Kultúra

Eredmények megjelenítése 1301-től 1320-ig 1388 találatból.

Faludy György halálára

Kultúra - 2006-09-03

Faludy György halálával nemcsak a magyar irodalom, hanem a magyar közélet is szegényebb lett. Személyében egy agg korában is fiatalos gondolkodású, sokat tapasztalat, bölcs közszereplő távozik most a magyar közéletből.

Kertész Imre kapja idén Berlin legrangosabb kitüntetését

Kultúra - 2006-09-01

Kertész Imre Nobel-díjas magyar író kapja Berlin városának legrangosabb kitüntetését, az Ernst Reuter emlékérmet ebben az évben - jelentette be Klaus Wowereit, a német főváros kormányzó polgármestere.

Megtalálták Munch két ellopott világhírű képét, A sikolyt és a Madonnát

Kultúra - 2006-09-01

A norvég rendőrség megtalálta Edvard Munch két évvel ezelőtt ellopott két világhírű képét, A sikoly, illetve a Madonna címűt - jelentették be Oslóban. Mindkét műalkotásra jobb állapotban bukkantak rá mint a hatóságok valaha remélték - hangzott el a tájékoztatón.

Ötezredik adásnapját ünnepli a Duna Televízió

Kultúra - 2006-08-31

Az öt kontinensen fogható, idén 14 éves közszolgálati csatorna ötezredik adásnapjához érkezett. A világ magyarságához szóló műholdas televízió ötlete a Magyarok III. Világtalálkozóján fogalmazódott meg. A Duna Televízió 1992. december 24-én, II. János Pál pápa áldásával indította el programját.

Megnyílt a 63. Velencei Filmfesztivál

Kultúra - 2006-08-31

Brian de Palma rendező megtörtént bűnügyet feldolgozó krimijével, a James Ellroy regénye alapján készült The Black Dahliával (A fekete dália) nyílt meg szerda este a 63. Velencei Filmfesztivál, amelyen két magyar alkotás is versenybe száll.

Meghalt Nagíb Mahfúz Nobel-díjas egyiptomi író

Kultúra - 2006-08-30

Kilencvennégy éves korában meghalt Kairóban Nagíb Mahfúz Nobel-díjas egyiptomi író - közölte szerdán orvosa. Mahfúz 1988-ban - eddig egyetlen arab íróként - nyerte el a világ legrangosabb irodalmi elismerését.

Négy napig csak 350 forintba kerül a mozijegy

Kultúra - 2006-08-29

Ismét beköltözhetnek a filmkedvelők a mozikba, mivel augusztus 31. és szeptember 3. között újra lesz Moziünnep. A négy nap alatt az ország egész területén kedvezményesen mozizhat mindenki.

Új tagot kell választaniuk a nemzet színészeinek

Kultúra - 2006-08-28

Új tagot kell választaniuk maguk közé a nemzet színészeinek Zenthe Ferenc helyett, akit pénteken helyeztek végső nyugalomra Budapesten, a Farkasréti temetőben. A nemzet színésze kitüntető címet egyszerre tizenketten birtokolhatják, az elismerés életük végéig szól; ha valamelyik művész elhalálozik, a címet újraadományozzák.

Emmy-díjat nyert a 24 és a The Office

Kultúra - 2006-08-28

A 24 című kémthriller kapta idén a legjobb drámai sorozatnak járó Emmy-díjat, míg a legjobb vígjátéksorozat kategóriában az azonos nevű brit alkotás által ihletett The Office című munkahelyi szatírát jutalmazták.

430 éve halt meg Tiziano

Kultúra - 2006-08-25

Négyszázharminc éve, 1576. augusztus 27-én halt meg Velencében Vecellio Tiziano, a velencei érett reneszánsz mestere, az európai festészet kiemelkedő alakja. 1488 körül született Pieve di Cadoréban, a bizonytalanságban ő is vétkes, mivel élete végén legendája fokozása céljából öregítette magát.

Dávid Pennája a Zsidó Nyári fesztiválon

Kultúra - 2006-08-25

Dávid Pennája címmel mutatkozik be vasárnap este a Gólem Zsidó Színház vacsorával körített kabaré előadása a Zsidó Nyári Fesztiválon: Magyarország első professzionális zsidó színházi műhelye ezúttal pesti kabarét varázsol a Jókai utcai Cotton Club színpadára, Heltai Jenő, Királyhegyi Pál és Gábor Andor szövegeinek felhasználásával.

