Tudomány

Eredmények megjelenítése 1181-től 1200-ig 1251 találatból.

Baleset történt a genfi Európai Nukleáris Kutatóközpontban

Tudomány - 2007-04-06

Baleset történt a genfi székhelyű Nukleáris Kutatás Európai Szervezete (CERN) kutatási központjában, a kontinens legnagyobb részecskefizikai kutatóintézetében, emiatt várhatóan a tervezettnél később kezdődhetnek a részecskegyorsítóban végzendő kísérletek - közölte a CERN sajtóosztálya.

16 milliárdos űripari tesztközpont épül a Zsámbéki-medencében

Tudomány - 2007-04-04

A Talentis Zrt. irányításával létrehozott Talentis csoport az idén 16 milliárd forint összértékű fejlesztést indít a Zsámbéki-medencében - jelentette be Takács Ernő, a holding elnök-vezérigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. A Talentis Zrt. és a Bonn Magyarország Kft. szerdán aláírt megállapodásával a Talentis program első projektjeként a holding űripari technológiai- és tesztközpont létrehozását kezdi meg 2007-ben.

K+F és innováció: 500 milliárd forint közfinanszírozás

Tudomány - 2007-03-30

A kutatás-fejlesztési (K+F) és innovációs programok közfinanszírozására 2007-2013. között mintegy 500 milliárd forint forrás célirányos befektetésére lesz lehetőség - közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM), valamint a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH).

Közlemény Magyarország középtávú tudomány-, technológia- és innovációpolitikai stratégiájáról

Tudomány - 2007-03-19
  A Magyar Innovációs Szövetség 2007. február 20-i közgyűlésén örömmel üdvözölte a GKM szakállamtitkárának azt a bejelentését, mely szerint a kormány másnap várhatóan elfogadja Magyarország középtávú tudomány-, technológia- és innovációpolitikai stratégiáját. Szövetségünk aggodalmát fejezi ki, ugyanis a régóta várt stratégiát a kormány nem fogadta el.

 Prostituáltakon is tesztelik az AIDS-vakcinát

Tudomány - 2007-02-20

Egy New Jerseyben (Egyesült Államok) működő gyógyszercég nyolc országban háromezer emberen teszteli új AIDS-ellenes készítményét, köztük a Dominikai Köztársaságban, ahol főként prostituáltak vállalkoztak a négy éven át tartó kísérletre.

Átadták a Talentum Akadémiai Díjakat

Tudomány - 2007-02-18

Öt évvel ezelőtti alapítása óta hagyományosan minden év februárjában az Akadémia Felolvasótermében adja át az MTA elnöke a kitüntetéseket. A díjat évente három olyan fiatal kutató veheti át, aki a tudomány és társadalom számára egyaránt kiemelkedő fontosságú munkát végzett.

 Egységesítik a magyarországi digitális gyűjteményeket

Tudomány - 2007-02-15

Tavasszal megkezdődik a magyarországi, digitális gyűjteménnyel rendelkező intézmények adatbázisainak ellenőrzése - közölte az európai uniós projektben részt vevő Nemzeti Digitális Adattár (NDA) sajtóreferense. Kató Linda  az MTI-nek elmondta: a kulturális intézmények digitális gyűjteményeit annak érdekében nézik át, hogy az ott tárolt adatok megfeleljenek az egységes uniós szabványnak.

Mikrohullámú sütőben fertőtleníthetőek a mosogatószivacsok

Tudomány - 2007-01-25

Az otthoni ételmérgezések megelőzhetőek lennének, ha a mosogató szivacsokat naponta 2 percig mikrohullámú sütőben melegítve sterilizálnák, ez ugyanis elegendő ahhoz, hogy a hőhatás megölje a szivacsokban, dörzsikben illetve konyharuhákban tenyésző kórokozók 99 százalékát - állítják amerikai tudósok.

Évtizedes sejtést igazoltak a Műegyetemen

Tudomány - 2007-01-24

Magyar találmány szerepel a Mathematical Intelligencer című, tekintélyes nemzetközi folyóirat legújabb számának címlapján. Utoljára 1979-ben fordult elő ilyen, amikor a Rubik kocka volt a címlapsztori. Ezúttal a Gömböc váltott ki nemzetközi elismerést.

 Deloitte: nő az igény a videó tartalmak mobilról való továbbítására

Tudomány - 2007-01-22

 Bár a mobiltávközlési szektor egyik legnagyobb reménysége a mobil televízió, az optimizmus alaptalan lehet - véli a Deloitte, tanulmányában, amelyben rámutat: ahelyett, hogy a televíziót próbálná a mobiltelefonba integrálni, a szektornak inkább az adatáramlás megfordítására kellene koncentrálnia, tehát a videó tartalom telefonról televízióra vagy egyéb, megfelelő monitorral rendelkező eszközre történő továbbítására.

