Kultúra

Eredmények megjelenítése 1461-től 1480-ig 1560 találatból.

Néptáncos sikerek

Kultúra - 2006-09-16

A közelmúltban a Nemzetközi Néptánc Szövetség (C.I.O.F.F.) meghívására Nemzetközi Folklór Fesztiválon vett részt a Debreceni Népi Együttes felnőtt kara a lengyelországi Zielona Górában.

Elhunyt Nyilas Misi

Kultúra - 2006-09-15

Életének 81. évében elhunyt Dévényi László. A Balázs Béla-díjas filmrendező arról is híres volt, hogy ő játszotta Nyilas Misit a Légy jó mindhalálig első, 1936-ban készült filmváltozatában.

A Kolozsváry-otthon a Kieselbach Galériában

Kultúra - 2006-09-15

Vannak olyan gyűjtemények, amelyeket múzeumok falain láthatunk. A Kolozsváry-gyűjtemény a gyűjtő otthonában „él” minőségben, mennyiségben, szellemiségben egyedülálló módon. Egyedülálló abban, hogy a művek együttese nem esetleges. A képek válaszolnak egymásnak, hiszen a gyűjtés válogatás és lemondás is egyben -  bizonyos művekről való lemondás is erősíti az egységes víziót.

Luc Besson nem rendez több filmet

Kultúra - 2006-09-12

A francia mozi legendás élő alakja, Luc Besson bejelentette, hogy a mozikban december 13-tól látható Artúr és a minimoyok című rajzfilmmel befejezte rendezői karrierjét, s ezentúl kizárólag producerként kíván jelen lenni a mozi világában.

Három magyar film az Európai Filmakadémia díjaiért

Kultúra - 2006-09-12

Az Európai Filmakadémia nyilvánosságra hozta a 2006-os nevezések listáját, melyre a Before Dawn, a Fehér tenyér és a Taxidermia került fel.

Kínai film nyerte a 63. Velencei Filmfesztiválon az Aranyoroszlánt

Kultúra - 2006-09-11

Csia Csang-ko kínai filmrendező alkotása, a Szanhszia Hoazsen (Nyugodt élet) érdemelte ki a 63. Velencei Filmfesztivál legrangosabb díját, a legjobb filmet jutalmazó Aranyoroszlánt. A fesztivál zsűrije szombaton este osztotta ki a verseny díjait.

Kasszasiker Bob Dylan új albuma

Kultúra - 2006-09-09

Bob Dylan Modern Times (Modern Idők) című legújabb albuma egy hét alatt az első helyre ugrott az eladási listákon - jelentette be a Columbia Records lemezkiadó. A Modern Times csak egy hete jelent meg, és máris több mint 192 ezer példányban adták el az Egyesült Államokban, nem csoda, hogy vezeti a Billboard 200-as toplistáját.

Gregor József bejelentette visszavonulását

Kultúra - 2006-09-07

Befejezi 48 évvel ezelőtt megkezdett sikeres énekesi pályafutását, és nem vállal több fellépést sem színházban, sem koncertpódiumon - nyilatkozta a Délmagyarország csütörtöki számában Gregor József Kossuth-díjas operaénekes.

Országos Közgyűjtemények Szövetsége alakul

Kultúra - 2006-09-07

A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy hozzájárulását adja az Országos Közgyűjtemények Szövetségének létrehozásához. Az új társadalmi szervezete létrehozását a Magyar Országos Levéltár és az Országos Széchenyi Könyvtár kezdeményezte a közgyűjtemények sajátos szakmai érdekeinek képviseletére.

Máté Péter dala lett a hazai álomsláger

Kultúra - 2006-09-06

Az ország eddigi legnagyobb slágerkutatásán, az alomslager.origo.hu oldalon százhúsz nap után megszületett a végeredmény. Magyarország kedvenc slágere, az Origo szavazói szerint Máté Péter Elmegyek című szerzeménye lett.

