Tudomány

Eredmények megjelenítése 1141-től 1160-ig 1171 találatból.

Itt a gomba(mérgezési)szezon

Tudomány - 2006-09-15

Megkezdődött a gomba-, illetve a gombamérgezési szezon. Nemrég hatan kerültek kórházba a gyilkos galócától. Azóta egy másik mérgezett meghalt, hárman életveszélyes állapotban vannak. Zacher Gábor, a Péterfy kórház toxikológus főorvosa a gombák veszélyeiről beszélt a Népszavának.

Súlytalan egyetemisták

Tudomány - 2006-09-15

Végrehajtotta az első súlytalansági repülést a magyar egyetemistákból álló SpaceBeer csapat. Az ESA (Európai Űrügynökség) által kilencedik alkalommal meghirdetett tudományos diákkísérletben először vettek részt magyar egyetemisták.

SMS-t kapnának a hallássérültek a nyilvános helyeken

Tudomány - 2006-09-14

Intelligens megoldás teszi lehetővé, hogy a pályaudvarokon, repülőtereken, illetve bármilyen nyilvános helyszínen elhangzó közlemények a mobiltelefonon írásban is megjelenjenek.

Új, színpompás madárfajra bukkantak Indiában

Tudomány - 2006-09-13

Egy amatőr madarász új madárfajt fedezett föl India északkeleti részén. Az országban több mint 50 éve nem történt hasonló esemény.

Szántóföldi eszmecsere az egyetemi ipari parkról.

Tudomány - 2006-09-11

A Debreceni Egyetem a tulajdonosa az első magyar egyetemi ipari parknak, ami híd lehet az egyetem és az üzleti élet között - mondta Veres János pénzügyminiszter vasárnap délelőtt, Debrecenben, amikor szakemberekkel találkozott az ipari park - egyelőre zöldmezős-  tervezett beruházásának területén.

Részleges holdfogyatkozás szeptember hetedikén

Tudomány - 2006-09-07

Szeptember 7-én, csütörtökön este, a telehold fázisban ragyogó Holdunk részben bele kerül Földünk árnyékkúpjába, vagyis részleges holdfogyatkozást láthatunk.

Csak óvatosan az őssejt kezelésekkel!

Tudomány - 2006-09-06

Óvatosságra intik a szakértők azokat a pácienseket, akik előjegyezték magukat az úgynevezett őssejt "csodakúrákra".

NASA ma elindíthatja az Atlantist

Tudomány - 2006-09-05

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szakemberei nagyon bíznak abban, hogy kedden elindíthatják az Atlantis űrrepülőgépet a Föld körül 350-400 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Nagy a baj: Veszélyben a Galápagos-szigetek élővilága

Tudomány - 2006-08-31

A legújabb kutatási eredmények kapcsán az ecuadori környezetvédelmi hivatalok aggodalmuknak adtak hangot. A Galapagos-sziget élővilága egyedülálló és különleges, azonban a tudósok egyre több, nem őshonos állatfajt fedeznek fel a szigeten.

Oláh György: szén-dioxidból készülhet az üzemanyag

Tudomány - 2006-08-29

A Nobel-díjas Oláh György vezette amerikai kutatócsoport közel áll a világ egyik óriáscégével kötendő megállapodáshoz a metanol alapú üzemanyag tömeggyártására - jelentette be az InfoRádiónak adott exkluzív interjújában a magyar származású vegyészprofesszor.

Esély a ritka betegségben szenvedőknek: a Fabry-kór és a Gaucher-kór

Tudomány - 2006-08-28

Léteznek olyan ritka betegségek, amelyeket korábban még az orvosok is alig ismertek. Nem véletlen, hogy a betegek kétségbeesetten keresték a gyógyulás lehetőségeit. Az évtizedek óta tartó kutatások eredményeként ma már a genetikailag öröklődő, enzimhiány okozta Fabry- és Gaucher-kóros betegeknek is jó esélyük van életminőségük javítására.

Nem számít többé bolygónak a Plútó

Tudomány - 2006-08-25

Nem számít többé bolygónak a Plútó, így Naprendszerünkben a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) csütörtöki döntése nyomán nyolc bolygó van a korábbi kilenc helyet. Az IAU idei prágai kongresszusán egy szakértői bizottság hosszas vita után javasolta a Plútó trónfosztását.

Pestisveszélyt rejt a globális felmelegedés

Tudomány - 2006-08-24

Norvég kutatók megfigyelték, hogy a hőmérséklet emelkedése és a csapadékos időjárás igen kedvező a bubópestist terjesztő élőlények számára, így valószínű, hogy a megbetegedések száma emelkedni fog.

Elkészült a világ vízszegény területeinek térképe

Tudomány - 2006-08-22

A víz világhete alkalmával rendezett stockholmi konferencián hétfőn bemutatták azt a friss világtérképet, amely Földünk vízhiányos területeit mutatja be. A több száz tudós részvételével megrajzolt térkép tanúsága szerint a korábban jósolt 2025 helyett már 2006-ra elértük azt az állapotot, amikor a világ népességének egyharmada vízhiánytól szenved.

Arannyal a daganatok elleni harcban

Tudomány - 2006-08-21

Manapság az aranyat alkalmazzák a homeopátiában és a színterápiában is, fogyasztható porként, tabletta formájában és injekcióban is beadható (pl. reumás izületi gyulladás esetében). Az arany fogalma a gazdagság és jólét képzetével kapcsolódik össze már évszázadok óta.

Megvan az emberré tevő DNS?

Tudomány - 2006-08-18

A HAR1 génnek köszönhető az agykéreg gyors evolúciója. Az emberi génkészlet legdinamikusabban fejlődő génrészletét azonosították be amerikai kutatók, akik szerint e génnek köszönhetjük, hogy ma már nem a fákon mászkálunk, hanem úgy élünk, ahogyan élünk.

A természeti csapások évszázadai

Tudomány - 2006-08-17

A következő kétszáz év a természeti csapások évszázadai lesznek, amikor jelentősen megszaporodnak az erdőtüzek, az árvizek, s az emberek sokat szenvednek majd a szárazságtól is - vélik angol tudósok.

Megtalálták az apokalipszis történeti gyökerét?

Tudomány - 2006-08-15

Egy nemzetközi kutatócsoport úgy gondolja, hogy megtalálta az apokalipszis történeti hátterének gyökerét: egy öt kilométer átmérőjű jordániai meteoritkráterről van szó. A becsapódás valószínűleg a kőkorszakban történt, amikor a terület már lakott volt.

Nem sikerült kiemelni a mamutot Baranyában

Tudomány - 2006-08-14

Nem sikerült kiemelni a földből a baranya megyei Zók mellett megtalált gyapjas mamutot. A mamutmaradványokra egy falubéli figyelt fel, egy földből kilátszó agyardarabot vett észre. A szakemberek úgy gondolják, hogy a 10-18 ezer évvel ezelőtt élt mamut valamilyen sérülésbe halt bele és egy mélyebb árokba, vagy verembe zuhant, ahol eltört a hatalmas állat egyik agyara.

Nézzünk hullócsillagot a hétvégén!

Tudomány - 2006-08-11

Hullócsillagok akkor tűnnek fel az égen, ha parányi porszemek vagy fémdarabok ütköznek össze Földünkkel. A parányi porszemek a légkör molekuláival való súrlódásuk következtében azonnal átmelegszenek és felizzanak, felvillanó fénycsíkokként tűnnek fel az égen.