Kultúra

Eredmények megjelenítése 1261-től 1280-ig 1411 találatból.

Elhunyt Philippe Noiret

Kultúra - 2006-11-24

Ötven évnyi színészi pályafutás után csütörtökön, hosszas betegség után 76 éves korában elhunyt Philippe Noiret francia színész.

Átadták az American Music Awards díjait

Kultúra - 2006-11-23

Los Angelesben, a Shrine Auditoriumban szerdára virradóra megtartották az egyik legrangosabb zenei esemény, az American Music Awards díjkiosztó gáláját. Három trófeát gyűjtött a Black Eyed Peas együttes, többszörös nyertes Kelly Clarkson, a Red Hot Chili Peppers, a győztesek között van Shakira és a Nickelback is

Elhunyt Robert Altman rendező

Kultúra - 2006-11-22

Robert Altman a M.A.S.H., a Nashville, a Rövidre vágva és A játékos rendezője hétfőn hunyt el egy Los Angeles-i kórházban 81 éves korában. Halálának oka nem ismeretes, írta a Variety.

Jordán Tamás lett a Magyar Színházi Társaság elnöke

Kultúra - 2006-11-21

Jordán Tamást választotta a Magyar Színházi Társaság elnökévé hétfőn a szervezet közgyűlése - mondta Vajda Márta, a társaság ügyvezető titkára az MTI-nek. A szervezet jelenleg három szekcióra oszlik, az elnökségbe mindegyik szekció két jelöltet delegált.

Újabb vihar az Írószövetségben: nyolcan kiléptek

Kultúra - 2006-11-14

Nyolcan léptek ki a Magyar Írószövetségből a választmány október 16-án, illetve egy héttel azután közzétett nyilatkozatának elfogadása óta; előbbiben a miniszterelnök, a kormány és a koalíciós pártok „hazug szavait és tetteit" ítélte el a testület, míg az utóbbiban az október 23-ai rendőri fellépés ellen tiltakozott.

Színészek, színházak szerepe az 1956-os forradalomban

Kultúra - 2006-11-10

Hat színházi személyiség 1956-os forradalmi szerepvállalását mutatja be az a kiállítás, amely november 24-től látható Budapesten, a Bajor Gizi Színészmúzeumban - közölte az intézmény.

Tankó Judit textilművész kiállítása a Mű-Terem Galériában

Kultúra - 2006-11-09

Tankó Judit Munkácsy-díjas iparművész „Viselet és textil” című kiállítása november 9-én 17 órakor nyílik a Mű-Terem Galériában (Batthyány u. 24.). A kiállítást Dvorszky Hedvig művészettörténész nyitja meg, közreműködik Bárdosi Ildikó népdalénekes.

Jay Miller a Belvárosi Közösségi Házban

Kultúra - 2006-11-09

A magyar származású amerikai mesemondó, művészeti oktató, Jay Miller pantomim műsorát tekinthetik meg mindazok, akik november 9-én 14.00 és 18.30-tól ellátogatnak a Debreceni Művelődési Központ (Kossuth u. 1.) Pódiumtermébe. Az Amerikai Kuckó szervezésében megvalósuló program látogatása ingyenes. Este 20 órától az érdeklődő amatőr színházi csoportokat várják, akikkel Jay Miller a legújabb színházi technikákat ismerteti meg.

"ANYÁM FEKETE RÓZSA"

Kultúra - 2006-11-09

XVI. Magyar Nyelvű Nemzetközi Vers- és Prózamondó Találkozó a magyar nyelv tisztaságának megőrzéséért.

Megnyílt a nemzetközi emberi jogi filmfesztivál

Kultúra - 2006-11-09

Bár a világtendencia ellen ültök össze, én veletek vagyok, és hadd mondjam halkan, talán nem vagyunk egyedül, sőt egyre többen leszünk - ezekkel a szavakkal nyitotta meg Jancsó Miklós Kossuth-díjas filmrendező a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált a budapesti Toldi moziban.

