Tudomány

Eredmények megjelenítése 1161-től 1180-ig 1206 találatból.

Hatvani-díjat kapott: Dr. Csizmazia Zoltán  professzor

Tudomány - 2006-10-29

Az 1993-ban alapított Hatvani-díjat a közgyűlés azon személyeknek adományozza, akik a város fejlesztése érdekében a természettudományok, a gazdasági élet, az egészségügy, a szociális tevékenység, az idegenforgalom és a környezetvédelem területén kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki, valamint átfogó életmű elismeréseként.

Debrecen Város Csokonai-díjasa: Dr. Bitskey István irodalomtörténész egyetemi tanár

Tudomány - 2006-10-29

A hazai és debreceni irodalomtörténet-írás kiemelkedő és példamutató alakja, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Kutatási területe a régi magyar irodalom, érdeklődésének középpontjában a barokk kor magyar irodalma áll. A magyar barokk irodalom és művelődés itáliai kapcsolatait feldolgozó munkáját a római La Sapienza Tudományegyetem olaszul is kiadta.

Fiatal magyar tudós nemzetközi elismerése

Tudomány - 2006-10-16

Nagyszabású ünnepség keretében vehette át Prágában dr. Tamás Gábor szegedi kutató 24 fiatal európai tudós mellett, egyetlenként a kontinens keleti feléről a kutatásaihoz elnyert 1 millió eurós (272,5 millió forintos) díjat.

Teleportáltak egy testet!

Tudomány - 2006-10-15

Szenzációs eredményről közölt tanulmányt múlt héten a Nature, a talán legrangosabb tudományos folyóirat. Koppenhágában, a Niels Bohr intézetben dán és német kutatók két különböző közeg segítségével valósítottak meg kvantumteleportálást, az egyik, a \"repülő\" közeg fény, az álló test pedig billió atom együttese volt. A fény hordozta, az anyag tárolta az információt.

Debreceni Aneszteziológiai Napok

Tudomány - 2006-10-12

A Debreceni Aneszteziológiai Napokat idén negyedik alkalommal rendezi a DE OEC Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszéke – tájékoztatott Dr. Fülesdi Béla egyetemi tanár, a tanszék igazgatója.

Az anyatej és az intelligencia

Tudomány - 2006-10-11

A közel nyolcvanéves vita végére szeretnének pontot tenni brit kutatók, akik szerint a válasz egyértelmű nem.

Halálos baktérium fenyegeti Európát

Tudomány - 2006-10-11

Egészségügyi tisztviselők riadót fújtak Európában: arra figyelmeztetnek, hogy a tuberkulózis egy antibiotikumokkal szemben ellenálló, minden korábbinál halálosabb változata fenyegeti a kontinenst. A betegség komolyabb veszélyt jelent a lakosságra most, mint bármikor az elmúlt fél évszázadban.

Amerikai kutató kapta a közgazdasági Nobel-díjat

Tudomány - 2006-10-11

Az amerikai Edmund S. Phelpsnek ítélte oda a Svéd Királyi Tudományos Akadémia az idei közgazdasági Nobel-díjat makroökonómiai elemzései elismeréseként, hétfőn. Indoklásában az akadémia kiemelte, hogy Phelps munkássága lényegesen hozzájárult a gazdaságpolitika rövid és hosszú távú hatása közötti összefüggések megértéséhez.

Az amerikai Roger Kornberg kapta a kémiai Nobel-díjat

Tudomány - 2006-10-06

Az amerikai Roger D. Kornberg kapja idén a kémiai Nobel-díjat - jelentette be szerdán Stockholmban a svéd királyi tudományos akadémia. Óriási jelentőségű felfedezésről van szó, amely az őssejt-kutatástól, a betegségek működési mechanizmusának megismerésén át a biotechnológiáig mindenütt hasznosítható a gyakorlatban.

Két amerikai tudós kapja idén a fizikai Nobel-díjat

Tudomány - 2006-10-04

John C. Mather és George F. Smoot személyében két amerikai tudós kapja idén a fizikai Nobel-díjat - jelentette be kedden Stockholmban a svéd királyi akadémia.

Két amerikai kapta az orvosi Nobel-díjat

Tudomány - 2006-10-02

Andrew Z. Fire és Craig C. Mello amerikai tudós kapja idén az orvosi Nobel-díjat - jelentette be hétfőn Stockholmban a Karolinska intézet illetékes bizottsága.

Figyelje meg Ön is a madárvonulást!

Tudomány - 2006-09-28

Tavasszal és ősszel vonuló madarak milliói utazzák be a Földgolyót. Ez a határokat, kontinenseket átívelő természeti jelenség, bioszféránk egyik leglátványosabb eseménye. Legyen Ön is részese az élménynek, és figyelje meg a vonuló madarakat az Európai Madármegfigyelő Napok rendezvényein 2006. október 7-8-án!

Langyos, forró, tűz! Veszélyes szinten a globális felmelegedés

Tudomány - 2006-09-26

Egy kutatás szerint a Föld átlaghőmérséklete veszélyesen megközelítette a valaha volt legmagasabb értéket, és a globális felmelegedés egyre csak növekszik – elképzelhető, hogy eléri a kritikus mértéket. Nincs már messze a földfelszín drasztikus átalakulására.

Leszállt az Atlantis űrrepülőgép

Tudomány - 2006-09-21

Amerikai keleti parti idő szerint csütörtök hajnalban (közép-európai idő szerint déli 12.21 órakor) biztonságosan landolt az Atlantis űrrepülőgép a floridai Kennedy űrközpont leszállópályáján.

Bajban az Atlantis

Tudomány - 2006-09-20

24 órával elhalasztotta a NASA az Atlantis visszatérését, miután az űrsikló legénysége két űrszemétnek tűnő tárgyat látott a gép környékén lebegni, melyek egyáltalán nem kizárt, hogy az űrsiklóról váltak le.

Itt a gomba(mérgezési)szezon

Tudomány - 2006-09-15

Megkezdődött a gomba-, illetve a gombamérgezési szezon. Nemrég hatan kerültek kórházba a gyilkos galócától. Azóta egy másik mérgezett meghalt, hárman életveszélyes állapotban vannak. Zacher Gábor, a Péterfy kórház toxikológus főorvosa a gombák veszélyeiről beszélt a Népszavának.

Súlytalan egyetemisták

Tudomány - 2006-09-15

Végrehajtotta az első súlytalansági repülést a magyar egyetemistákból álló SpaceBeer csapat. Az ESA (Európai Űrügynökség) által kilencedik alkalommal meghirdetett tudományos diákkísérletben először vettek részt magyar egyetemisták.

SMS-t kapnának a hallássérültek a nyilvános helyeken

Tudomány - 2006-09-14

Intelligens megoldás teszi lehetővé, hogy a pályaudvarokon, repülőtereken, illetve bármilyen nyilvános helyszínen elhangzó közlemények a mobiltelefonon írásban is megjelenjenek.

Új, színpompás madárfajra bukkantak Indiában

Tudomány - 2006-09-13

Egy amatőr madarász új madárfajt fedezett föl India északkeleti részén. Az országban több mint 50 éve nem történt hasonló esemény.

Szántóföldi eszmecsere az egyetemi ipari parkról.

Tudomány - 2006-09-11

A Debreceni Egyetem a tulajdonosa az első magyar egyetemi ipari parknak, ami híd lehet az egyetem és az üzleti élet között - mondta Veres János pénzügyminiszter vasárnap délelőtt, Debrecenben, amikor szakemberekkel találkozott az ipari park - egyelőre zöldmezős-  tervezett beruházásának területén.