Kultúra

Eredmények megjelenítése 1261-től 1280-ig 1371 találatból.

Jancsó Miklós 85 éves

Kultúra - 2006-09-26

Szeptember 27-én ünnepli nyolcvanötödik születésnapját a világhírű Kossuth-díjas filmrendező, Jancsó Miklós. Vácott született 1921-ben, ahová családja az I. világháború viharai elől Erdélyből menekült. Jancsó 1931-től a székesfehérvári cisztercita gimnáziumban tanult, és az itt uralkodó szabad szellem későbbi pályájának egyik meghatározó élménye lett.

MODEM megnyitó botránnyal

Kultúra - 2006-09-26

Meghívók nélkül is elment vagy kétszáz ember a MODEM hétfői megnyitójára. Debrecen új büszkesége így családi körben avattatott fel. Igaz előbb kizárták az érkezőket úgy félórára a tűző napra, majd csak összegyűlt újabb félórás várakozás után annyi ember, hogy el lehetett kezdeni a ceremóniát.

Német irodalmi díjban részesült Görgey Gábor

Kultúra - 2006-09-25

Németország legrégebbi írószövetségének, a weimari köztársaság idején, 1924-ban alakult Kogge nevű írószövetségnek legrangosabb elismerését, a tiszteletbeli gyűrűt kapta meg az észak-németországi Minden városában Görgey Gábor író és műfordító.

Elhunyt Pege Aladár, Kossuth-díjas dzsesszmuzsikus, bőgőművész

Kultúra - 2006-09-25

Elhunyt Pege Aladár Kossuth-díjas dzsesszmuzsikus, bőgőművész, zeneszerző, érdemes művész. A család vasárnap arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a 67 éves művészt szombaton hajnalban, türelemmel viselt rövid szenvedés után, a kórházban érte a halál.

Megnyitották a kiállítást

Kultúra - 2006-09-24

Kétszeresen is ünnepnap volt a pécsi művészetrajongók számára a szombat. Először is, mert ekkor nyitották meg a megye és a város jeles személyiségeinek jelenlétében a Városi Képtárat, másodszor mert az Antal-Lusztig gyűjtemény, egy felbecsülhetetlen magángyűjtemény jelentős része is ekkor tárulhatott a nagyközönség elé.

Pécsi Nemzetközi Filmünnep

Kultúra - 2006-09-23

Több mint negyven nagyjátékfilmmel várja a második Pécsi Nemzetközi Filmünnep a látogatókat október 2-7-ig - mondták a szervezők. A Baranya megyei székhelyen megrendezett eseménnyel a város készül 2010-re, amikor első alkalommal lesz magyar település Európa Kulturális Fővárosa 2010-ben.

Brad Pitt lesz Cruise utódja a Mission Impossible-ben

Kultúra - 2006-09-22

Brad Pitt veszi át hollywoodi sztártársától, Tom Cruise-tól a főszerepet a Mission Impossible című filmfolyam következő folytatásában - ezt az értesülést közölte a The Sun című brit bulvárlap csütörtöki számában.

Megjelent az MTI Kor-képek címmel indított fényképalbum-sorozatának harmadik kötete

Kultúra - 2006-09-21

Megjelent a Magyar Távirati Iroda Kor-képek címmel 2004-ben indított fényképalbum-sorozatának harmadik kötete. A sorozatnyitó Kor-képek 1945-1947 albumot tavaly az 1938-1945-ös korszakot átfogó kötet követte, s idén az 1956-os évre esett a választás az ötvenedik évfordulón való tekintettel.

Király Levente a Nemzet Színésze

Kultúra - 2006-09-21

A Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja örökölte a Zenthe Ferenc halálával megüresedett helyet a 12 fős társaságban.

Együttműködési megállapodást kötött az MTI és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Kultúra - 2006-09-20

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár beiratkozott olvasói ezentúl magánfelhasználásra ingyenesen érhetik el a Szabó Ervin Könyvtár központjában és 59 fiókkönyvtárában az MTI Híres emberek (Közszereplők Tára) szolgáltatásait - erről írt alá megállapodást kedden, Budapesten Vince Mátyás, a nemzeti hírügynökség elnöke és Fodor Péter, a könyvtár főigazgatója.

