Egészségügy

Eredmények megjelenítése 901-től 920-ig 1063 találatból.

Versenyt futni az idővel – négy perc az életért

Egészségügy - 2008-07-16

A hirtelen szívhalál ismert olimpiai bajnokunk, Kolonics György megrendítő tragédiája kapcsán került  ismét a figyelem  középpontjába. Az élsportolók között egyre gyakoribb halálok a szív megállása és a keringés összeomlása.

Kitüntetések a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában

Egészségügy - 2008-07-02

Az elmúlt heti tanévzárókkal lezárult a 2007-2008-as tanév a DEOEC-ben, tájékoztatott Dr. Paragh György egyetemi tanár, a DE OEC elnöke. Összesen 587 hallgató kapott diplomát. Az Általános Orvostudományi Karon 62-en (24 magyar, 38 külföldi állampolgár), a Fogorvostudományi Karon 28-an (24 magyar, 4 külföldi állampolgár), a Gyógyszerésztudományi Karon 33-an, a Népegészségügyi Karon 23-an, az Egészségügyi Karon 422-en végeztek.

Légi úton  PET-gyógyszer Bukarestbe  

Egészségügy - 2008-07-02

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában már több mint tíz éve állítják elő az ún. FDG radiogyógyszert, amely a daganatos megbetegedések pozitron emissziós tomográfiás vizsgálatához szükséges. A DE OEC nemzetközi hírű Nukleáris Medicina Intézete, mely a debreceni és budapesti PET/CT központot is ellátja a különleges készítménnyel, idén májustól már Bukarestbe is szállít légi úton FDG-t heti rendszerességgel.

Ne kockáztassuk életünket!

Egészségügy - 2008-07-02

Az elmúlt hetekben nagyon sok ember elektromos postafiókjában megjelent az az e-mail, amelyből megtudhatják, hogy hogyan is élhetnek túl egy szívinfarktust, ha akkor tör rájuk a roham, amikor nincs senki a közelünkben. Az írás szerint nem kell mást tenniük, mint erőteljesen, hosszan köhögniük.

A Debreceni Egyetembe integrálták a Mátrai Gyógyintézetet

Egészségügy - 2008-06-19

Megvalósul az ország egyetlen szervezetten működő, egészségügyi és foglalkoztatási rehabilitációs ellátása. Az Egészségügyi Minisztérium döntése értelmében a Mátrai Gyógyintézet a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum részeként működik tovább. Az intézetek integrációjával az ország egyetlen szervezetten működő, egészségügyi és foglalkoztatási rehabilitációs ellátása jöhet létre.

Mindent a cigarettáért?

Egészségügy - 2008-06-01

Május 31-én, a Dohányzásmentes Világnap alkalmából az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a szülőket szólítja meg, hogy tegyenek mindent annak érdekében, hogy gyermekeikből ne váljon dohányos felnőtt.

Ezzel szemben a magyar Országgyűlés kormánypárti és ellenzéki politikusai „egymástól függetlenül” ugyanazon a napon, gyakorlatilag betűről betűre egyező szöveggel a dohányreklámozás liberalizációját javasolják.

Rohamosan nő a vesebetegek száma

Egészségügy - 2008-05-28

Az idült vesebetegek számának rohamos növekedése, ennek okai és megelőzése lesz a  fő témája május 28-31. közötti Debreceni Nephrologiai Napoknak, ahol a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Dr. Sulyok Endrének, a Pécsi Tudományegyetem professzorának a Magyar Nephrologiáért Életműdíjat, Balázs Fecónak, a Korál együttes billentyűsének pedig a Művészetével a Lelkek Gyógyítója Díjat nyújtja át.

Melanoma nap a Kenézyben

Egészségügy - 2008-05-13

Egy rendkívül fontos eseménynek ad otthont a Kenézy Kórház a hét végén, szombaton. Az Országos Melanoma Nap keretében ingyenes vizsgálatok lesznek.

A melanoma a bőrrák egyik agresszív változata. Gyakran éppen egy anyajegy elváltozása indítja meg a nem kívánt élettani folyamatot, ami aztán végzetes is lehet...

Millenniumi Díjat kapott a Debreceni Egyetem spin-off cége, az InnoTears Kft.

Egészségügy - 2008-04-28

A nemzetközi színvonalú Debreceni Egyetem innovációs tevékenységének sikerességét is bizonyítja, hogy spin-off cége, az InnoTears Kft. nemrég vehette át a Millenniumi Díjat, melyet minden évben négy olyan intézménynek ítélnek oda, amely a világ társadalmi fejlődéséhez és haladásához meghatározó módon járul hozzá.

Gyermeknőgyógyász kongresszus Debrecenben

Egészségügy - 2008-04-18

Április 18-19-én rendezik a Magyar Nőorvos Társaság Gyermekgyógyász Szekciójának XXVIII. Kongresszusát Debrecenben, a Magyar Nőorvos Társaság, a Debreceni Egyetem és a Debreceni Akadémiai Bizottság közös szervezésében. A konferencia fő témája többek között a fiatalkorúak fogamzásgátlásának aktuálisai lesznek.