Faludy György emlékdíj

Kultúra - 2006-09-05

Szeptember elsején új irodalmi társaság alakult, Homoludens Irodalmi Társaság néven, amely fiatal költők, írók, újságírók szakmai fórumát kívánta létrehozni. Faludy György aznapi halála szomorú aktualitásaként a frissen alakult szervezet létrehozta a Faludy György emlékdíjat, melyet jövő évtől minden esztendőben szeptember elsején kaphat meg egy fiatal tehetséges alkotó.

„Színek-Fények-Képjátékok”

Kultúra - 2006-09-04

Cs. Uhrin Tibor festőművész 70. születésnapja alkalmából "Színek-Fények-Képjátékok" címmel jubileumi kiállítás nyílik szeptember 7-én 17 órakor a Mű-Terem Galériában.  Az alkotások szeptember 29-ig tekinthetők meg.

Faludy György halálára

Kultúra - 2006-09-03

Faludy György halálával nemcsak a magyar irodalom, hanem a magyar közélet is szegényebb lett. Személyében egy agg korában is fiatalos gondolkodású, sokat tapasztalat, bölcs közszereplő távozik most a magyar közéletből.

Kertész Imre kapja idén Berlin legrangosabb kitüntetését

Kultúra - 2006-09-01

Kertész Imre Nobel-díjas magyar író kapja Berlin városának legrangosabb kitüntetését, az Ernst Reuter emlékérmet ebben az évben - jelentette be Klaus Wowereit, a német főváros kormányzó polgármestere.

Megtalálták Munch két ellopott világhírű képét, A sikolyt és a Madonnát

Kultúra - 2006-09-01

A norvég rendőrség megtalálta Edvard Munch két évvel ezelőtt ellopott két világhírű képét, A sikoly, illetve a Madonna címűt - jelentették be Oslóban. Mindkét műalkotásra jobb állapotban bukkantak rá mint a hatóságok valaha remélték - hangzott el a tájékoztatón.

Ötezredik adásnapját ünnepli a Duna Televízió

Kultúra - 2006-08-31

Az öt kontinensen fogható, idén 14 éves közszolgálati csatorna ötezredik adásnapjához érkezett. A világ magyarságához szóló műholdas televízió ötlete a Magyarok III. Világtalálkozóján fogalmazódott meg. A Duna Televízió 1992. december 24-én, II. János Pál pápa áldásával indította el programját.

Megnyílt a 63. Velencei Filmfesztivál

Kultúra - 2006-08-31

Brian de Palma rendező megtörtént bűnügyet feldolgozó krimijével, a James Ellroy regénye alapján készült The Black Dahliával (A fekete dália) nyílt meg szerda este a 63. Velencei Filmfesztivál, amelyen két magyar alkotás is versenybe száll.

Meghalt Nagíb Mahfúz Nobel-díjas egyiptomi író

Kultúra - 2006-08-30

Kilencvennégy éves korában meghalt Kairóban Nagíb Mahfúz Nobel-díjas egyiptomi író - közölte szerdán orvosa. Mahfúz 1988-ban - eddig egyetlen arab íróként - nyerte el a világ legrangosabb irodalmi elismerését.

Négy napig csak 350 forintba kerül a mozijegy

Kultúra - 2006-08-29

Ismét beköltözhetnek a filmkedvelők a mozikba, mivel augusztus 31. és szeptember 3. között újra lesz Moziünnep. A négy nap alatt az ország egész területén kedvezményesen mozizhat mindenki.

Új tagot kell választaniuk a nemzet színészeinek

Kultúra - 2006-08-28

Új tagot kell választaniuk maguk közé a nemzet színészeinek Zenthe Ferenc helyett, akit pénteken helyeztek végső nyugalomra Budapesten, a Farkasréti temetőben. A nemzet színésze kitüntető címet egyszerre tizenketten birtokolhatják, az elismerés életük végéig szól; ha valamelyik művész elhalálozik, a címet újraadományozzák.