átlagos internet-felhasználó számára is elérhető.

Marie Curie nemzetközi ösztöndíj a Debreceni Egyetem kutatójának

Tudomány - 2007-12-20

Dr. Gáspár Attila, hazánk első Marie Curie nemzetközi ösztöndíjas kutatója hazatérve a Los Angeles-i Kaliforniai Állami Egyetemről augusztus óta a Debreceni Egyetemen hasznosítja a külföldön elsajátított ismereteket. A tudós szakterülete a Magyarországon még alig ismert lab-on-a-chip, mikrofluidikai kutatás. A kutató célja ennek a témának a műveléséhez egy laboratórium kiépítése és egy kutatócsoport felállítása az egyetemen.

A génterápia úttörője kapta 2007-ben a Debreceni Egyetem nemzetközi díját

Tudomány - 2007-12-16

Dr. Alain Fischer módszerének, a hibás gének kicserélésének köszönhetően a veleszületett immunhiány betegségek eredményesen kezelhetők A Debreceni Egyetemen 2007. december 14-én ünnepélyes keretek között adták át a génterápia úttörőjének, Dr. Alain Fischernek a „Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért” nemzetközi díjat. A tízezer eurót jelentő elismerést a tudós kiemelkedő kutatómunkájáért kapta.

Új gyógyszer a rák egyes módozataira

Tudomány - 2007-12-13

A REVLIMID(R) (Lenalidomide) és RITUXIMAB együttes alkalmazása az esetek 70 százalékában bizonyult eredményesnek a visszaeső/súlyosbodó takarósejt lymphoma kezelésében .

 A Celgene International Sarl (NASDAQ: CELG) bejelentette, hogy az M.D. Anderson Cancer Center, Houston, TX, rákkutató központ kutatói bemutatták a visszaeső/súlyosbodó takarósejt lymphoma (mantle cell lymphoma, MCL) kezelésére végzett lenalidomide plusz rituximab kezelés I/II-fázisú klinikai tesztje eredményességének első bizonyítékait.

Hosszú távú kutatási megállapodás a Magyar Tudományos Akadémia és a Debreceni Egyetem között

Tudomány - 2007-11-30

2007. november 29-én Dr. Pléh Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkár-helyettese és Dr. Fésüs László, a Debreceni Egyetem rektora ünnepélyes keretek között írta alá a két intézmény között létrejött, az MTA egyetemen működő kutatócsoportjai 2007-2011 időszakra szóló támogatásáról szóló megállapodást.