Túl a századik sikeres gyermekendoszkópos műtéten a Debreceni Egyetem Urológiai Klinikája

Egészségügy - 2008-04-13

Túl van a századik sikeres gyermekendoszkópos műtétén a Debreceni Egyetem Urológiai Klinikája, mely kiemelkedő eredményekkel rendelkezik a vesekövek, és kisebb tumorok eltávolítására, valamint vesemedence szűkületek gyógyítására végzett endoszkópos műtétek tekintetében. A Debreceni Egyetem vezető helyet foglal el Magyarországon a gyermekendourológiai beavatkozásokat illetően is.

Magas állami kitüntetések a Debreceni Egyetem professzorainak

Egészségügy - 2008-03-17

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DE OEC) munkatársai, kiemelkedő tudományos, oktató, gyógyító, gazdasági, valamint közéleti tevékenységük elismeréséül Széchenyi-díj, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje, a Batthány-Strattmann László díj, valamint a Pro Sanitate díj elismerésben részesültek.

Új lehetőségek a méhnyakrák megelőzésében

Egészségügy - 2008-03-11

Tudományos ülés keretében tanácskozott március 10-én Debrecenben több szakmai szervezet a méhnyakrák megelőzésének korszerű lehetőségeiről. A résztvevők fontos feladatuknak tekintik, hogy a lakosságot és a szakmai közvéleményt megismertessék a méhnyakrák megelőzésének legújabb lehetőségeivel.

Sikeres az európai standard szerint működő Alváslaboratórium a Debreceni Egyetemen

Egészségügy - 2008-03-04

Évente több mint ezer beteget kezelnek különböző alvásproblémákkal a DE OEC Alváslaboratóriumában. Magyarországon csupán négy TB által finanszírozott európai akkreditációval rendelkező alváslaboratórium létezik, melyek közül az egyik a Debreceni Egyetemen található.

Felhívás vizitdíj ügyben

Egészségügy - 2008-02-20

Kedves Kollégák!

Nem szeretnénk belpolitikai csatározások alanyai és célpontjai lenni, de most, egy számunkra, orvosok számára jó rendszer mellett szeretnénk kiállni.

 

Nem hiszünk abban, hogy ha egy eredményes népszavazást követően a kormányzat eltörli a vizitdíjat, akkor az így kiesett jövedelmünket bármelyik politikai erő vissza fogja állítani, ezt akkor sem kapjuk vissza, ha a mostani ellenzék kerül hatalomra.

Pozitív élményekkel és tapasztalatokkal zárult a III. Kapcsolat Napja

Egészségügy - 2008-02-19

Horváth Ágnes, Kovácsy Zsombor, Kökény Mihály és Filvig István a Debreceni Egyetemen

Több mint 500 vendég érkezett a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumán megrendezésre kerülő III. Kapcsolat Napjára. Az esemény központi programján Horváth Ágnes egészségügyi miniszter, Kovácsy Zsombor, az Egészségbiztosítási Felügyelet elnöke, Kökény Mihály, a Parlament Egészségügyi Bizottságának elnöke és Filvig István, a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke tartott előadást az érdeklődőknek az egészségügyi változások aktuális kérdései kapcsán.

Őssejtterápia, Ayurveda és nemzetközi együttműködések a Debreceni Egyetemen

Egészségügy - 2008-02-14

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma immáron harmadik alkalommal rendezi meg az egészségtudományi szakma, a hazai politikai és gazdasági szféra, a nemzetközi tudományos és kulturális élet, valamint a média képviselőinek találkozása jegyében a III. Kapcsolat Napját. 2008. február 16-án kiállítások, előadások, nemzetközi és szakmai programok segítik majd a kapcsolatépítést Európa egyik legszebb campusán, több mint húsz helyszínen, összesen harminchat különböző programlehetőséget kínálva.

Betegek a betegekért - Kivételes zenei összefogás a Debreceni Egyetemen

Egészségügy - 2008-02-13

Az Orvos- és Egészségtudományi Centrum betegkórusa énekelt a pácienseknek a Betegek Világnapja alkalmából

Egyedülálló jótékonysági est került megrendezésre a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának Pszichiátriai Tanszékén 2008. február 11-én. A Pszichiátriai Tanszék Lelkesek nevű betegkórusa - az Egyetem hallgatóinak közreműködésével – a bent fekvő pácienseknek énekelt a Betegek Világnapján.

Kiemelkedő gyógyító és oktató

Egészségügy - 2008-01-31

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Tanácsa Krompecher István emlékérmet és jutalomdíjat adott át január 23-án Dr. Édes István professzornak, kiemelkedő gyógyító és oktató, valamint példaértékű egyetemi vezetői, illetve országos szakmapolitikai munkája során kifejtett sokrétű tevékenysége elismeréséül.

Az egészségügyi miniszter levele az Akadémia elnökéhez

Egészségügy - 2007-12-20

Vizi E. Szilveszter

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke

 

Tisztelt Elnök úr!

 

    Ön a köztársasági elnök úrhoz fordult az egészségpénztárakról szóló, a Parlament által megszavazott törvénnyel kapcsolatban, és azt kérte, hogy az elnök úr a törvényt ne hirdesse ki. Kérem, engedje meg, hogy a törvény fontossága és az Ön által vezetett intézmény iránt érzett tiszteletem miatt a leveléhez néhány észrevételt fűzzek.