Kultúra

Eredmények megjelenítése 1421-től 1440-ig 1453 találatból.

Jel Fesztivál a Csokonai Színházban

Kultúra - 2006-07-07

Nem mondunk újat, ha kijelentjük: Nagy József és a Jel Színház előadásai mással össze nem téveszthető, egyedülállóan expresszív világot teremtenek a szinte teljesen üres vagy jelszerű, vizuális kompozícióként működő térben.

Rembrandt-képek ihlette magyar művek a Szépművészeti Múzeumban

Kultúra - 2006-07-07

Kortárs magyar művészek Rembrandt-művekre reflektáló több, mint negyven alkotásából nyílt időszaki kiállítás csütörtökön a budapesti Szépművészeti Múzeumban.

Megnyílt a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep

Kultúra - 2006-07-06

Serényi H. Zsigmond kiállításával együtt megnyílt a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep 43. nyári időszaka, amelyen 25 művészt lát vendégül Hajdúböszörmény.

Kultúra, nemzet, identitás

Kultúra - 2006-07-06

Július elejéig több mint négyszázan erősítették meg részvételi szándékukat a Debrecenben megrendezendő VI. Nemzetközi Hungarológiai Kongresszuson.  

Aknay-kiállítás a Belvárosi Galériában

Kultúra - 2006-07-04

Július 10-től augusztus 11-ig látható Aknay János, Munkácsy-díjas festőművész tárlata a Belvárosi Galériában. A nyár egyik legnagyobb érdeklődéssel várt kiállítása ez, hiszen a debreceni kötődésű művésznek évek óta nem volt önálló tárlata  városunkban.

Budavári Nyárestékkel kezdődik a XV. Budafest

Kultúra - 2006-07-03

Idén ünnepli másfél évtizedes jubileumát a Budafest, a nyári opera-és balett fesztivál, amelynek nyitórendezvénye - a Budavári Nyáresték - operett gálával kezdődik július 4-én, kedden.

34 millió négy Zsolnay-dísztányérért

Kultúra - 2006-06-29

A budapesti Ernst Galéria 34 millió forintnak megfelelő összegért vásárolta meg a Christie's londoni aukcióján azt a négy Zsolnay-dísztányért, amelyet Rippl-Rónai József 1897-1901 között Andrássy Tivadar gróf megbízásából tervezett.

Beázott a szegedi Somogyi-könyvtár, könyvritkaságok is sérültek

Kultúra - 2006-06-24

Nyolcmillió forintos kár érte a szegedi Somogyi-könyvtárat a péntek esti felhőszakadás miatt; a víz könyvritkaságokat is megrongált.

Bihori és hajdú-bihari fotósok kiállítása

Kultúra - 2006-06-23

A Bihor-Hajdú-Bihar Eurorégiós együttműködés keretében nyílik fotókiállítás a Debreceni Művelődési Központ szervezésében a Belvárosi Galériában. 

Elkészült a Modem

Kultúra - 2006-06-22

Elkészült a debreceni modern művészeti galéria. A nyitó kiállítás modern és kortárs művészeti alkotásainak döntő többsége az Antal–Lusztig gyűjteményből kerül ki, amely sokak szerint a XX. századi magyar képzőművészet legjelentősebb magánkézben lévő kollekciója.

Múzeumi éjszaka különlegességekkel

Kultúra - 2006-06-22

Az elmúlt három évben nagy siker volt szerte az országban az a rendezvénysorozat , a melynek keretében a múzeumok a szokásos nyitvatartási időn túl, szokatlan látnivalókat kínáltak. Idén is így lesz a megye több településén.

Határon Túli Magyar Színházak 18. Fesztiválja

Kultúra - 2006-06-20

Kisvárdán tizenhat társulat részvételével csütörtökön kezdődik a Határon Túli Magyar Színházak 18. Fesztiválja. A július 1-ig tartó fesztiválon, négy helyszínen, a helyi várszínpadon, a művészetek házában, a stúdió- és a kamarateremben összesen 32 előadást láthat a közönség.

Már napijegyet is lehet elővételben venni a Szigetre! 

Kultúra - 2006-06-19

Akik csak egy-két napra szeretnének kilátogatni a Sziget egyhetes bulijára, június 16-tól már napijegyet is tudnak elővételben vásárolni. Miután idén kevesebb – a korábbi 40 ezer helyett csak 25 ezer - napijegy kerül naponta forgalomba, érdemes élni az elővételi lehetőséggel.

POSZT: Rudolf Péteré a legjobb férfi alakítás díja

Kultúra - 2006-06-19

Filmmel, színházzal és muzsikával ért véget  a POSZT. Összesen 16 kategóriában hirdettek győztest, a szakmai zsűri mellett a közönség és a színészszövetség is szavazhatott. A pécsi színházi találkozó díjkiosztóján a 75 éves magyar hangosfilmgyártás legnagyobb slágerei elevenedtek meg a színpadon.

Nem menesztik a Kossuth-díjas művészeket

Kultúra - 2006-06-16

Kossuth-díjas művészeket nem küldenek el, és nem nyugdíjaznak az Operaház modernizációs programjának keretében tervezett, mintegy 10%-os létszámleépítés során - áll Győriványi Ráth György megbízott főzeneigazgató közleményében, amit "alaptalan pletykák továbbterjedésének megakadályozására" tett közzé az intézmény, amelynek jelenleg négy aktív Kossuth-díjas művésze van.

Ismét az opera fővárosa Miskolc

Kultúra - 2006-06-16

Ismét az opera fővárosa Miskolc, június 15-től tíz napon át várja a műfaj rajongóit a hatodik "Bartók + ..." Miskolci Nemzetközi Operafesztivál. Lovasok, gólyalábasok, zenészek és operajelmezekbe bújt színészek felvonulásával kezdődött meg a borsodi megyeszékhelyen a nemzetközi operafesztivál, amely idén a "Bartók + Verismo" címet kapta.

Pro Cultura Hungarica emlékplakett Koizumi Hiroshinak 

Kultúra - 2006-06-15

Pro Cultura Hungarica emlékplakettet adott át június 14.-én, Hiller István oktatási és kulturális miniszter Koizumi Hiroshinak, aki a Toyamai Művészeti és Kulturális Szövetség alelnökeként és a Bungeiza Színház igazgató rendezőjeként immár 25 éve fáradozik a japán-magyar kulturális kapcsolatok elmélyítésén. 

  Múzeumok éjszakája a Nemzeti Galériában

Kultúra - 2006-06-14

A Magyar Nemzeti Galéria a Filmmúzeummal karöltve közösen rendezi meg június 24-én éjszakai programjait a Budai Várban. A helyszínek között lesz a Savoyai-terasz, a Nemzeti Galéria kiállítótermei, és erre az egyetlen éjszakára megnyitják a Kupola Panorámateraszát is.

Miniszteri biztos az Opera élén     

Kultúra - 2006-06-14

Hétfőtől közös megegyezéssel távozik Hegyi Árpád Jutocsa az operaház éléről, s fél évig Vass Lajos miniszteri biztosként irányítja majd a dalszínházat - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerdai sajtótájékoztatón.

Könyvhét: közel 300 új könyv és 1200 esemény       

Kultúra - 2006-06-13

Programkínálatot és érdeklődőket tekintve is csúcsot döntött a hétfőn zárult 77. Ünnepi könyvhét és az 5. Gyermekkönynapok - közölte a rendezvény főszervezője, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE).