Egészségügy

Eredmények megjelenítése 841-től 860-ig 1033 találatból.

Az Immunológia Világnapja

Egészségügy - 2009-04-27
Minden év április 29.-e, immár hagyományosan, az Immunológia Világnapja, amelynek alkalmából nemzeti és nemzetközi immunológiai társaságok, immunológus kutató és gyógyító orvoscsoportok és intézetek különböző rendezvényeket szerveznek világszerte.

Már közel hétezren  ingyenes szűrővizsgálaton

Egészségügy - 2009-04-27

A Szűréssel az Életért Program III. eddigi 16 állomásán közel 7000 látogató több mint 20.000 ingyenes szűrővizsgálaton vett részt. A rendezvénysorozat célja az egészséges életmód, a megelőzés és a szűrővizsgálatok népszerűsítése és annak tudatosítása, hogy felelősek vagyunk egészségünk megőrzéséért.

Már több mint ötezren jöttek el a SZ.É.P. III ingyenes szűrővizsgálataira

Egészségügy - 2009-04-19

A Szűréssel az Életért Program idei rendezvényei keretében az eddigiek során több mint 5000 látogató mindösszesen 15000 ingyenes szűrővizsgálaton vett részt. A rendezvénysorozat célja az egészséges életmód, a megelőzés és a szűrővizsgálatok népszerűsítése és annak tudatosítása, hogy felelősek vagyunk egészségünk megőrzéséért.

Amerikai és európai orvosok legújabb kutatási eredményei a Debreceni Egyetemen

Egészségügy - 2009-04-03

Többek között a tumor kutatás és megelőzés, a szív- és érrendszeri betegségek és az idegrendszer degeneratív betegségeinek legújabb kutatási eredményeit vitatják meg neves európai és amerikai szakemberek a Debreceni Egyetemen 2009. április 4. és 5. között. A Bridges in Life Sciences nemzetközi konferencia célja a közép- és kelet európai egyetemek pályázati eredményességének javítása, és közös kutatási projektek kialakítása.

A felnőtt lakosság többségének fontos a gyógyszertári környezet.

Egészségügy - 2009-03-25
Az OTC termékek piaca – a 2006-ban elfogadott gyógyszerellátásról szóló törvény hatására, amelynek köszönhetően lehetővé vált a recept nélkül kapható gyógyszerek patikán kívüli árusítása – átalakult az elmúlt években. Szintén változást hozott a Cafeteria-rendszer terjedésével egyre inkább előtérbe kerülő egészségpénztári tagság. Az egészségpénztáron keresztül lehetőség nyílik többek között gyógyszerek vásárlására is.

Új, korszerű genetikai laboratórium

Egészségügy - 2009-03-14

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában, több mint 11 millió forintos beruházás eredményeként speciális genetikai vizsgálatokat és járóbeteg-ellátást is lehetővé tévő Klinikai Genetikai Központ és korszerű Regionális Genetikai Laboratórium jött létre a DE OEC Gyermekgyógyászati Intézetben.

Az orvos és a beteg kapcsolata

Egészségügy - 2009-03-05

A  Magyar Pszichoszomatikus Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság 2009. március 6-7. között tartja a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának közreműködésével hetedik országos konferenciáját, melynek címe a Női identitás.

A családközpontú szülészeti-nőgyógyászati ellátás szemléletének terjesztését tűzte ki célul a Magyar Pszichoszomatikus Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság.

Debreceni Kardiológiai Napok

Egészségügy - 2009-03-05

2009. március 4-7. között rendezi meg a Debreceni Egyetem Kardiológiai Klinikája a Debreceni Kardiológiai Napokat, melynek fő témái idén a jelentős népegészségügyi hatással is bíró koszorúér-betegségek aktuális kérdései lesznek.

Magyarországon – az európai átlagot messze meghaladva – a koszorúér-betegségek vezető halálokként szerepelnek. Ezért a rendezvényen a prevenció és a gyógyítás mellett a rehabilitáció perspektívái is terítékre kerülnek.

A Debreceni Egyetem működteti a Kazincbarcikai Városi Kórházat

Egészségügy - 2009-02-25

2009. március 1. mérföldkő a Kazincbarcikai Városi Kórház és a magyar egészségügy történetében is. 2008 őszén ugyanis úgy határozott Kazincbarcika Város Képviselőtestülete, hogy a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma veszi át 20 esztendőre Kazincbarcika Város Önkormányzatától a Kazincbarcikai Városi Kórház működtetését. Az együttműködés célja, hogy javuljon a térségben elő 107 ezer ember egészségügyi ellátása, illetve, hogy a növekedjen a betegek esélyegyenlősége a gyógyulás terén.

Az egészségügy problémái

Egészségügy - 2009-02-22
A Kapcsolat Napján – február 21-én - az egészségügy legégetőbb kérdései is napirendre kerültek. A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum által megrendezett találkozón Schvarcz Tibor, az Országgyűlés egészségügyi bizottságságának alelnöke többek között elmondta, a világ csaknem minden országa évtizedek óta emberi erőforrás hiánnyal küzd.