Megkezdődött a 40. BITEF

Kultúra - 2006-09-17

Mímesek, bohócok, akrobaták, zenészek - valamennyien alternatív színjátszó csoportok tagjai - vidám utcai happeningjével, és a belvárost átszelő felvonulásával megkezdődött pénteken az avantgárd színjátszás egyik legelismertebb seregszemléje, a BITEF belgrádi nemzetközi színházi fesztivál.

Néptáncos sikerek

Kultúra - 2006-09-16

A közelmúltban a Nemzetközi Néptánc Szövetség (C.I.O.F.F.) meghívására Nemzetközi Folklór Fesztiválon vett részt a Debreceni Népi Együttes felnőtt kara a lengyelországi Zielona Górában.

Elhunyt Nyilas Misi

Kultúra - 2006-09-15

Életének 81. évében elhunyt Dévényi László. A Balázs Béla-díjas filmrendező arról is híres volt, hogy ő játszotta Nyilas Misit a Légy jó mindhalálig első, 1936-ban készült filmváltozatában.

A Kolozsváry-otthon a Kieselbach Galériában

Kultúra - 2006-09-15

Vannak olyan gyűjtemények, amelyeket múzeumok falain láthatunk. A Kolozsváry-gyűjtemény a gyűjtő otthonában „él” minőségben, mennyiségben, szellemiségben egyedülálló módon. Egyedülálló abban, hogy a művek együttese nem esetleges. A képek válaszolnak egymásnak, hiszen a gyűjtés válogatás és lemondás is egyben -  bizonyos művekről való lemondás is erősíti az egységes víziót.

Luc Besson nem rendez több filmet

Kultúra - 2006-09-12

A francia mozi legendás élő alakja, Luc Besson bejelentette, hogy a mozikban december 13-tól látható Artúr és a minimoyok című rajzfilmmel befejezte rendezői karrierjét, s ezentúl kizárólag producerként kíván jelen lenni a mozi világában.

Három magyar film az Európai Filmakadémia díjaiért

Kultúra - 2006-09-12

Az Európai Filmakadémia nyilvánosságra hozta a 2006-os nevezések listáját, melyre a Before Dawn, a Fehér tenyér és a Taxidermia került fel.

Kínai film nyerte a 63. Velencei Filmfesztiválon az Aranyoroszlánt

Kultúra - 2006-09-11

Csia Csang-ko kínai filmrendező alkotása, a Szanhszia Hoazsen (Nyugodt élet) érdemelte ki a 63. Velencei Filmfesztivál legrangosabb díját, a legjobb filmet jutalmazó Aranyoroszlánt. A fesztivál zsűrije szombaton este osztotta ki a verseny díjait.

Kasszasiker Bob Dylan új albuma

Kultúra - 2006-09-09

Bob Dylan Modern Times (Modern Idők) című legújabb albuma egy hét alatt az első helyre ugrott az eladási listákon - jelentette be a Columbia Records lemezkiadó. A Modern Times csak egy hete jelent meg, és máris több mint 192 ezer példányban adták el az Egyesült Államokban, nem csoda, hogy vezeti a Billboard 200-as toplistáját.

Gregor József bejelentette visszavonulását

Kultúra - 2006-09-07

Befejezi 48 évvel ezelőtt megkezdett sikeres énekesi pályafutását, és nem vállal több fellépést sem színházban, sem koncertpódiumon - nyilatkozta a Délmagyarország csütörtöki számában Gregor József Kossuth-díjas operaénekes.

Országos Közgyűjtemények Szövetsége alakul

Kultúra - 2006-09-07

A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy hozzájárulását adja az Országos Közgyűjtemények Szövetségének létrehozásához. Az új társadalmi szervezete létrehozását a Magyar Országos Levéltár és az Országos Széchenyi Könyvtár kezdeményezte a közgyűjtemények sajátos szakmai érdekeinek képviseletére.