Deloitte: az idén az internet elérheti kapacitásának csúcsát

Tudomány - 2007-01-20
Az idén az internet  elérheti kapacitásának csúcsát, aminek oka részben a kereslet  robbanásszerű emelkedése lesz a növekvő mozgókép forgalom miatt,  részben pedig az, hogy nem építenek ki elég új kapacitást a  szolgáltatók.    

A következő 50 év tudománya

Tudomány - 2007-01-04

Az elmúlt ötven évben elképesztő mennyiségű tudományos eredmény születésének lehettünk tanúi. Ezek a felfedezések jelentős hatással voltak ránk, és megváltoztatták a saját magunkról, a világról és a benne elfoglalt helyünkről alkotott képünket. De mit tartogat számunkra a jövő?Meddig jut el ötven év alatt a tudomány? Milyen területen várhatók nagy áttörések a következő ötven évben?

 Új kutató és kísérleti innovációs központok kezdhetik meg működésüket.

Tudomány - 2006-12-22

Az elmúlt hónapban megszületett döntések eredményeként a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) hét pályázatán 47 pályázó összesen 3,44 milliárd forint támogatást nyert el. A gazdasági szektor szerepvállalása kimagaslóan magas volt a pályázatokon, a támogatások 76,2 százalékát vállalkozások, 23,2 százalékát költségvetési kutatóhelyek, 0,6 százalékát non-profit kutatóhelyek kapják.

Pályázat cigány származású fiataloknak

Tudomány - 2006-12-20

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke a cigány származású fiatalok tudományos fokozat szerzésének érdekében pályázatot hirdetett tudományos segédmunkatársi munkakör betöltésére. A kuratórium döntése alapján az állást Boros Julianna szociálpolitikus töltheti be.

A számítógép és az agy: 34 év után újra megjelent Neumann utolsó munkája

Tudomány - 2006-12-14

Neumann János a Yale Egyetem felkérésére készítette, előadni azonban már nem tudta előadásanyagát. A számítógép atyjának utolsó, most a NetAcademia gondozásában kiadott műve a maga idejében hatalmas vitát kavart. Az újrafordított könyv jelentőségét mutatja, hogy az agy és a számítógép működésének összehasonlítása ma is meghatározó gondolat mind a gondolkodástudományban, mind az informatikában.

Megfejtették a Stradivari-hegedűk titkát?  

Tudomány - 2006-12-04

Egyszerű növényvédelmi kezelésnek köszönhető a Stradivari hegedűk világsikere? Biokémikusok állítják, hogy a hangszer kiváló hangzása nem csak szerkezetének, de a faalapanyag kártevők elleni kezelésének is tulajdonítható.

Mélytengeri hőáramlások

Tudomány - 2006-12-03

Egy európai kutatócsoport az Antarktisz jégmezőjén végzett jégminta-elemzést. Ennek eredményeként az északi- és déli-sarkvidékek éghajlata közötti - mindeddig nem ismert - összefüggéseket tártak fel, melyekben nagy szerepet játszanak az óceáni áramlatok. Erős a gyanú, hogy alaposan át kell gondolni eddigi klímamodelljeinket.

A tudomány önmagáról

Tudomány - 2006-11-22

Az Egyesület a Felsőoktatásért és a Kutatásért nov. 17.-én konferenciát szervezett A Tudomány önmagáról címmel. A konferencián neves kutatók szólaltak fel a tudomány intézményrendszere, finanszírozása, a tudományos igazság, valamint a tudomány és a nyilvánosság kapcsolatának kérdésében.

Tuberkulózis elleni gyógyszert fejlesztenek

Tudomány - 2006-11-21

Ígéretesek azok a magyar gyógyszerfejlesztések, amelyeknek a tuberkulózis legyőzése a célja, s körülbelül hat-hét év múlva megjelenhet a piacon a betegség elleni gyógyszer is - mondta el Kéri György, a Semmelweis Egyetem professzora hétfőn az MTI-nek.

Új sziget született a Csendes-óceánon

Tudomány - 2006-11-10

Egy új sziget emelkedett ki a Csendes-óceánból a Tongához tartozó Ha’apai-szigetek és Vava’u-szigetek között. A sziget keletkezése egy víz alatti vulkánkitörésnek köszönhető, melynek nyomán hatalmas mennyiségű horzsakő is felszínre került.