 K+F projekt a cukorbetegség szemszövődményeinek hatékony szűrésére Debrecenben

Egészségügy - 2009-02-18

A fejlett országokban a cukorbetegség a látóképesség elvesztésének leggyakoribb okozója. Ennek hátterében az alapbetegséget kísérő szemészeti szövődmények állnak. Ezen szövődmények kialakulása korai felismerés esetén, időben alkalmazott kezeléssel

megakadályozhatók, illetve a kialakult szövődmények kezelhetőek. A korai felismerés alapja a diabéteszes betegek rendszeres szűrése

Idős emberek családias környezetben

Egészségügy - 2009-02-04

A szellemileg hanyatló idős emberek átmenti elhelyezésére nyílt 20 ágyas geronto-pszichiátriai részleg a Kenézy-kórházban. Az ellátási forma azoknak a családoknak nyújt segítséget, amelyekben nem oldható meg a beteg 24 órás felügyelete.

 - Az időskor nem betegség, de társulhat hozzá olyan kór, ami problémát jelenthet, mint például az idős ember szellemi hanyatlása – mondta el dr. Samu Erzsébet részlegvezető szakorvos.

Öreg embereket ápolnak

Egészségügy - 2009-02-02

A Kenézy Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft. Felnőtt Pszichiátriai Osztálya új, Geronto-pszichiátriai részleggel bővült ez év februártól.

A részleg tevékenysége: olyan idős emberek ápolása-gondozása, akik akut pszichiátriai ellátásra nem szorulnak, kivizsgálást nem igényelnek, de otthoni ápolásuk valamilyen okból nem megoldott.

Az influenza megelőzése a hagyományos kínai orvoslás módszereivel

Egészségügy - 2009-01-28
A szakemberek jelzése szerint hamarosan megérkezik Magyarországra is az influenzajárvány. A hagyományos kínai orvoslás az influenza ellen való védekezésben a leghatékonyabb és legegészségesebb módszert, a természetes gyógynövényeket ajánlja, hívja fel a figyelmet Dr. Chen Zhen TCM szakértő.

Pólus kórházak létrehozása közel 100 milliárd forint összértékű fejlesztéssel

Egészségügy - 2009-01-22
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv legnagyobb értékű egészségügyi pályázata a kibővített 85,2 milliárd forint keretösszegű (az önrésszel kiegészülve 94,6 milliárd forint összértékű) „Infrastuktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” címet viseli. A fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy minden régióban létrejöjjön egy a legkorszerűbb ellátást nyújtó csúcsintézmény. A nyolc nyertes pályázó egyike a Debreceni Egyetem.

Úttörő szemészprofesszor emléke előtt tisztelegnek a Debreceni Egyetemen

Egészségügy - 2009-01-21

Dr. Kettesy Aladár, a szemészet területén eredeti műtéti megoldásaival kiemelkedőt alkotó, egykori debreceni professzor emléke előtt tisztelegnek a Debreceni Egyetem Szemészeti Klinikájának munkatársai 2009. január 23-án. A megemlékezés részeként tanítványai, tisztelői és családja jelenlétében ünnepélyes keretek között avatják fel a szemészprofesszort ábrázoló, Györfi Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész által készített emlékszobrot.

Doktori címet kapnak a gyógyszerészek

Egészségügy - 2009-01-07

A gyógyszerészi gondozás intézményének meghonosítását kezdeményező Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Gyógyszerésztudományi Kar a gyógyszerész szakma népszerűségének növekedését, a hallgatói összetétel minőségének további javulását és a betegközpontú gyógyszerészeti szemlélet elterjedését várja a parlament által decemberben megszavazott gyógyszerészdoktori címtől - közölte az intézmény az Edupress-szel.

 Harvardi professzor nemzetközi díja

Egészségügy - 2008-12-05
Dr. Bruce Spiegelman – az anyagcserezavarok kutatása terén kiemelkedő eredményeket elért – harvardi professzornak ítélték oda a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma által alapított rangos kitüntetést a DE OEC professzorai. A „Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért” nemzetközi díjat  minden évben az orvostudományi kutatások fejlődéséhez jelentősen hozzájáruló kutató nyerheti el.

Háromdimenziós kivetített szívműtétek a Debreceni Egyetemen

Egészségügy - 2008-11-04

Kiépült a Debreceni Egyetem új videó-oktatórendszere, mely az országban egyedülálló módon teszi lehetővé különböző műtétek, többek között a bonyolult szívműtétek háromdimenziós videóközvetítését. A Szívsebészeti Központban, valamint az új Auguszta épületben kialakított modern technikai feltételeknek köszönhetően a több száz férőhelyes tanteremben élő egyenes felvétel segítségével tanulhatnak az orvostanhallgatók, a szomszédos laborban pedig a közvetített 3D képeken méréseket, szimulációkat is végezhetnek.

Fekvőbeteg intézmények pénzügyi helyzete

Egészségügy - 2008-11-03

Magyarország fekvőbeteg ellátó intézményeinél az elmúlt években folyamatosan nőtt az adósságállomány, ez a tendencia az idei féléves adatok alapján megállni látszik. Az összes felhalmozott adósságállomány 2007 első félévében 62,3 Mrd forint volt, ami 2008 első félévére nem változott, tavaly 111, idén 126 intézmény jelentett adataiból áll össze ezen adósságállomány, azaz egy intézményre kevesebb jut.