Kállai Ferenc kapta az idei Maecenas-díjat

Kultúra - 2006-11-08

Kállai Ferenc kapta az idei Maecenas-díjat; a nemzet színésze "mély humánumáért, az örök emberi értékek tiszteletéért, nemzedékeket helytállásra nevelő hiteles művészeti teljesítményéért" vehette át a bronzplakettet és a díszes oklevelet Budapesten.

A Taxidermia a héten kerül a mozikba

Kultúra - 2006-11-07

A Taxidermia csütörtöktől látható a mozikban; a 37. Magyar Filmszemle fődíjas alkotásának díszbemutatóját kedden tartják Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban - tájékoztatták az alkotók az MTI-t.

„Selyemút” – Eifert János kiállítása

Kultúra - 2006-11-03

Eifert János fotóművész Selyemút című kiállítása november 3-án 17 órakor nyílik a Belvárosi Galériában (Kossuth u.1.).  A tárlat a művész 2006-ban, Kínában készült fotográfiáit mutatja be.  A kiállítást Dr. Seres Géza, a Debreceni Új Fotóműhely vezetője nyitja meg.

Könyv a magyar forradalomról és szabadságharcról

Kultúra - 2006-10-30

Sólyom László köztársasági elnök és Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter előszavával látott napvilágot az 1956-os forradalomról és szabadságharcról szóló angol nyelvű tanulmánykötet, amelyet hétfőn mutattak be a Magyar Tudományos Akadémián.

Debrecen Város Csokonai-díjasa: Maróthi György Pedagóguskórus

Kultúra - 2006-10-29

1950-ben alakult Czövek Lajos vezetésével, a Debreceni Népi Együttes énekkaraként. Jelenleg egyesületként működik, Kéryné Mészáros Mária és Kéry Mihály vezetésével. Már az 1950-es évektől nagyon szép eredményeket ért el az együttes, melyet Hágai első díj és számtalan fesztivál siker bizonyít.

Debrecen Város Csokonai-díjasa: Burai István grafikusművész

Kultúra - 2006-10-29

Az idén 55 éves művész a debreceni képzőművészeti élet egyéni hangú, expresszív alkotója.  Látomásos, álomszerű, szürrealisztikus képi világában meghatározó kifejező eszközök a vibrálóan élénk színek, s az erőteljes vonalak. Művészetének értékeit díjak sorával ismerték már el, közülük a legrangosabb két országos, s egy nemzetközi szakmai díj.

Gregor József emlékére

Kultúra - 2006-10-28

 A Magyar Szocialista Párt Országgyűlési Képviselőcsoportja mély megrendüléssel értesült a magyar zenekultúra valamennyi barátjának pótolhatatlan veszteségéről, a nagy művész, a feledhetetlen operaénekes, Gregor József haláláról.

Debrecenből indultak: Pálfy Margit

Kultúra - 2006-10-26

Debreceni Művelődési Központ szervezésében folytatódik a Debrecenből indultak... sorozat,  amely arra hivatott, hogy emberközelbe hozza a cívisvároshoz ezer szállal kötődő művészeket, színeszeket. Október  27-én 19 órakor a Debreceni Művelődési Központ (Kossuth u. 1.) Pódiumtermében Pálfy Margit színművész önálló estjére kerül sor.

Felhívás Kazinczy-versenyre

Kultúra - 2006-10-26

Az Oktatási Minisztérium és a Kazinczy-díj Alapítvány a 2006/2007. tanévre meghirdeti az általános iskolák 5-8. osztályos, valamint az e korosztálynak megfelelő középiskolai osztályok azon tanulói részére, akik még nem nyerték el a Kazinczy-jelvény bronz vagy arany fokozatát, a Kazinczyról elnevezett „Szép Magyar Beszéd” versenyt. Ez a versenyforma az ifjúság anyanyelvi nevelését, a beszédkultúra javítását szolgálja.

Színház: újabb teher a város lakóinak

Kultúra - 2006-10-26

Debrecenben az elmúlt években gyakorlattá vált, hogy a város életét, költségvetését súlyosan – és zsebbevágóan - érintő kérdésekről a nyilvánosság kizárásával tárgyalunk. Erre már többször is felhívtuk a figyelmet, azonban hiába: a gyakorlat folytatódik.