Évadot nyit a Vojtina

Kultúra - 2006-08-24

A Vojtina Bábszínház hivatalosan is megnyitotta a 2006/2007-es évadot. Ennek alkalmából Idesüss a Figurásra – avagy évadnyitó a Vojtinában című egész napos, nagyszabású rendezvénnyel, több ingyenes programmal várják augusztus 26-án, vasárnap a közönség apraját és nagyját.

Elkezdődött a SZIN

Kultúra - 2006-08-23

Szerdán a nulladik nappal elkezdődött a Szegedi Ifjúsági Napok, a hazai fesztiválpaletta legnagyobb múltú rendezvénye. A négynapos nyárzáró fiesta minden idők legváltozatosabb nemzetközi zenei felhozatalával várja a látogatókat: a következő napokban fellép Szegeden a Toy Dolls, a Transglobal Underground, The Tarantinos, Adam Freeland, a Covenant, Tom Novy és Jerry Rospero.

Tizedik évadját kezdi meg a Bárka Színház

Kultúra - 2006-08-22

Tizedik évadját kezdi meg a napokban a budapesti Bárka Színház, amely hét premierre, köztük az Eldorádó című film színpadi változatának bemutatójára készül a januárban kinevezett új igazgató, Alföldi Róbert vezetésével.

NDK-múzeum a mai Berlinben

Kultúra - 2006-08-22

NDK-múzeumot avattak Berlinben. A freiburgi Peter Kenzelmann ötlete volt, hogy érdekes lenne bemutatni, hogyan élték mindennapjaikat a keletnémetek és hogy ezek a mindennapok nemcsak a titkosrendőrségi zaklatásokat jelentették.

Szüntelen Szépművészeti

Kultúra - 2006-08-18

Ezentúl hétfőnként is nyitva lesz a Szépművészeti Múzeum, az időszaki kiállításokat lehet megnézni, most éppen a Picasso szerelmei- és a Rembrandt 400 címűt. A múzeum vezetése azért döntött a folyamatos nyitvatartás mellett, mert nagy érdeklődést tapasztalt a két időszaki kiállítás iránt, de a gyakorlatot folytatni kívánja a jövőben is.

Véget ért a Sziget Fesztivál

Kultúra - 2006-08-17

A legtöbb magyar ezer és kétezer forint között költött naponta az idei Szigetre látogatók közül, de sokan 5000 forintot is kiadtak egy nap alatt - derült ki a Felsőoktatási Kutatóintézet által tíz éve folyamatosan végzett felmérés idei adataiból. A 14. Sziget fesztivál zárónapján teltház volt, ezzel a heti összlétszám elérte a tavalyi 385 ezres rekordot.

Grass önéletrajzi naplóját megjelentetné az Európa Könyvkiadó

Kultúra - 2006-08-16

Az Európa Könyvkiadó szeretné megjelentetni az irodalmi Nobel-díjas Günter Grass önéletrajzi naplójának magyar fordítását, már jelezte is érdeklődését a német író kiadójánál - közölte Barna Imre igazgató az MTI-vel.

Prodigy a Szigeten

Kultúra - 2006-08-15

A Sziget fesztivál talán egyik legjobban várt koncertje a Prodigy kedd esti fellépése, ami egyben a rendezvény utolsó napjának utolsó nagyszínpados koncertje is. A Prodigy az elmúlt 10-15 év egyik legfontosabb könnyűzenei produkciója, mely a 90-es évek második felében megforgatta és megtáncoltatta az egész világot, közben pedig átírta az elektronikus tánczene szabálykönyvét.

Magyar filmek sikere a Locarnói Filmfesztiválon

Kultúra - 2006-08-14

Szemző Tibor Az élet vendége - Csoma-legendárium című filmje elismerő oklevelet nyert az 59. Locarnói Filmfesztiválon - tájékoztatta a Magyar Filmunió az MTI-t. Az elismerést Szemző Tibor személyesen vette át a Svájcban megrendezett, szombat este véget ért A-kategóriás filmfesztiválon.